Nekdanja smučarka, zdaj lastnica restavracije Ejga Alenka Dovžan z eno od jedi z znakom Zdrava izbira, filejem rdeče postrvi s praženimi mandlji. (Foto: Gorazd Kavčič)

Zdrava izbira v restavraciji Ejga

Jeseniška restavracija Ejga je prva na Gorenjskem prejela zaščitni znak Zdrava izbira za pet samostojnih jedi, ki so pripravljene v skladu s sodobnimi prehranskimi smernicami - z manj soli, maščob, sladkorja ...

Jesenice - Na jedilniku jeseniške restavracije Ejga imajo od prejšnjega tedna naprej pet samostojnih jedi, ki so označene z znakom Zdrava izbira, kar pomeni, da so pripravljene v skladu s sodobnimi prehranskimi smernicami. Vsebujejo manj soli, maščob, sladkorja, več zelenjave ... Gostje lahko za zdaj izbirajo med polnozrnatimi špageti z rezanci sveže zelenjave in piščančjim filejem, krožnikom Ejga, ki vsebuje popečeno zelenjavo s puranom in feta sirom, domačimi sirovimi štruklji, filejem rdeče postrvi s praženimi mandlji in blitvo s krompirjem ter ajdovo kašo z jurčki.

Znak Zdrava izbira je restavracija Ejga prejela kot prva na Gorenjskem, podelili pa so jim ga v sklopu projekta Spodbujanje ponudbe zdravju prijazne prehrane v gostinstvu in turizmu. Po besedah Alenke Hafner iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj je pilotni projekt vodil Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota, potekal pa je v Prekmurju in na Gorenjskem. "V okviru projekta smo želeli gostinske delavce spodbuditi, da v dnevno ponudbo vključijo več kakovostnih živil - zelenjave in sadja, zdravih vrst maščob, več rib in polnovrednih škrobnih živil, manj soli, sladkorja in nasičenih maščob," je poudarila Hafnerjeva. Gostinske obrate naj bi z znakom Zdrava izbira spodbudili, da bi gostom poleg ustaljene ponudbe na jedilnem listu ponudili tudi možnosti zdravih izbir. Žal je bil odziv restavracij in hotelov na Gorenjskem bolj slab, saj je znak za zdaj prejela samo restavracija Ejga. Po besedah lastnice restavracije Alenke Dovžan se sama kot nekdanja športnica močno zaveda pomena zdrave prehrane. "V lokalu še vedno opažamo, da se mladina prehranjuje nezdravo, naročajo zlasti ocvrte jedi, zato bi jih radi spodbudili, da bi kdaj izbrali tudi kaj bolj zdravega. Mislim, da ena od nalog gostincev mora biti tudi spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad," je povedala Alenka, ki je na jedilnik za zdaj uvrstila pet jedi z znakom Zdrava izbira, v prihodnje pa ga bo razširila, že spomladi bodo gostom poleg običajnih pic ponudili tudi polnozrnate pice z zelenjavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 3. november 2012 / 07:00

Nogometaši Triglava v polfinalu pokala

Koper - Minulo sredo sta bili odigrani dve povratni tekmi četrtfinala pokala Slovenije v nogometu. Ekipa Triglava, ki je po sporni sodniški odločitvi na prvi tekmi v Kranju izgubila z 0:1,...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 9. julij 2008 / 07:00

Tudi šola naj plača dvorano

Nova kulturna dvorana v Borštnikovem hramu v Cerkljah po novem ni več brezplačno na voljo osnovni šoli in vrtcu. "Ne želimo, da dvorana postane učilnica," pravi župan Franc Čebulj.

Medvode / sreda, 9. julij 2008 / 07:00

V Medvodah sedem nagrajencev

Ob praznovanju občinskega praznika so v Medvodah na slavnostni seji podelili občinska priznanja: dve medalji in pet plaket.

Gospodarstvo / sreda, 9. julij 2008 / 07:00

Stresno vreme za krompir

Letos na Gorenjskem težave že pri saditvi. Zgodnji krompir jo je odnesel sorazmerno dobro, pri poznih sortah opazna plesen. Pridelek bo po vsej verjetnosti podpovprečen.

Gospodarstvo / sreda, 9. julij 2008 / 07:00

V Aquasavi bodo odpuščali

Kranj - Iz Aquasave so sporočili, da so se v italijanskem lastniku Gruppo Bonazzi na podlagi skrbnega finančnega pregleda poslovanja za preteklo leto in analize poslovnih priložn...

Zanimivosti / sreda, 9. julij 2008 / 07:00

Največji kip v Sloveniji

Kamniški kipar Miha Kač je po letu dni končal izdelavo mamuta v naravni velikosti.