Komentar: Vrtci kot "odlagalnice" otrok

Tisti, ki zagovarjajo povečanje števila otrok v oddelkih, verjetno še niso pogledali v vrtčevsko igralnico, kadar so v njej razporejene zložljive posteljice, na katerih otroci počivajo po kosilu.

Z napovedanimi spremembami standardov in normativov v vrtcih se bomo, opozarjajo zaposleni v predšolski vzgoji, vrnili trideset let nazaj. Takrat je bila naloga vrtcev zgolj to, da so pač poskrbeli za varovanje otrok. Sčasoma se je to spreminjalo in danes je kakovost slovenskih vrtcev na zavidljivi ravni, ki nam jo priznavajo tudi zunaj naših meja. A zaradi varčevanja na vseh ravneh, torej tudi pri predšolski vzgoji, bomo namesto nadaljnjega višanja kakovosti očitno naredili korak nazaj.

Povečanje števila otrok v oddelkih prvega starostnega obdobja na 16 ali celo 17 malčkov in v drugem starostnem obdobju na 26 ali 27 otrok se marsikomu na prvi pogled niti ne zdi tako dramatično. Pač dva ali trije otroci gor ali dol. A ti verjetno še niso pogledali v vrtčevsko igralnico, kadar so v njej razporejene zložljive posteljice, na katerih otroci počivajo po kosilu. Potem bi se zagotovo vprašali, kam neki naj strpajo še dve dodatni, če se je že zdaj skoraj nemogoče premikati med njimi. In v teh marsikje že zdaj pretesnih igralnicah bodo imeli otroci še manj prostora za gibanje, ki je v predšolskem obdobju, opozarjajo strokovnjaki, ključno za otrokovo zdravje in razvoj gibalnih zmožnosti. Seveda večje število otrok pomeni tudi manj pozornosti vzgojiteljic. Bodo otroci, ki pogrešajo starše, potem še lahko deležni pomirjujočega objema vzgojiteljice? Ta se bo verjetno ob hkratnem povečanju njene delovne obveznosti le težko posvečala vsakemu otroku posebej in spremljala njegove značilnosti in potrebe.

Zato je najbrž upravičena bojazen staršev, ki so se povezali pod geslom Za ohranitev kakovosti javnih vrtcev, da bodo vzgojitelji vedno bolj skrbeli le za fizično varnost otrok in se v manjši meri posvečali izvajanju programa. In ob tem poudarjajo, da si ne želijo, da bi vrtci postali le »odlagalnice « otrok. Niti na račun nižjih cen programov vrtca, ki naj bi jih prinesle napovedane spremembe v predlogu zakona o vrtcih. Sploh ker obljube o nižanju cen vrtcev delujejo nekoliko sprevrženo ob vsem, za kar so bile slovenske družine v tem letu prikrajšane zaradi »zategovanja pasu« države - med drugim tudi za brezplačni vrtec za drugega otroka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 19. junij 2017 / 18:22

Vandrovček v roke ansambla Galop

Športna dvorana Trata v Škofji Loki je gostila že 17. Večer slovenskih viž v narečju. Festival organizira Radio Sora v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, letos pa je bil njegov v častni pokrovit...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Voditelj, ki izdeluje kolesa

Pred kratkim je vodenje oddaje Posnetki zadetki na TV3 namesto Adela prevzel Jaka Mihelič, ki je dejaven tudi na številnih drugih področjih. Dobro ga poznajo poslušalci Radia Študent, sicer pa je po s...

Prosti čas / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Prvič na večer narečnih viž

Tokrat vam predstavljamo še zadnja dva ansambla, ki bosta 13. junija v Škofji Loki nastopila na 8. Večeru slovenskih viž v narečju.

Prosti čas / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Praznik glasbe in veselja v Preddvoru

Med 23. in 25. majem bo v Preddvoru (ob hotelu Bor) mednarodna glasbena prireditev Praznik glasbe in veselja. Prihodnji petek ob 20. uri bo slavnostni koncert ob 30-letnici ansambla Gašperji. Sob...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Priplesali so si zlato

Srbsko kulturno prosvetno društvo Sveti Sava Kranj se je z Evropskega tekmovanja folklornih skupin srbske diaspore vrnilo z zlato medaljo.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. maj 2008 / 07:00

Odraslim oživljanje, otrokom balončke

V sredo so ob letošnjem Tednu Rdečega križa na avtobusni postaji v Škofji Loki postavili stojnico s promocijskim gradivom.