Primere "dobre prakse" so predstavili (z leve): Ana Ahčin, Tatjana Gombač, Marija Erjavec, Aleksandra Gradišek in Miha Naglič (moderator posveta). (Foto: Center za razvoj, Litija)

LOCFOOD v Srcu Slovenije

Je lahko lokalna pridelava hrane tudi priložnost za nove zaposlitve? Na to in druga vprašanja so skušali odgovoriti številni udeleženci posveta, ki ga je pred kratkim v Kamniku pripravila lokalna akcijska skupina (LAS) Srce Slovenije.

Kamnik - Bili so časi, ko je skoraj vsaka družina na slovenskem podeželju sama pridelala skoraj vse, kar je rabila za svojo prehrano, kupovali so le sol. Pred dobre pol stoletja smo bili priča poskusom, da bi hrano pridelovali kolektivno, vsak bi sodeloval po svojih močeh, pridelkov pa bil deležen po svojih potrebah. Pa se ni obneslo. Potem so prišli časi, ko so nas skušali prepričati, da pridelovanje hrane na svoji zemlji sploh ni smiselno, saj so po svetu območja, kjer jo lahko pridelajo veliko ceneje, k nam pa jo za nizko ceno dostavijo velike prehrambeno- trgovske družbe in jo ponudijo v svojih hipermarketih. Še zdaj se najdejo podeželani, ki imajo svoj kos zemlje ali vsaj vrtiček, a ga ne uporabljajo za pridelavo; eden njihovih največjih užitkov je, da se zapeljejo v nakupovalni center na obrobju bližnjega mesta in v njem kupujejo hrano, pripeljano od daleč … No, kaže, da se zdaj ta novodobni »trend« vendarle obrača nazaj k starim slovenskim vzorom; veliki mojster dialektike bi rekel, da se dogaja negacija negacije. Vse več je posameznikov in družin, ki se znova lotevajo pridelave hrane ali povečujejo že obstoječo, večina le za svoje potrebe, bolj ambiciozne kmetije tudi za trg in ob spoznanju, da takšna pridelava nudi tudi nove zaposlitve, zlasti za družinske člane. Na posvetu v Kamniku so se predstavili pridelovalci, ki delujejo v okviru LAS Srce Slovenije. Vanj sodi tudi Zadruga Jarina, ki ima sedež v Litiji, trži pa skupno ponudbo mreže Naravnost z dežele; v to pa je vpletenih že več kot 50 ponudnikov.

Kamniški posvet je potekal v treh delih. V prvem so širši kontekst teh prizadevanj predstavili trije strokovnjaki: dr. Martina Bavec, generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za okolje in prostor, ter dr. Aleš Kuhar in dr. Andrej Udovč, profesorja Biotehniške fakultete. V drugem delu posveta so nastopili predstavniki konkretnih primerov »dobrih praks«. V premoru med obema debatama pa smo lokalno pridelano hrano, o kateri smo besedovali, tudi poskusili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 6. julij 2007 / 07:00

Na začetku je bila samo večerja

Objavljamo fotografijo, ki je nedvomno izviren dokument časa, hkrati pa ima tudi izobraževalni namen. V želji, da bi slovensko ljudstvo vendarle prepoznalo, kdo na fotografiji je Juda, smo vam za...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

EU marjetica za Terme Snovik

Terme Snovik so šele tretje podjetje v Sloveniji, ki je prejelo ta prestižni evropski znak za okolje, in prvo na področju turizma.

Kranj / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Prihodnost jih (še) ne zanima

V športni dvorani na Zlatem polju je visokošolsko ministrstvo pripravilo posvet za dijake zaključnih letnikov.

Žiri / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Smučišče Goropeke propada

Dobrih dvesto metrov dolgo smučišče na Goropekah že več let sameva in čaka na boljše čase. Zaprto je zaradi neurejenih dokumentov.

Zanimivosti / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Gasilstvo zanima tudi mlade

Gasilsko društvo Bistrica pri Tržiču ima med 74 člani 26 mladih. To obeta razvoj, meni predsednik Bojan Balantič.

Bohinj / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Ekonomska analiza pokazala stanje občine

Bohinj - Občina Bohinj je dala izdelati ekonomsko analizo stanja občine. Njen namen je bil pripraviti čim bolj popolno in aktualno sliko prebivalstva in gospodarstva občine Bohin...