Vila "medvedja mast"

Kdo ga ni bral? Karla Maya namreč (1842-1912). Zgodb z divjega zahoda? Winnetou. Old Shatterhand. Pa Kara Ben Nemsi ... V Dresdnu plakati vabijo v 10 km oddaljeni Radebeul. Ko predlagam, da z Izbranim narediva ovinek v mesto Karla Maya, razberem iz njegovega pogleda ironično vprašanje: »A kar nazaj v otroška leta?« Muzej o priljubljenem piscu, najbolj branem nemškem pisatelju, katerega dela so prevedena v 40 jezikov, izšla pa naj bi v 100 milijonih knjig, je urejen v vili »Shatterhand«, v kateri je živel od 1895 naprej. Na vrtu je tudi vodnjak z imenom Jezerce Srce in ime pove, kakšne oblike je.

Letos namreč mineva sto let od smrti Karla Maya in Radebeul je to imenitno izkoristil. Muzej v Ulici Karla Maya št. 5 je krepko obljuden. Poleg osebnih predmetov je na ogled tudi velika knjižnica. V leseni vili »Medvedja mast« z značilnim totemom pred pročeljem pa se človek zlahka preseli v svet severnoameriških Indijancev. Ogledujem se za kakšno kuharsko knjigo iz prerije, zaman. Zato je po vrnitvi na sporedu jedilnik: ... Česar ni jedel Winnetou ...

Pečenka s kardamomom

Za 4 osebe potrebujemo: 1,25-1,50 kg telečjega kareja brez kosti, 3 klinčke, 1 ščep zmletega ali stolčenega kardamoma, 1 ščep cimeta, 1 ščep sladke paprike (pekoče po okusu), pol žličke naribanega ingverja, pol žličke zmletega koriandra, sol, 6 čebul, 50 g masla, 2 žlički sladkorja, 1 ščep žafrana, 500 ml belega suhega vina, 2 lončka jogurta.

Klinčke stremo in jih zmešamo s kardamomom, cimetom, papriko in ingverjem. Začimbno mešanico razdelimo na dve polovici. Eni pridamo sol in natremo meso, ki ga damo v hladilnik za 1 uro. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Čebulo olupimo in jo pri nizki temperaturi 10 minut pražimo na maslu. Na čebulo stresemo sladkor in cmarimo še 10 minut. Prilijemo vino in vse skupaj predenemo v pekač. Meso položimo na čebulo in pečemo 75 minut. Žafran zmešamo z drugo polovico začimb in jogurtom. Premažemo pečenko in jo za 5-8 minut še enkrat damo v pečico. K pečenki postrežemo dišeči riž in mlado špinačo.

Čičerikina solata z orehi

Za 4 osebe potrebujemo: 1 pločevinko kuhane čičerike (300 g), 1 grobo sesekljano šalotko, 1 spomladansko čebulico, 50 - 70 g grobo sesekljanih orehov, 1 pest rukole, 1 pest endivije, 1 pest rdečega radiča, oljčno ali blago orehovo olje, zeliščni kis, 1 strok česna, sol, poper po želji.

Oprano čičeriko damo v skledo za solato. Nanjo stresemo grobo sesekljano šalotko in mlado čebulico. Solato natrgamo na kosce in dodamo čičeriki. Zmešamo, začinimo preliv, mu dodamo strt česen in prelijemo solato. Previdno zmešamo in potresemo z grobo sesekljanimi orehi.

Amaretti

Za približno 60 piškotkov: 100 g neolupljenih mandljev, 100 g olupljenih mandljev, 100 g sladkorja v prahu, 2 beljaka, 100 g sladkorja, pol žličke arome grenkih mandljev.

Zmlete mandlje premešamo s sladkorjem v prahu. Beljaka rahlo stepemo in počasi dodajamo sladkor, nato naredimo trd sneg. Dodamo mešanico mandljev. Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo damo v brizgalko in nabrizgamo približno 2 cm velike kupčke. Pečemo približno 20 minut, da piškotki postanejo rjavkasto zlati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Hadik, parafin in film

Glasov izlet se je začel s toplim jutranjim ´ajmohtom´ na Trojanah in pot do Lendave je bila precej krajša. LIFFe se je poslovil do prihodnjega leta.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Rockerji z ruskim pridihom

Prodor na dokaj zasičeno slovensko glasbeno sceno načrtujejo z drugačnostjo. "To pa rock glasba z ruskim vokalom zagotovo je," je prepričan Toni Šifrer, basist gorenjske skupine Equilibrium.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Marmor v mladih rokah

Z novim letom je kot novi predsednik uprave krmilo vodilnega kamnoseškega podjetja prevzel mladi Gregor Žontar, dolgoletni direktor in večinski lastnik Brane Selak pa se umika na mesto prokurista.

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Toliko priložnosti za glasbo

Damijan Močnik je tisti, ki je svojo skladbo dirigiral skupaj z velikim Garyjem Gradenom. Neverjetno energijo glasbe sveta želi prenesti v svoje partiture. Za zraven pa s sodelavcema napiše še učbenik...

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2008 / 07:00

Bolj resnično od resnice

Slikar Berko iz Škofje Loke je tih sopotnik sodobne likovne umetnosti. Čeprav ga srečujem na likovnih dogodkih v njegovem mestu in drugod po Gorenjskem, je njegova dela večkrat videti na razstavah v t...