Vila "medvedja mast"
Kdo ga ni bral? Karla Maya namreč (1842-1912). Zgodb z divjega zahoda? Winnetou. Old Shatterhand. Pa Kara Ben Nemsi ... V Dresdnu plakati vabijo v 10 km oddaljeni Radebeul. Ko predlagam, da z Izbranim narediva ovinek v mesto Karla Maya, razberem iz njegovega pogleda ironično vprašanje: »A kar nazaj v otroška leta?« Muzej o priljubljenem piscu, najbolj branem nemškem pisatelju, katerega dela so prevedena v 40 jezikov, izšla pa naj bi v 100 milijonih knjig, je urejen v vili »Shatterhand«, v kateri je živel od 1895 naprej. Na vrtu je tudi vodnjak z imenom Jezerce Srce in ime pove, kakšne oblike je.
Letos namreč mineva sto let od smrti Karla Maya in Radebeul je to imenitno izkoristil. Muzej v Ulici Karla Maya št. 5 je krepko obljuden. Poleg osebnih predmetov je na ogled tudi velika knjižnica. V leseni vili »Medvedja mast« z značilnim totemom pred pročeljem pa se človek zlahka preseli v svet severnoameriških Indijancev. Ogledujem se za kakšno kuharsko knjigo iz prerije, zaman. Zato je po vrnitvi na sporedu jedilnik: ... Česar ni jedel Winnetou ...
Pečenka s kardamomom
Za 4 osebe potrebujemo: 1,25-1,50 kg telečjega kareja brez kosti, 3 klinčke, 1 ščep zmletega ali stolčenega kardamoma, 1 ščep cimeta, 1 ščep sladke paprike (pekoče po okusu), pol žličke naribanega ingverja, pol žličke zmletega koriandra, sol, 6 čebul, 50 g masla, 2 žlički sladkorja, 1 ščep žafrana, 500 ml belega suhega vina, 2 lončka jogurta.
Klinčke stremo in jih zmešamo s kardamomom, cimetom, papriko in ingverjem. Začimbno mešanico razdelimo na dve polovici. Eni pridamo sol in natremo meso, ki ga damo v hladilnik za 1 uro. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Čebulo olupimo in jo pri nizki temperaturi 10 minut pražimo na maslu. Na čebulo stresemo sladkor in cmarimo še 10 minut. Prilijemo vino in vse skupaj predenemo v pekač. Meso položimo na čebulo in pečemo 75 minut. Žafran zmešamo z drugo polovico začimb in jogurtom. Premažemo pečenko in jo za 5-8 minut še enkrat damo v pečico. K pečenki postrežemo dišeči riž in mlado špinačo.
Čičerikina solata z orehi
Za 4 osebe potrebujemo: 1 pločevinko kuhane čičerike (300 g), 1 grobo sesekljano šalotko, 1 spomladansko čebulico, 50 - 70 g grobo sesekljanih orehov, 1 pest rukole, 1 pest endivije, 1 pest rdečega radiča, oljčno ali blago orehovo olje, zeliščni kis, 1 strok česna, sol, poper po želji.
Oprano čičeriko damo v skledo za solato. Nanjo stresemo grobo sesekljano šalotko in mlado čebulico. Solato natrgamo na kosce in dodamo čičeriki. Zmešamo, začinimo preliv, mu dodamo strt česen in prelijemo solato. Previdno zmešamo in potresemo z grobo sesekljanimi orehi.
Amaretti
Za približno 60 piškotkov: 100 g neolupljenih mandljev, 100 g olupljenih mandljev, 100 g sladkorja v prahu, 2 beljaka, 100 g sladkorja, pol žličke arome grenkih mandljev.
Zmlete mandlje premešamo s sladkorjem v prahu. Beljaka rahlo stepemo in počasi dodajamo sladkor, nato naredimo trd sneg. Dodamo mešanico mandljev. Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo damo v brizgalko in nabrizgamo približno 2 cm velike kupčke. Pečemo približno 20 minut, da piškotki postanejo rjavkasto zlati.



 Zgornja Gorenjska
Zgornja Gorenjska Kranjska Gora
Kranjska Gora Jesenice
Jesenice Žirovnica
Žirovnica Radovljica
Radovljica Bled
Bled Gorje
Gorje Bohinj
Bohinj Osrednja Gorenjska
Osrednja Gorenjska Tržič
Tržič Naklo
Naklo Kranj
Kranj Preddvor
Preddvor Jezersko
Jezersko Šenčur
Šenčur Cerklje na Gorenjskem
Cerklje na Gorenjskem Južna Gorenjska
Južna Gorenjska Železniki
Železniki Žiri
Žiri Gorenja vas-Poljane
Gorenja vas-Poljane Škofja Loka
Škofja Loka Medvode
Medvode Vodice
Vodice Vzhodna Gorenjska
Vzhodna Gorenjska Komenda
Komenda Kamnik
Kamnik Mengeš
Mengeš Trzin
Trzin Domžale
Domžale Moravče
Moravče Lukovica
Lukovica Karavanke
Karavanke
 
         
                     
                     
                     
                    