Bele žabe in zelene miši ...

Slavile bomo: en rojstni dan, eno rojstvo, en preskok v službi in en pokop bolezni. Vegetarijanke in mesojedke. Sestavine dobavljene. Izvedba ABV. Pogoj? Hladno, okras užitne živalice. Aha, in ob uri, ko je na drugi strani krogle na severu Avstralije sončni mrk, se meni posveti. Izumim dve novi živalski vrsti, bele žabe in zelene miši, škrlatna morska zvezda pa tako ali tako domuje v Atlantiku. Končni komentar: Pa se ti res ljubi – z veliko orhidejo.

Fižolova solata z belimi žabami

Za 6 oseb potrebujemo: 6 trdo kuhanih jajc, 400 g belega fižola iz konzerve, 300 g mortadele, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 rdečo čebulo, zeliščni kis, oljčno olje, sol, poper, 1 žličko gorčice, 1 šopek drobnjaka, 1 češnjev paradižnik, 12 kaper, lupino kumare.

 

Skuhamo jajca. Splaknemo in odcedimo fižol. Čebulo in papriki narežemo na trakce. Iz kisa, olja, gorčice, soli in popra naredimo vinegretko. Nastrižemo drobnjak. Mortadelo narežemo na trakove. Sestavine zmešamo in damo v hladilnik. Jajca olupimo in jih spodaj poševno prirežemo. Iz kumarične lupine naredimo konce krakov. Z nožičem izrežemo vdolbinice za oči in naredimo plitev, širok rez za usta. Jajca posadimo na konce krakov, v vdolbinice za oči vložimo kapre. Iz češnjevega paradižnika izrežemo jezičke in jih poševno namestimo v zarezo za usta. Solato preložimo na podolgast krožnik in okrasimo z žabami. Če ne utegnemo ustvarjati, jajca narežemo na krhlje in okus bo isti.

Radičeva solata z zelenimi mišmi

Za 4 osebe potrebujemo: 2 zrela avokada, 1 glavico radiča, 1 srčiko skodrane endivije, 2 šalotki, 1 strok česna, 1 škatlico krešinih kalčkov, sol, poper, oljčno olje, 1 neškropljeno limono, tabasco po želji, 8 velikih kaper ali brinovih jagod.

Očiščen radič in endivijo natrgamo. Šalotko zrežemo, česen stremo. Limono operemo in tenko olupimo ter olupek narežemo na zelo tenke ozke in ravne trakce. Sok iztisnemo v skledico. Avokada previdno olupimo, odstranimo peški in takoj prelijemo z limoninim sokom. Iz olupka izrežemo 8 polkrogcev za mišja ušesa, ki jih samo zataknemo v mehko tkivo sadeža. Prav tako iz olupka nastrižemo repke. Za oči uporabimo kapre ali brinove jagode. Zašiljeni del sadeža je smrček, kamor previdno zataknemo tri pare brkov. Zmešamo radič, endivijo, krešine kalčke, šalotko in česen, iz soli, limoninega soka, popra (in tabasca) ter olja naredimo preliv. Če je premalo kisel, dodamo brizg kisa. Začinjeno solato damo na servirni krožnik in okrasimo z zelenimi mišmi. Če nismo ravno oblikovalsko nastrojeni, avokado narežemo na enakomerne kosce in z njim obložimo solato.

Smetanova strnjenka s škrlatnimi zvezdami

Za 4 osebe potrebujemo: 1 panakoto v vrečki, 4 žlice brusničega želeja, 2 žlici vode, 10 dag surovega marcipana, rdečo jedilno barvo, srebrne kroglice za okras.

Panakoto pripravimo po navodilih in jo damo čez noč v hladilnik. Naslednji dan jo iz skledic zvrnemo na krožnike. Marcipan z jedilno barvo enakomerno pregnetemo in oblikujemo v zvezde (lahko tudi z modelčkom) ter vtisnemo vanje srebrne kroglice. Brusnični žele zmešamo z vodo, ogrejemo in oblijemo strjenko ter okrasimo z zvezdo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 22. november 2011 / 07:00

Zrelostni izpit

Test: Hyundai i30 CW 1.6 CRDi HP Style

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Anketa: Javnih stranišč ni dovolj

Svetovni dan stranišč, ki ga praznujemo danes, je priložnost za razmislek in ozaveščanje o pomenu urejenih sanitarnih razmer. V Kranju smo vas zato tokrat spraševali, kakšne izkušnje imate z javnimi s...

Prosti čas / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prva slovenska igralka s svojim koktajlom

Verjetno res. Alenka Bole Vrabec je namreč častitljivi obletnici svojega odrskega delovanja nazdravila v bifejčku Prešernovega gledališča v Kranju s koktajlom ABV, kar so začetne črke njenega imena.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Skoraj deset kilogramov težka koleraba

Krnica - Nadzemna koleraba je letos vsaj ponekod dobro obrodila. Marjan Por iz Krnice je pridelal skoraj deset kilogramov težko - natančneje 9,485 kilograma. »Tako težka ne »rata« v...

Kronika / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Oboji se čutijo ogoljufane

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v sredo z umikom obtožbe po nekaj urah končalo sojenje predsednici upravnega odbora GBD Gorenjske borznoposredniške družbe Anici Klemenčič, nekdanjemu članu uprave...

Preddvor / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prednosti in pasti

Preddvorski svetniki so se seznanili s strategijo izgradnje kanalizacijskega sistema v občini.