Bele žabe in zelene miši ...

Slavile bomo: en rojstni dan, eno rojstvo, en preskok v službi in en pokop bolezni. Vegetarijanke in mesojedke. Sestavine dobavljene. Izvedba ABV. Pogoj? Hladno, okras užitne živalice. Aha, in ob uri, ko je na drugi strani krogle na severu Avstralije sončni mrk, se meni posveti. Izumim dve novi živalski vrsti, bele žabe in zelene miši, škrlatna morska zvezda pa tako ali tako domuje v Atlantiku. Končni komentar: Pa se ti res ljubi – z veliko orhidejo.

Fižolova solata z belimi žabami

Za 6 oseb potrebujemo: 6 trdo kuhanih jajc, 400 g belega fižola iz konzerve, 300 g mortadele, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 rdečo čebulo, zeliščni kis, oljčno olje, sol, poper, 1 žličko gorčice, 1 šopek drobnjaka, 1 češnjev paradižnik, 12 kaper, lupino kumare.

 

Skuhamo jajca. Splaknemo in odcedimo fižol. Čebulo in papriki narežemo na trakce. Iz kisa, olja, gorčice, soli in popra naredimo vinegretko. Nastrižemo drobnjak. Mortadelo narežemo na trakove. Sestavine zmešamo in damo v hladilnik. Jajca olupimo in jih spodaj poševno prirežemo. Iz kumarične lupine naredimo konce krakov. Z nožičem izrežemo vdolbinice za oči in naredimo plitev, širok rez za usta. Jajca posadimo na konce krakov, v vdolbinice za oči vložimo kapre. Iz češnjevega paradižnika izrežemo jezičke in jih poševno namestimo v zarezo za usta. Solato preložimo na podolgast krožnik in okrasimo z žabami. Če ne utegnemo ustvarjati, jajca narežemo na krhlje in okus bo isti.

Radičeva solata z zelenimi mišmi

Za 4 osebe potrebujemo: 2 zrela avokada, 1 glavico radiča, 1 srčiko skodrane endivije, 2 šalotki, 1 strok česna, 1 škatlico krešinih kalčkov, sol, poper, oljčno olje, 1 neškropljeno limono, tabasco po želji, 8 velikih kaper ali brinovih jagod.

Očiščen radič in endivijo natrgamo. Šalotko zrežemo, česen stremo. Limono operemo in tenko olupimo ter olupek narežemo na zelo tenke ozke in ravne trakce. Sok iztisnemo v skledico. Avokada previdno olupimo, odstranimo peški in takoj prelijemo z limoninim sokom. Iz olupka izrežemo 8 polkrogcev za mišja ušesa, ki jih samo zataknemo v mehko tkivo sadeža. Prav tako iz olupka nastrižemo repke. Za oči uporabimo kapre ali brinove jagode. Zašiljeni del sadeža je smrček, kamor previdno zataknemo tri pare brkov. Zmešamo radič, endivijo, krešine kalčke, šalotko in česen, iz soli, limoninega soka, popra (in tabasca) ter olja naredimo preliv. Če je premalo kisel, dodamo brizg kisa. Začinjeno solato damo na servirni krožnik in okrasimo z zelenimi mišmi. Če nismo ravno oblikovalsko nastrojeni, avokado narežemo na enakomerne kosce in z njim obložimo solato.

Smetanova strnjenka s škrlatnimi zvezdami

Za 4 osebe potrebujemo: 1 panakoto v vrečki, 4 žlice brusničega želeja, 2 žlici vode, 10 dag surovega marcipana, rdečo jedilno barvo, srebrne kroglice za okras.

Panakoto pripravimo po navodilih in jo damo čez noč v hladilnik. Naslednji dan jo iz skledic zvrnemo na krožnike. Marcipan z jedilno barvo enakomerno pregnetemo in oblikujemo v zvezde (lahko tudi z modelčkom) ter vtisnemo vanje srebrne kroglice. Brusnični žele zmešamo z vodo, ogrejemo in oblijemo strjenko ter okrasimo z zvezdo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 18. junij 2021 / 07:17

Dočakali novi terminal

V sredo so na Letališču Jožeta Pučnika odprli nov potniški terminal. Z investicijo v vrednosti enaindvajset milijonov evrov so zmogljivosti letališča povečali za dvainpolkrat. Promet bo z novega termi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 6. marec 2018 / 07:00

Oda svetlobi

Kranj – V sredo, 7. marca, vabijo ob 18. uri v Galerijo Kranjske hiše na odprtje fotografske razstave Mie Mihelich z naslovom Oda svetlobi. Razstava bo na ogled do 8. aprila 2018.

Škofja Loka / torek, 6. marec 2018 / 18:16

S sodelovanjem do skupnostne samooskrbe

Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, je v Škofji Loki skupaj s tamkajšnjimi društvi pripravila predavanje o sodobni skupnostni samooskrbi. V svetu vse večjega individualiz...

Zanimivosti / torek, 6. marec 2018 / 18:14

Spektakel v Podkorenu

Minuli konec tedna je potekal tradicionalni Pokal Vitranc, ki je v Podkoren privabil veliko obiskovalcev. Utrip smo preverili med tistimi, ki so skrbeli, da je na prizorišču vse potekalo g...

Nasveti / torek, 6. marec 2018 / 15:50

Film

Pogledati dober film je veselje, je vzgoja, užitek, kultura. Pogosto pri pouku priporočim film. Dijaki si ga morajo gledati doma in o njem napisati mnenje. Ko omenim, ogledali si boste film, kar za...

Nasveti / torek, 6. marec 2018 / 15:49

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Tudi danes nadaljujemo spogledom za celo leto za bralko pod šifro Pomlad 18. Zadnjič smo pogledali tri karte za mesec junij, in sicer Sodnik, Bolezen in Pismo. Na vrsti je mesec julij, karte so Lju...