Bele žabe in zelene miši ...
Slavile bomo: en rojstni dan, eno rojstvo, en preskok v službi in en pokop bolezni. Vegetarijanke in mesojedke. Sestavine dobavljene. Izvedba ABV. Pogoj? Hladno, okras užitne živalice. Aha, in ob uri, ko je na drugi strani krogle na severu Avstralije sončni mrk, se meni posveti. Izumim dve novi živalski vrsti, bele žabe in zelene miši, škrlatna morska zvezda pa tako ali tako domuje v Atlantiku. Končni komentar: Pa se ti res ljubi – z veliko orhidejo.
Fižolova solata z belimi žabami
Za 6 oseb potrebujemo: 6 trdo kuhanih jajc, 400 g belega fižola iz konzerve, 300 g mortadele, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, 1 rdečo čebulo, zeliščni kis, oljčno olje, sol, poper, 1 žličko gorčice, 1 šopek drobnjaka, 1 češnjev paradižnik, 12 kaper, lupino kumare.
Skuhamo jajca. Splaknemo in odcedimo fižol. Čebulo in papriki narežemo na trakce. Iz kisa, olja, gorčice, soli in popra naredimo vinegretko. Nastrižemo drobnjak. Mortadelo narežemo na trakove. Sestavine zmešamo in damo v hladilnik. Jajca olupimo in jih spodaj poševno prirežemo. Iz kumarične lupine naredimo konce krakov. Z nožičem izrežemo vdolbinice za oči in naredimo plitev, širok rez za usta. Jajca posadimo na konce krakov, v vdolbinice za oči vložimo kapre. Iz češnjevega paradižnika izrežemo jezičke in jih poševno namestimo v zarezo za usta. Solato preložimo na podolgast krožnik in okrasimo z žabami. Če ne utegnemo ustvarjati, jajca narežemo na krhlje in okus bo isti.
Radičeva solata z zelenimi mišmi
Za 4 osebe potrebujemo: 2 zrela avokada, 1 glavico radiča, 1 srčiko skodrane endivije, 2 šalotki, 1 strok česna, 1 škatlico krešinih kalčkov, sol, poper, oljčno olje, 1 neškropljeno limono, tabasco po želji, 8 velikih kaper ali brinovih jagod.
Očiščen radič in endivijo natrgamo. Šalotko zrežemo, česen stremo. Limono operemo in tenko olupimo ter olupek narežemo na zelo tenke ozke in ravne trakce. Sok iztisnemo v skledico. Avokada previdno olupimo, odstranimo peški in takoj prelijemo z limoninim sokom. Iz olupka izrežemo 8 polkrogcev za mišja ušesa, ki jih samo zataknemo v mehko tkivo sadeža. Prav tako iz olupka nastrižemo repke. Za oči uporabimo kapre ali brinove jagode. Zašiljeni del sadeža je smrček, kamor previdno zataknemo tri pare brkov. Zmešamo radič, endivijo, krešine kalčke, šalotko in česen, iz soli, limoninega soka, popra (in tabasca) ter olja naredimo preliv. Če je premalo kisel, dodamo brizg kisa. Začinjeno solato damo na servirni krožnik in okrasimo z zelenimi mišmi. Če nismo ravno oblikovalsko nastrojeni, avokado narežemo na enakomerne kosce in z njim obložimo solato.
Smetanova strnjenka s škrlatnimi zvezdami
Za 4 osebe potrebujemo: 1 panakoto v vrečki, 4 žlice brusničega želeja, 2 žlici vode, 10 dag surovega marcipana, rdečo jedilno barvo, srebrne kroglice za okras.
Panakoto pripravimo po navodilih in jo damo čez noč v hladilnik. Naslednji dan jo iz skledic zvrnemo na krožnike. Marcipan z jedilno barvo enakomerno pregnetemo in oblikujemo v zvezde (lahko tudi z modelčkom) ter vtisnemo vanje srebrne kroglice. Brusnični žele zmešamo z vodo, ogrejemo in oblijemo strjenko ter okrasimo z zvezdo.