Poslanci se podpisujejo

Minulo nedeljo so v državnem zboru Republike Slovenije za poslance pripravili 4-urni tečaj z naslovom "Naučimo se podpisati".

Ko smo ob primerih potvarjanja dosežene stopnje izo­brazbe, citiranja samega sebe v diplomi, poslovnih problemov in goljufij pri izpitu nemščine že mislili, da raven poslanske kulture ne more pasti nižje, kot že je, se je pred dnevi pri podpisovanju zahtev za referendum pokazalo, da poslanci ne obvladajo niti podpisovanja samega sebe, kar sicer v nekoliko enostavnejši obliki znajo že otroci v 2. razredu osnovne šole.

»Zato smo se v državnem zboru odločili, da organiziramo 4-urni tečaj na temo podpisovanja,« je povedal predsednik državnega zbora dr. Gregor Virant: »Edini prosti termin za tečaj je bil v nedeljo, saj sicer garamo vse dni v tednu. Tečaj je bil obvezen za vse poslance in moram reči, da so se ga vsi tudi udeležili. Tudi sam. Ker sem po naravi zelo iskren človek, vam izdam, da sem od tečaja tudi sam veliko odnesel, se naučil novega načina podpisovanja. Vsem poslancem sem tako za vzorno udeležbo na tečaju dal podpise v beležke, naj jih pokažejo domačim.«

Na tečaju je predaval avstrijski strokovnjak za podpise Alois Unterschrift in sicer po najnovejši metodi imenovani »Podpiši pol pa briši«, ki jo uveljavljajo tudi v bruseljskih uradih evropske skupnosti. V prvi uri so menda »vzeli« slovensko abecedo z dodanima x in y, Avstrijec pa je pojasnil tudi uporabo »umlautov«, torej preglasov. V drugi uri so vadili male črke in tako imenovane pisane besede, tretja ura je bila namenjena hitremu podpisovanju, okrajšanim signaturam, tako imenovanim čačkam. Zadnjo uro pa so se poslanci učili predvsem podpisovanja po sistemu »Podpiši pol pa briši«. Menda so predvsem v zadnji uri poslanci navduševali predavatelja, saj jim je (ne)podpisovanje šlo odlično od rok. Veliko težav pa so imeli že pri samem opismenjevanju, mnogi poslanci niti ne poznajo vseh črk abecede, njihova pisava je pogosto povsem nečitljiva, kaj šele njihovi podpisi. Na fotografiji objavljamo podpise petih poslancev oziroma poslank, vam pa prepuščamo, da ugotovite, kdo je kdo. Kdo si edini zasluži čisto petico ....

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 18. junij 2011 / 07:00

Erjavec si upa premagati Janšo

Ljubljana - Po seji sveta stranke je predsednik DeSUS Karl Erjavec povedal, da pripravlja volilni program, ki ga bodo sprejemali na kongresu 21. oktobra. Program bo osnova...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sreda, 13. december 2023 / 23:25

Arhitekturna nagrada za vrtec

Novi vrtec, ki so ga v Bohinju odprli sredi letošnjega leta, je navdušil tudi stroko, saj je projekt skupine arhitektov na nedavnih Piranskih dnevih arhitekture prejel častno priznanje pirenesi.

GG Plus / sreda, 13. december 2023 / 23:22

Nikoli ni nikomur rekel, naj pobere šila in kopita

Njegova delavnica je pravi atelje. Natančno zloženo orodje, vonj po usnju, čevlji, ki še čakajo na popravilo, pravkar izdelani škornji. »Tile so še čisto sveži,« ponosno pove Gregorij Pustovrh iz Gore...

Kronika / sreda, 13. december 2023 / 17:09

Policisti, ki so v poplavah reševali življenja

Pretekli teden so podelili medalje policije za požrtvovalnost ter plakete ministrstva za izjemno strokovno delo, izjemne zasluge in dosežke pri širjenju varnostne kulture v času uničujočih poplav v Sl...

Kultura / sreda, 13. december 2023 / 17:06

Božična kantata z APZ France Prešeren

Kranj – Prihodnji torek, 19. decembra, ob 19.30 bo v cerkvi sv. Siksta v Predosljah koncert APZ France Prešeren. Zbor bo premierno izvedel novonastalo božično kantato Iter Stellae Natalis – Potovan...

Nasveti / sreda, 13. december 2023 / 17:05

Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s č...