Mandarinovci niso ravno velika drevesa. Odvisno od sorte. Tone je poskušal obrati najlepše.

Rumeno zlato (2)

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi ´rumeno neretvansko zlato´. Jih je tudi več sort. Nekatere zorijo prej, druge kasneje.

Jozo Crnčević, lastnik plantaže in turistične kmetije Izletište Kuti, kjer smo Glasovi izlet­niki doživeli pravi okus specialitet iz Neretve, nam je razložil, da smo tokrat obirali mandarine po imenu Zorica ali Zorana in to na Širokih Lukah. Ime so dobile po gospe, ki je ustvarila ta plemeniti sadež s pomočjo cepljenja.

V tem poslu je Jozo že dvajset let, in ker gre za družinski posel, znanje že prenaša na mlajšo generacijo.

»Tu je bilo pred recimo šestdesetimi leti morje in močvirnato območje, slanost je bila velika. Nobenega zelenja. Ko smo začeli izvajati melioracijo, delati obrambne nasipi, graditi cesto Opuzen–Metkovič, so poplave in slanost počasi izginile.«

Turizem je v dolini Neretve trenutno kar dobro stekel, ker je dolina lepa in so ljudje prijazni, tako da se turisti radi vračajo.

»Na 'berbo' pridejo Slovenci, Italijani, Avstrijci, Nemci …«

Za kaj vse pa lahko uporabimo mandarine? »Iz mandarin lahko naredite kompot, žganje, namaze, celo njihove lupine so uporabne za različne zdravstvene namene.«

Pa vendar Jozo meni, da so najboljše sveže. »Ko mandarino sami utrgate z drevesa, olupite in pojeste.«

Kako pa mandarine obiramo? Obiranje mandarin je ročno. »Mandarino primeš in zavrtiš v stran, je ne vlečeš k sebi, ker potem ali ostane na njej pecelj ali pa se poškoduje. Največji problem je ravno obiranje, ker jih moraš najprej pravilno obrati, položiti v gajbico, potem pa sledi prodaja ali pa jih preprosto pelješ domov.«

Letos je statistika zabeležila številko obranih štirideset tisoč ton mandarin, se pa ta lahko povzpne tudi do šestdeset tisoč.

                 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 30. oktober 2015 / 13:16

Jedilniki lokalno obarvani

Danes se začenja prireditev Okusi Radol'ce, v okviru katere enajst gostiln in restavracij po enotni ceni ponuja okusne obroke sodobno pripravljene domače hrane.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sprejeli poročilo STC Stari vrh

Todraž - Matej Demšar, direktor Smučarsko turističnega centra Stari vrh, je na zadnji seji občinskega sveta Gorenja vas-Poljane drugič predstavil poročilo o poslovanju podjetja,...

Zanimivosti / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sedemdeset let gasilstva na Trsteniku

Trstenik - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Trstenik letos praznuje 70-letnico obstoja. Društvo so ustanovili šestega maja leta 1937. Prva seja je potekala pri Petru Zaplotniku,...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Šestnajsti rojstni dan

Pred šestnajstimi leti je sedanja generacija Slovenk in Slovencev uresničila večstoletni sen po neodvisni in samostojni državi. Slovenska osamosvojitev je bila enkratno dejanje, ki je jasno začrtal...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ptujske vedute ali "Ljubezen na prvi pogled"

OO NSi Žirovnica je v soboto, 16. junija, organiziral izlet na Ptuj. To ni prvič, da smo svoje člane in prijatelje popeljali po naši prelepi Sloveniji: ogledali smo si že Vipavsko dolino in Koroško...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ustvarjalne delavnice v knjižnici

V knjižnici Matije Čopa Žirovnica bodo tudi tokrat z ustvarjalnimi delavnicami skušali poskrbeti za aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami. Delavnice bodo potekale v naslednjih termin...