Inovativen ekološki izdelek, ki je veliko zanimanja požel tudi v tujini, je predstavil idejni vodja Tomaž Pajnič.

Učenci navdušili s kompostnikom

Za svoj inovativen ekološki izdelek iz odpadnih avtomobilskih delov so učenci OŠ Preserje pri Radomljah prejeli prestižno mednarodno okoljsko nagrado natečaja Okolje in inovacije.

Preserje pri Radomljah - V mednarodnem natečaju Okolje in inovacije, ki sta ga na temo zmanjševanja količine odpadkov pripravila Toyotin sklad za Evropo in program Ekošola, je Slovenija letos sodelovala prvič in že takoj pometla s konkurenco.

Za omenjeni projekt je bilo med slovenskimi eko šolami izbranih šest najboljših, ki so imele dve leti časa, da svoje ideje o zmanjševanju količine odpadkov razvijejo v inovativne in uporabne izdelke, tri šole med njimi pa so se nato pomerile še v mednarodni konkurenci, v kateri so sodelovale še Litva, Turčija in Danska.

Kot najboljši projekt vseh sodelujočih šol je bil izbran kompostnik za razgradnjo bioloških odpadkov iz odpadnih delov toyote in drugih odpadnih materialov, ki ga poganja sončna energija. V zadnjem letu in pol so ga v sodelovanju z mentorji razvili in izdelali učenci Osnovne šole Preserje pri Radomljah, ki so nagrado za svoj izdelek prejeli že na državni ravni.

»Izdelek je ekološki, inovativen in zahteva malo denarja. Izdelava kompostnika je bila del projekta o učilnici na prostem, pri kateri so učenci znanje pridobivali s pomočjo praktičnih zamisli in dela. Uporabili smo stare avtomobilske dele in dodali pogonski mehanizem, ki deluje na sončno energijo, saj smo želeli, da kompostnik deluje neodvisno, torej se vrti tudi takrat, ko ni pouka in ni nikogar, ki bi ga vrtel. Brez tega biološki odpadki namreč začnejo gniti. Nagrade smo zelo veseli, a že komaj čakamo, da bo konec predstavitev našega izdelka, saj si ga želimo čim prej postaviti v funkcijo. Uporabili ga bomo za predelavo ostankov hrane iz šolske kuhinje pri našem šolskem vrtu, kjer bomo gojili in nato tudi jedli zelenjavo. Prav ta zaključen krog je bil glavni cilj našega projekta,« nam je povedal idejni vodja projekta in mentor Tomaž Pajnič.

Učenci so bili za kompostnik, ki ga želijo prenesti tudi druge šole in ustanove, nagrajeni s finančno nagrado, ki pa jo bodo vložili v druge ekološke projekte. Idej in želja na tem področju imajo namreč še veliko.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 2. december 2021 / 19:17

Rutarška pot za Savo

Gozd - Martuljek – Na pobudo skupine Ekorutaršce je nastala Rutarška pot za Savo, ki vodi od Gozda - Martuljka do začetka Kranjske Gore. Na začetku in koncu poti je informativna tabla z zemljevidom...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...