Inovativen ekološki izdelek, ki je veliko zanimanja požel tudi v tujini, je predstavil idejni vodja Tomaž Pajnič.

Učenci navdušili s kompostnikom

Za svoj inovativen ekološki izdelek iz odpadnih avtomobilskih delov so učenci OŠ Preserje pri Radomljah prejeli prestižno mednarodno okoljsko nagrado natečaja Okolje in inovacije.

Preserje pri Radomljah - V mednarodnem natečaju Okolje in inovacije, ki sta ga na temo zmanjševanja količine odpadkov pripravila Toyotin sklad za Evropo in program Ekošola, je Slovenija letos sodelovala prvič in že takoj pometla s konkurenco.

Za omenjeni projekt je bilo med slovenskimi eko šolami izbranih šest najboljših, ki so imele dve leti časa, da svoje ideje o zmanjševanju količine odpadkov razvijejo v inovativne in uporabne izdelke, tri šole med njimi pa so se nato pomerile še v mednarodni konkurenci, v kateri so sodelovale še Litva, Turčija in Danska.

Kot najboljši projekt vseh sodelujočih šol je bil izbran kompostnik za razgradnjo bioloških odpadkov iz odpadnih delov toyote in drugih odpadnih materialov, ki ga poganja sončna energija. V zadnjem letu in pol so ga v sodelovanju z mentorji razvili in izdelali učenci Osnovne šole Preserje pri Radomljah, ki so nagrado za svoj izdelek prejeli že na državni ravni.

»Izdelek je ekološki, inovativen in zahteva malo denarja. Izdelava kompostnika je bila del projekta o učilnici na prostem, pri kateri so učenci znanje pridobivali s pomočjo praktičnih zamisli in dela. Uporabili smo stare avtomobilske dele in dodali pogonski mehanizem, ki deluje na sončno energijo, saj smo želeli, da kompostnik deluje neodvisno, torej se vrti tudi takrat, ko ni pouka in ni nikogar, ki bi ga vrtel. Brez tega biološki odpadki namreč začnejo gniti. Nagrade smo zelo veseli, a že komaj čakamo, da bo konec predstavitev našega izdelka, saj si ga želimo čim prej postaviti v funkcijo. Uporabili ga bomo za predelavo ostankov hrane iz šolske kuhinje pri našem šolskem vrtu, kjer bomo gojili in nato tudi jedli zelenjavo. Prav ta zaključen krog je bil glavni cilj našega projekta,« nam je povedal idejni vodja projekta in mentor Tomaž Pajnič.

Učenci so bili za kompostnik, ki ga želijo prenesti tudi druge šole in ustanove, nagrajeni s finančno nagrado, ki pa jo bodo vložili v druge ekološke projekte. Idej in želja na tem področju imajo namreč še veliko.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 18. april 2013 / 07:00

Spodbujajo ustvarjalnost mladih

Kranj - V Šolskem centru Kranj so minuli teden pripravili 13. regijsko srečanje mladih raziskovalcev gorenjskih osnovnih šol in 22. regijsko srečanje mladih raziskovalcev gorenjs...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Njena dobra volja je nalezljiva

»Petdeset? Nič ne boli, le drug' dan glava,« je v smehu dejala Tatjana Germovnik s Kokrice pri Kranju kmalu zatem, ko je 23. januarja dopolnila petdeset let.

GG Plus / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Za odprtost učenja

Na mednarodni konferenci EDUvision 2013 v Ljubljani sta dva dijaka Šolskega centra Kranj mini računalnik RaspberryPi predstavila kot dober učni pripomoček za šole.

GG Plus / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Druženje radovednih

V Osnovni šoli Orehek so prvo soboto v februarju pripravili že drugo srečanje gorenjskih osnovnošolcev in njihovih mentorjev v okviru Festivala naše prihodnosti.

GG Plus / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Dijaki naj sledijo svojim željam

Študijska namera ni rezultat enega pogovora s kariernim svetovalcem, ampak je proces, ki zahteva svoj čas, opozarja Vesna Smolej Vrzel iz šolske svetovalne službe Gimnazije Jesenice.

Rekreacija / torek, 11. februar 2014 / 07:00

Bam.Bijeva nova sezona

Pred startom v novo sezono so najprej zaključili preteklo.