Kuhar Uroš Štefelin je kuhal rižoto s tepkami in hrenom ... (Foto: Ana Šubic, Matic Zorman)

Tepke nekoč in danes

V blejskem hotelu Triglav skušajo promovirati in ohranjati tepke, zato so pripravili festival, posvečen tej vrsti hruške, bili pa smo tudi na dobrodelnem gasilskem koncertu v Domžalah.

Ste vedeli, da je že Marija Terezija ukazala sajenje tepk, da bi odgnala lakoto, da se suha tepka ohrani kar 25 let in da so včasih iz teh hrušk pekli kruh? Te in druge zanimivosti so v soboto izvedeli obiskovalci Hotela Triglav Bled, kjer je potekal Festival tepk. Hotel namreč v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zadrugo Gozd Bled, umetnikom Hubertom Širokom in Kmetijo Matijovc iz Podbrezij izvaja projekt Promocije in ohranjanja tepk, ki so včasih v prehrani imele pomembno mesto. »V hotelu se že ves čas trudimo gostom skozi prehrano pričarati neko posebno izkušnjo. Zato smo pogledali, katere sestavine, živila, ki so tukaj že stoletja, lahko uporabimo v prehrani in na ta način razložimo našo tradicijo, kulturo. V prehrani se skriva vse naše bogastvo,« poudarja izvršna direktorica hotela Marcela Klofutar.

V želji po promociji in ohranitvi tepk so tako priredili tudi festival, posvečen tej vrsti hrušk. Obiskovalci so lahko poskusili kompot in žganje iz tepk, suhe tepke, medenjake s tepkami, ki jih je spekla Jelka Koselj, na delavnici jim je kuhar Uroš Štefelin skuhal rižoto s tepkami in hrenom. Občudovali so lahko spominke in umetniške izdelke na temo tepk, svoje dobrote sta razstavili kmetiji Matijovc in Trsegvav, na voljo sta jim bila tudi kosilo in večerja z jedmi iz tepk … Obiskovalci so med seboj delili znanje o tepkah in na ta način izvedeli marsikaj novega. Z zanimanjem so prisluhnili direktorici blejske zadruge Barbari Žbontar pa tudi nagrajencem natečaja na temo tepk; Janez Zeni iz Besnice, Jožica Grivec iz Radov­ljice in Jelka Koselj iz Vrbe poznajo številne zanimive zgodbe, povezane s to vrsto hrušk. »Včasih smo 'gor zrasli' ob kompotu iz tepk. Sama jih še vedno pogosto vključim v prehrano. Škoda, da jih letos zaradi pozebe ni bilo, pa še vsako drugo leto počivajo,« pravi Koseljeva, ki je bila na natečaju nagrajena za recepta za štruklje in potico s tepkami.

Gasilska zveza Domžale in Občina Domžale pa sta minuli četrtek organizirali že tretji dobrodelni gasilski koncert, ki je napolnil Halo komunalnega centra v Domžalah. Pred polno dvorano so se zvrstili številni glasbeniki. Koncert je povezoval Konrad Pižorn Kondi, izkupiček pa bodo namenili Skladu za pomoč socialno ogroženim družinam gasilcev na območju Gasilske zveze Domžale.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Zadnji škotski kralj

Zgodba o škotskem zdravniku, ki odide v Ugando in postane osebni zdravnik in svetovalec karizmatičnega predsednika Idija Amina, ki se počasi spreminja v okrutnega diktatorja.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. oktober 2012 / 07:00

Tepke nekoč in danes

V blejskem hotelu Triglav skušajo promovirati in ohranjati tepke, zato so pripravili festival, posvečen tej vrsti hruške, bili pa smo tudi na dobrodelnem gasilskem koncertu v Domžalah.

Prosti čas / četrtek, 18. oktober 2012 / 07:00

Zamera le od mize do vrat

Ivanka in Milan Križnar iz Delnic sta praznovala zlato poroko.

Gospodarstvo / četrtek, 18. oktober 2012 / 07:00

BKS Bank tudi v Domžalah

BKS Bank je v Domžalah odprla svojo peto poslovno enoto.

Šport / četrtek, 18. oktober 2012 / 07:00

Novo usklajevanje energije

Jesen preseli športne rekreativce iz narave v dvorane, kjer lahko nemoteno nadaljujejo s svojo vadbo. Večina s selitvijo tudi zamenja svoj primarni šport, kar pa je tudi dobrodošlo za telo in mot...

Zanimivosti / četrtek, 18. oktober 2012 / 07:00

Skupni praznik Sel in Škofje Loke

Z akademijo v Sokolskem domu so v soboto počastili 40 let pobratenja med občinama Sela na Koroškem in Škofje Loke.