Kuhar Uroš Štefelin je kuhal rižoto s tepkami in hrenom ... (Foto: Ana Šubic, Matic Zorman)

Tepke nekoč in danes

V blejskem hotelu Triglav skušajo promovirati in ohranjati tepke, zato so pripravili festival, posvečen tej vrsti hruške, bili pa smo tudi na dobrodelnem gasilskem koncertu v Domžalah.

Ste vedeli, da je že Marija Terezija ukazala sajenje tepk, da bi odgnala lakoto, da se suha tepka ohrani kar 25 let in da so včasih iz teh hrušk pekli kruh? Te in druge zanimivosti so v soboto izvedeli obiskovalci Hotela Triglav Bled, kjer je potekal Festival tepk. Hotel namreč v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zadrugo Gozd Bled, umetnikom Hubertom Širokom in Kmetijo Matijovc iz Podbrezij izvaja projekt Promocije in ohranjanja tepk, ki so včasih v prehrani imele pomembno mesto. »V hotelu se že ves čas trudimo gostom skozi prehrano pričarati neko posebno izkušnjo. Zato smo pogledali, katere sestavine, živila, ki so tukaj že stoletja, lahko uporabimo v prehrani in na ta način razložimo našo tradicijo, kulturo. V prehrani se skriva vse naše bogastvo,« poudarja izvršna direktorica hotela Marcela Klofutar.

V želji po promociji in ohranitvi tepk so tako priredili tudi festival, posvečen tej vrsti hrušk. Obiskovalci so lahko poskusili kompot in žganje iz tepk, suhe tepke, medenjake s tepkami, ki jih je spekla Jelka Koselj, na delavnici jim je kuhar Uroš Štefelin skuhal rižoto s tepkami in hrenom. Občudovali so lahko spominke in umetniške izdelke na temo tepk, svoje dobrote sta razstavili kmetiji Matijovc in Trsegvav, na voljo sta jim bila tudi kosilo in večerja z jedmi iz tepk … Obiskovalci so med seboj delili znanje o tepkah in na ta način izvedeli marsikaj novega. Z zanimanjem so prisluhnili direktorici blejske zadruge Barbari Žbontar pa tudi nagrajencem natečaja na temo tepk; Janez Zeni iz Besnice, Jožica Grivec iz Radov­ljice in Jelka Koselj iz Vrbe poznajo številne zanimive zgodbe, povezane s to vrsto hrušk. »Včasih smo 'gor zrasli' ob kompotu iz tepk. Sama jih še vedno pogosto vključim v prehrano. Škoda, da jih letos zaradi pozebe ni bilo, pa še vsako drugo leto počivajo,« pravi Koseljeva, ki je bila na natečaju nagrajena za recepta za štruklje in potico s tepkami.

Gasilska zveza Domžale in Občina Domžale pa sta minuli četrtek organizirali že tretji dobrodelni gasilski koncert, ki je napolnil Halo komunalnega centra v Domžalah. Pred polno dvorano so se zvrstili številni glasbeniki. Koncert je povezoval Konrad Pižorn Kondi, izkupiček pa bodo namenili Skladu za pomoč socialno ogroženim družinam gasilcev na območju Gasilske zveze Domžale.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 23. november 2021 / 10:33

Na Planini urejajo dnevni center

Prostore nekdanje Mercatorjeve trgovine na Planini v Kranju bodo do naslednje jeseni preuredili za namene dnevnega varstva starejših od 65 let.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 4. maj 2008 / 07:00

Objekt Rondo - najboljša referenca

Jeseniško podjetje Kovinar Gradnje ST je največja gradbena firma v tem delu Gorenjske.

Splošno / nedelja, 4. maj 2008 / 07:00

Vendarle trgovina na Tomšičevi

Potem ko je Mercator pred časom zaprl prodajalno na Tomšičevi na Jesenicah, so si mnogi okoliški prebivalci želeli, da bi v tem delu Jesenic vendarle lahko kupovali vsaj osnovna živila. Zlasti st...

Gospodarstvo / nedelja, 4. maj 2008 / 07:00

Zaposlovanje žensk

Bled – Kranjska območna služba zavoda za zaposlovanje bo že drugo leto zapored na Bledu pripravila zaposlitveni sejem. Letos bo namenjen predvsem zaposlovanju žensk v storitveni, finančni...

Medvode / nedelja, 4. maj 2008 / 07:00

Tudi Vrtec Medvode polno zaseden

Medvode - Vrtec Medvode je polno zaseden in tudi jeseni se vanj ne bodo mogli vključiti vsi, ki so oddali vlogo. Kot je pojasnila Romana Epih, ravnateljica Vrtca Medvode,...

Gospodarstvo / nedelja, 4. maj 2008 / 07:00

Prek ur kakovosti v razvoj

V Domelu so zaposlenim tradicionalno podelili nagrade za doseganje kakovosti in izboljšav. Letošnja zlata ura je šla na zapestje Katarini Prezelj.