Jabolko ne pade daleč od drevesa

Star slovenski pregovor, ki je znan tudi drugod po Evropi. O sadežu, ki naj bi odganjal zdravnike, če pojemo vsaj enega na dan, je govoril Seneca že starem veku ... Pred leti, ko sem prebirala zgodbe o srednjeveškem pavlihi Tillu Eulenspieglu (sovi-ogledalu), se mi je vtisnila v spomin ena njegovih potegavščin. Ko se je mudil v neki krčmi v Antwerpnu, ni bil posebej ješč in si je naročil dve mehko kuhani jajci. Neki Holandec je bril norce iz njega, češ a ti je hrana v gostišču premalo dobra, in jajci pogoltnil. Eulenspiegel je skoval maščevanje: poiskal je krasno veliko jabolko, ga izdolbel, napolnil z mrčesom (pajki, gosenicami, bubami) in ga dal speči na ingverjevem maslu. Pregrešno je dišalo, ko je v krčmo spet stopil tisti Holandec. Grobo se je zasmejal, rekoč: »Nikar ne misli, da je tvoj želodec že v redu!« Iztrgal je Tillu iz rok lončeno posodo in pohrustal jabolko ... Kar je bilo ljudi v gostišču, so Holandcu privoščili epilog, ki mu je izpraznil želodec ... Taka je bila groba šala izpred dobrih petsto let. Naslednja recepta pa sta namenjena božanju želodca danes s sladkorjem in brez.

Jabolka za nesladkosnede

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velika jabolka, 1 neškropljeno limono, 1 žlico oljčnega olja, 1 veliko vejico žajblja, 1 majhno čebulo, 200 g zmletega mesa, 50 ml suhega belega vina, 80-100 ml mesne juhe, 1 žlico sesekljanega majarona, 1 žlico sesekljane krebuljice (če je nimamo, jo nadomestimo s peteršiljem), 100 g trdega naribanega sira, sol, poper, nekaj kapljic tabasca, 40 g masla, papir za peko.

Neškropljemo limono ostrgamo in iztisnemo sok. Jabolkom odrežemo kapice, odstranimo peške in sadeže previdno izdolbemo. Debelina oboda je približno 1 cm. Notranjost jabolk premažemo z limoninim sokom. Jabolčno sredico zrežemo na kockice in jih prav tako premešamo z limoninim sokom. Čebulo lupimo in narežemo na majhne kockice. Segrejemo olje, na njem popražimo vejico žajblja, da zadiši, in jo vzamemo iz ponve. Nato najprej prepražimo meso, dodamo čebulo in jabolka. Zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, in dolijemo juho. Dodamo sesekljana zelišča, solimo in popramo. Kuhljamo 8 minut.

Dno primernega pekača obložimo s papirjem za peko in nanj položimo jabolka. Jabolčno-mesni zmesi primešamo nariban sir in po potrebi dodatno začinimo. Previdno napolnimo jabolka in razporedimo nanje za vžigalično kapico velike drobce masla. Jabolka previdno pokrijemo s kapicami in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj 35 minut. Če ostane kaj mesno-jabolčne zmesi, damo v pekač obod za krofe in ga napolnimo. Pečena jabolka za nesladkosnede dopolni dober črn kruh.

Jabolčni drobljenec za sladkosnede

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g jabolk, 1 limono, 100 g masla, 100 g trsnega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 175 g moke, 1 ščep cimeta, maso za pekač.

Jabolka olupimo, odstranimo peške in sadeže nalistamo. Mehko maslo, sladkor, vanilin sladkor, moko in cimet zdrobimo s paličicami za gnetenje. Pekač namažemo z maslom, razporedimo nanj jabolka in čeznje potresemo drobljanec. Pečemo pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo s stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 25. november 2012 / 07:00

Odhajajo. Messner, Hudlova, Kokot ...

Slovenska kultura in javna ter umetniška beseda na Koroškem je v dobrem letu izgubila tri pomembne predstavnike: najprej pesnika Janka Messnerja, nato v začetku letošnje jeseni pesnico in organiz...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 27. marec 2023 / 18:33

Negujejo spomin na generala Rudolfa Maistra

Na nedavni skupščini Društva generala Rudolfa Maistra Kranj so dr. Iztoku Puriču in mag. Janezu Tavčarju podelili zlata znaka združenja Maistrovih društev.

GG Plus / ponedeljek, 27. marec 2023 / 18:20

Samo smučka je bila ves čas pred mojimi očmi

Inženir Andrej Robič se je kot dolgoletni vodja Elanovega razvoja vse življenje ukvarjal s smučanjem. Bil je tisti, ki je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prišel na idejo o oblikovanju takšn...

Kultura / ponedeljek, 27. marec 2023 / 18:18

Na poti k novemu kulturnemu modelu

V želji prisluhniti ustvarjalcem v kulturi v lokalnih skupnostih bo vodstvo ministrstva za kulturo v mesecu in pol obiskalo vseh dvanajst regij po Sloveniji. Minuli petek je gorenjski regionalni posve...

Kranj / ponedeljek, 27. marec 2023 / 18:09

Prejeli certifikat Voda iz pipe

Med nosilci certifikata Voda iz pipe je po novem tudi Zavod za turizem in kulturo Kranj. Prevzeli so ga v torek na dogodku Turistični vodni dan v kranjski Kovačnici.

Žiri / ponedeljek, 27. marec 2023 / 18:09

Spomine zbrali na razstavi

Letošnje praznovanje »srebrne« obletnice delovanja Vrtca pri sv. Ani v Žireh so pospremili tudi z razstavo »S sveto Ano že 25 let« v Galeriji v zvoniku cerkve sv. Martina.