Jabolko ne pade daleč od drevesa

Star slovenski pregovor, ki je znan tudi drugod po Evropi. O sadežu, ki naj bi odganjal zdravnike, če pojemo vsaj enega na dan, je govoril Seneca že starem veku ... Pred leti, ko sem prebirala zgodbe o srednjeveškem pavlihi Tillu Eulenspieglu (sovi-ogledalu), se mi je vtisnila v spomin ena njegovih potegavščin. Ko se je mudil v neki krčmi v Antwerpnu, ni bil posebej ješč in si je naročil dve mehko kuhani jajci. Neki Holandec je bril norce iz njega, češ a ti je hrana v gostišču premalo dobra, in jajci pogoltnil. Eulenspiegel je skoval maščevanje: poiskal je krasno veliko jabolko, ga izdolbel, napolnil z mrčesom (pajki, gosenicami, bubami) in ga dal speči na ingverjevem maslu. Pregrešno je dišalo, ko je v krčmo spet stopil tisti Holandec. Grobo se je zasmejal, rekoč: »Nikar ne misli, da je tvoj želodec že v redu!« Iztrgal je Tillu iz rok lončeno posodo in pohrustal jabolko ... Kar je bilo ljudi v gostišču, so Holandcu privoščili epilog, ki mu je izpraznil želodec ... Taka je bila groba šala izpred dobrih petsto let. Naslednja recepta pa sta namenjena božanju želodca danes s sladkorjem in brez.

Jabolka za nesladkosnede

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velika jabolka, 1 neškropljeno limono, 1 žlico oljčnega olja, 1 veliko vejico žajblja, 1 majhno čebulo, 200 g zmletega mesa, 50 ml suhega belega vina, 80-100 ml mesne juhe, 1 žlico sesekljanega majarona, 1 žlico sesekljane krebuljice (če je nimamo, jo nadomestimo s peteršiljem), 100 g trdega naribanega sira, sol, poper, nekaj kapljic tabasca, 40 g masla, papir za peko.

Neškropljemo limono ostrgamo in iztisnemo sok. Jabolkom odrežemo kapice, odstranimo peške in sadeže previdno izdolbemo. Debelina oboda je približno 1 cm. Notranjost jabolk premažemo z limoninim sokom. Jabolčno sredico zrežemo na kockice in jih prav tako premešamo z limoninim sokom. Čebulo lupimo in narežemo na majhne kockice. Segrejemo olje, na njem popražimo vejico žajblja, da zadiši, in jo vzamemo iz ponve. Nato najprej prepražimo meso, dodamo čebulo in jabolka. Zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, in dolijemo juho. Dodamo sesekljana zelišča, solimo in popramo. Kuhljamo 8 minut.

Dno primernega pekača obložimo s papirjem za peko in nanj položimo jabolka. Jabolčno-mesni zmesi primešamo nariban sir in po potrebi dodatno začinimo. Previdno napolnimo jabolka in razporedimo nanje za vžigalično kapico velike drobce masla. Jabolka previdno pokrijemo s kapicami in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj 35 minut. Če ostane kaj mesno-jabolčne zmesi, damo v pekač obod za krofe in ga napolnimo. Pečena jabolka za nesladkosnede dopolni dober črn kruh.

Jabolčni drobljenec za sladkosnede

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g jabolk, 1 limono, 100 g masla, 100 g trsnega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 175 g moke, 1 ščep cimeta, maso za pekač.

Jabolka olupimo, odstranimo peške in sadeže nalistamo. Mehko maslo, sladkor, vanilin sladkor, moko in cimet zdrobimo s paličicami za gnetenje. Pekač namažemo z maslom, razporedimo nanj jabolka in čeznje potresemo drobljanec. Pečemo pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo s stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / / 11:23

Nova podoba tudi za vaško jedro

Bohinjska Bela – Krajani Bohinjske Bele so se v nedeljo na slovesnem odprtju veselili novih pridobitev v vasi. Občina Bled je namreč na odcepu od Zgornje vasi do Podklanca oziroma vojašnice preplas...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Vse se vrti okoli okusov

Graški turizem se vrti okoli kulinaričnih užitkov, slovenski barmani branijo domače barve v Pekingu, kuharji bodo tekmovali v Erfurtu, v šovu Gostilna išče šefa pa lahko navijate za svojega najljubšeg...

GG Plus / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Ovco ostrigel v eni minuti

V Sloveniji je vsako leto tekmovanje v striženju ovc. Letošnje je bilo na Rodici. Državni prvak je s strojčkom vsako ovco v povprečju strigel le dobro minuto. Z moškimi se je uspešno merila tudi Mojca...

Humor / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Ta je dobra

Bele in črne ovce Novinar izve za starko, ki na planini v Karavankah pase veliko čredo ovc. Odpravi se na planino in starko najde na stolčku, kako prede. Po travniku pred nj...

Kultura / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Štirje veliki v času in prostoru

Izšla je monografija Slovenski impresionisti avtorice dr. Beti Žerovc. Drugačen pogled na veliko četverico.

Kranj / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Ženske podobe Jurija Kravcova

Kranj - V hotelu Actum je na ogled razstava del ruskega slikarja Jurija Kravcova, ki že dvajset let živi in deluje v Sloveniji. Je tipični predstavnik sodobne ruske umetno...