Jabolko ne pade daleč od drevesa

Star slovenski pregovor, ki je znan tudi drugod po Evropi. O sadežu, ki naj bi odganjal zdravnike, če pojemo vsaj enega na dan, je govoril Seneca že starem veku ... Pred leti, ko sem prebirala zgodbe o srednjeveškem pavlihi Tillu Eulenspieglu (sovi-ogledalu), se mi je vtisnila v spomin ena njegovih potegavščin. Ko se je mudil v neki krčmi v Antwerpnu, ni bil posebej ješč in si je naročil dve mehko kuhani jajci. Neki Holandec je bril norce iz njega, češ a ti je hrana v gostišču premalo dobra, in jajci pogoltnil. Eulenspiegel je skoval maščevanje: poiskal je krasno veliko jabolko, ga izdolbel, napolnil z mrčesom (pajki, gosenicami, bubami) in ga dal speči na ingverjevem maslu. Pregrešno je dišalo, ko je v krčmo spet stopil tisti Holandec. Grobo se je zasmejal, rekoč: »Nikar ne misli, da je tvoj želodec že v redu!« Iztrgal je Tillu iz rok lončeno posodo in pohrustal jabolko ... Kar je bilo ljudi v gostišču, so Holandcu privoščili epilog, ki mu je izpraznil želodec ... Taka je bila groba šala izpred dobrih petsto let. Naslednja recepta pa sta namenjena božanju želodca danes s sladkorjem in brez.

Jabolka za nesladkosnede

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velika jabolka, 1 neškropljeno limono, 1 žlico oljčnega olja, 1 veliko vejico žajblja, 1 majhno čebulo, 200 g zmletega mesa, 50 ml suhega belega vina, 80-100 ml mesne juhe, 1 žlico sesekljanega majarona, 1 žlico sesekljane krebuljice (če je nimamo, jo nadomestimo s peteršiljem), 100 g trdega naribanega sira, sol, poper, nekaj kapljic tabasca, 40 g masla, papir za peko.

Neškropljemo limono ostrgamo in iztisnemo sok. Jabolkom odrežemo kapice, odstranimo peške in sadeže previdno izdolbemo. Debelina oboda je približno 1 cm. Notranjost jabolk premažemo z limoninim sokom. Jabolčno sredico zrežemo na kockice in jih prav tako premešamo z limoninim sokom. Čebulo lupimo in narežemo na majhne kockice. Segrejemo olje, na njem popražimo vejico žajblja, da zadiši, in jo vzamemo iz ponve. Nato najprej prepražimo meso, dodamo čebulo in jabolka. Zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, in dolijemo juho. Dodamo sesekljana zelišča, solimo in popramo. Kuhljamo 8 minut.

Dno primernega pekača obložimo s papirjem za peko in nanj položimo jabolka. Jabolčno-mesni zmesi primešamo nariban sir in po potrebi dodatno začinimo. Previdno napolnimo jabolka in razporedimo nanje za vžigalično kapico velike drobce masla. Jabolka previdno pokrijemo s kapicami in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj 35 minut. Če ostane kaj mesno-jabolčne zmesi, damo v pekač obod za krofe in ga napolnimo. Pečena jabolka za nesladkosnede dopolni dober črn kruh.

Jabolčni drobljenec za sladkosnede

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g jabolk, 1 limono, 100 g masla, 100 g trsnega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 175 g moke, 1 ščep cimeta, maso za pekač.

Jabolka olupimo, odstranimo peške in sadeže nalistamo. Mehko maslo, sladkor, vanilin sladkor, moko in cimet zdrobimo s paličicami za gnetenje. Pekač namažemo z maslom, razporedimo nanj jabolka in čeznje potresemo drobljanec. Pečemo pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo s stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 27. november 2009 / 07:00

Presenečenje v Kanalu

Gorenjske ekipe so dobro opravile s svojimi četrtfinalnimi tekmi v Pokalu Slovenije, tako da bomo na finalnem turnirju videli tri ekipe, dve pri moških in eno pri ženskah.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 28. junij 2014 / 10:50

Spominčice zbirale za poplavljeno Bosno

Kranj - Sedem gostink, združenih pod imenom Spominčice – med njimi tudi dve Gorenjki, in sicer Jurka Magdič iz gostilne Ančka v Šenčurju in Sonja Jezeršek iz Hiše kulinarike v Sori, je v torek zakl...

Šenčur / sobota, 28. junij 2014 / 10:49

Vrtavke nastopile v muzikalu

Šenčur – V nedeljo se je iztekel vseslovenski teden ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije, ki ga je zaznamovalo več kot p...

Nasveti / sobota, 28. junij 2014 / 10:47

Opojni cvet noči

Žoga se kotali na 12 brazilskih stadionih. Eden med njimi je v Manausu, mestu, ki je vzniknilo sredi največjega deževnega pragozda, kjer se Rio Negro izliva v Amazonko in ima nekaj manj kot dva mil...

GG Plus / sobota, 28. junij 2014 / 10:46

Letos so praznovali 20-letnico delovanja

Kulturno in športno društvo Bošnjakov Biser Jesenice je glavni motor kulturnega dogajanja Bošnjakov v Zgornjesavski dolini. Že dve desetletji kontinuirano organizirajo folklorne nastope, gledališke pr...

Gospodarstvo / sobota, 28. junij 2014 / 10:43

Uprava Gorenjske banke v polni sestavi

Kranj – Po pridobitvi soglasja Banke Slovenije je vodenje Gorenjske banke spet prevzel Andrej Andoljšek. Uprava banke tako deluje v tričlanski sestavi, poleg Andreja Andoljška sta člana uprave še M...