Spoštovani gospod Miro Samardžija!

V petek, 27. julija 2012, je bilo v Kranjskem glasu objavljeno vaše pismo, v katerem razmišljate o novi knjižnici in spremembah, ki jih je prinesla.

Menite, da je bila ukinitev nekdanjega časopisnega oddelka slaba odločitev, ker ga je obiskovalo ogromno ljudi, in predlagate, da se v najkrajšem času v novih prostorih uredi za tak namen ustrezen prostor.

 

Z vašim mnenjem se ne morem strinjati, saj je dostopnost do časopisov in revij v novi knjižnici bistveno boljša. Sedaj so vsi naslovi prosto dostopni za bralce neposredno na policah, v starem časopisnem oddelku pa so bili neposredno dostopni le nekateri časopisi in revije, do drugih so bralci prišli s pomočjo knjižničarja. Vse starejše izdaje pa vam v novi knjižnici, tako kot prej, knjižničarji na zahtevo prinesejo iz skladišča. Prav tako vam lahko pomagajo poiskati želene članke in druge informacije.

 

Uporabnikom je v novi knjižnici na voljo trinajst mest za branje tega gradiva v pritličju, devetnajst mest v študijski čitalnici, šest mest v gorenjski sobi, šest mest v individualnih študijskih celicah, v celotni knjižnici pa skupaj več kot 130 mest. V stari časopisni čitalnici je bilo na voljo približnodvajset mest.

 

Star časopisni oddelek sta povprečno obiskala manj kot dva uporabnika na uro (v januarju 2011, 34 uporabnika na uro). Strinjali se boste, da to ni »ogromno«.

 

Novo knjižnico obišče tudi 1500 ljudi na dan. Ker posebnega časopisnega oddelka ni, lahko primerjamo le izposojo časopisov in revij. Na dom se je izposoja povečala za več kot tretjino, izposoja v knjižnici pa se je skoraj podvojila.

 

Nadalje navajate, da je neposrečena odločitev o ukinitvi »ravnilc«, s katerimi so lahko uporabniki označili mesto na polici, s katerega so vzeli knjigo, da so kasneje vedeli, kam jo morajo vrniti. Pravite, da se knjige tako izgubljajo in postajajo nedosegljive.

 

Knjige se v naši knjižnici zaradi odsotnosti teh »ravnilc« zagotovo ne izgubljajo, saj se gradivo vsakodnevno pregleduje in ureja. Sprejemam pa vašo pobudo, zato bodo »ravnilca« za bralce, ki jih želijo uporabljati, spet na razpolago pri informatorskih pultih. Ob naslednjem obisku prosite zanje informatorja.

 

V knjižnici ste opazili nekaj reklamnih letakov. Menite, da ne sodijo v javno ustanovo. Mestna knjižnica Kranj se je z nekaterimi podjetji dogovorila za ugodnosti, ki jih ponujajo članom naše knjižnice, knjižnica pa jim v zameno omogoči, da te ugodnosti v dogovorjenem obsegu članom predstavijo na tiskanih obvestilih v prostorih knjižnice. Menimo, da s tem ni nič narobe. Drugih reklamnih aktivnosti v knjižnici ne dovoljujemo in kadar opazimo reklamne materiale, ki jih različne organizacije in podjetja odlagajo v knjižnici, jih odstranimo.

 

V pismu omenjate tudi, da je osvetljenost v nekaterih delih knjižnice neustrezna. To je res, knjižnica je že dvakrat naročila ustrezne meritve, ki so pokazale, da so nekatera mesta nezadostno osvetljena. Z meritvami smo seznanili Mestno občino Kranj, ki je kupec teh prostorov in ji predlagali, da od prodajalca prostorov zahteva odpravo teh pomanjkljivosti.

 

Zahvaljujem se vam za vaša mnenja in predloge in vas lepo pozdravljam.

 

Viljem Leban,

direktor Mestne knjižnice Kranj

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 1. oktober 2020 / 14:17

Jesenska okusna doživetja

Pri avstrijskih sosedih so ravno zaključili tretje Dneve alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu. Vrhunski kuharji, izbrane jedi in izdelki iz alpsko-jadranskega prostora so ponovno navduševali, pa čepr...

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Slovenski državni hloding

V noči s četrtka na petek je vlada kljub nasprotovanju opozicije sprejela končni osnutek zakona o Slovenskem državnem hlodingu. Prevladovali bodo bukovi hlodi, smrekovi v manjšini.

Kultura / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Iz dveh fotografij so tri

V galeriji Kranjske hiše je na ogled razstava fotografij srbske avtorice Božane Marinček.

Prosti čas / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Namesto zlitin meša koktajle in prebira knjige o viskijih

Eni zbirajo plošče, drugi svinčnike, tretje navdušujejo starine, Marka pa sta pred leti dve starejši Škotinji navdušili nad viskijem, kasneje pa ga je chef Igor Jagodic navdušil še nad hrano in njenim...

Splošno / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Anketa: Odpuščanje ne bo rešilo države

Vlada napoveduje nove varčevalne ukrepe, državne finance naj bi reševali tudi z odpuščanjem javnih uslužbencev. Kaj na to pravijo mimoidoči v Kranju? Kaj bi še lahko storili v boju zoper globoko zadol...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Spominjali so se vojaščine

V Cerkljah se je pred kratkim zbrala vesela druščina tistih, ki so v letih 1964-66 vojaški rok služili v Trebinju v Hercegovini.