V "družinskem pakiranju" ozimnice so najpogosteje krompir, žita in zelenjava. (Foto: Gorazd Kavčič)

Domača virtualna ozimnica

Za to, da imate v domači shrambi ozimnico, lahko vzamete nakupovalni voziček v trgovini in ga napolnite do vrha. Lahko kupujete sproti, konzervirano, vloženo, zamrznjeno. Ali pa se raje odločite za domače dobrote pri kmetu. Še največje zadovoljstvo pa je verjetno imeti lasten košček zemlje. 
Ne glede na to, kakšne vrste potrošnik ste, je zelo pomembno, da živila doma pravilno shranjujete.

Pri Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj in republiškem Inštitutu za varovanje zdravja so pripravili vrsto napotkov, kako se pravilno shranjuje in pripravlja živila v domačem okolju, saj so le tako varna v prehrani. Vsi prostori, v katerih shranjujete hrano, torej omare in shramba, naj bodo vedno čisti, hladni in suhi. Če doma nimate primernega prostora za hranjenje, se poskušajte dogovoriti s pridelovalcem za okvirno količino sadja in zelenjave, ki jih boste kupili čez zimo, in jih nato jemljete postopoma. Nekakšna virtualna ozimnica bi lahko rekli temu.

Pri shranjevanju živil je treba biti pozoren tudi na materiale, ki so v stiku z živili. Po odprtju konzerve živilo takoj predenite v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku. Kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje ne uporabljajte večkrat, ampak uporabite nove, nerabljene in preberite navodila, saj včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil. Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.

Če doma pripravljate konzervirana živila, kot so sok, marmelade, vloženo sadje, olive, pesto …, bodite pozorni na to, da sadje in zelenjavo temeljito očistite in operete ter toplotno zadosti obdelate. Embalaža za vlaganje mora biti sterilizirana in shranjena pri ustrezni temperaturi. Ob neupoštevanju nekaj osnovnih navodil tvegate razne okužbe, ki so jim še posebej izpostavljene nosečnice, starejši, otroci in bolniki z oslabelim imunskim sistemom.

Zamrzovanje hrane

Zamrzovanje je zelo razširjena metoda podaljševanja obstojnosti živil. Kot poudarjajo strokovnjaki, zaradi vpliva številnih dejavnikov pri zamrzovanju prihaja do spremembe prehranske vrednosti živil, zato je treba za zamrzovanje surovino ustrezno pripraviti, na primer blanširati zelenjavo. Pomembno je, da živila pakirate v nepropustno embalažo, ki prepreči izsuševanje, in da ne prekoračite priporočenega časa hranjenja, ker bi se sicer kakovost zamrznjenih živil še zmanjšala. Čas hranjenja je odvisen od vrste živila; priporočeno skladiščenje govedine je na primer največ od deset do dvanajst mesecev pri minus 18 stopinj Celzija, zamrznjeno zelenjavo naj bi iz zamrzovalne skrinje porabili v največ petih mesecih, ravno tako mora biti v tem času zamrznjena na minus 18 stopinj Celzija, ribe pa naj bi pri isti temperaturi imeli v skrinji do največ sedem mesecev …

Odtajevanje živil

Pomembno je, da živila odtaljujete na primeren način, saj zaradi pomanjkljivega nadzora temperature obstaja velika možnost za rast, razmnoževanje in onesnaženje z mikroorganizmi. Živila pravilno tajate v hladilniku, hladni vodi ali v mikrovalovni pečici. Čas odtajevanja v hladilniku naj ne bo daljši od dvanajst ur in paziti je treba, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z drugimi živili. Če živilo ni odtajano tudi po dvanajstih urah, je treba nadaljevati s hitrim odtajevanjem živila na drug način - s hladno vodo ali mikrovalovno pečico. Odtajevanje v hladni vodi je časovno veliko krajše od odtajevanja v hladilniku zaradi boljše toplotne prevodnosti in višje temperature hladne vode v primerjavi s temperaturo hladilnika. Vendar je v tem primeru težko nadzorovati razvoj mikroorganizmov, živilo pa mora biti vodotesno pakirano. Odtajevanje v mikrovalovni pečici je primerno za manjše kose. Problem še posebej pri večjih kosih je v doseganju enakomerne temperature, ker se pogosto zunanja površina živil pregreje zaradi prevelike absorpcije energije.

Odtajana živila so hitro pokvarljiva, zato jih uporabite takoj. Ponovno jih ne smete zamrzovati.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 4. avgust 2009 / 07:00

Plesala kot še nikoli

Plesalca latinsko-ameriških plesov Jagoda Štrukelj in Jurij Batagelj sta si na svetovnih igrah na Kitajskem priplesala srebrno medaljo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 26. september 2012 / 07:00

Razvili prapor, urejajo dom

Cerklje - Člani Lovske družine Krvavec so pred nedavnim počastili 45-letnico svojega delovanja. Pri lovskem domu na Šenturški Gori, ki so ga začeli graditi že pred štirinajstimi leti, so o...

Zanimivosti / sreda, 26. september 2012 / 07:00

Pražili bi igorja, a so se zadovoljili z drugim

Gorenja vas - Turistično društvo Gorenja vas je v soboto na trgu v središču vasi pripravilo prireditev Dan praženega krompirja. Na letošnjem, 14. svetovnem prvenstvu v pripravi praženega k...

Kamnik / sreda, 26. september 2012 / 07:00

Strugo Mlinščice so poglobili

Kamnik - Občina Kamnik je v teh dneh končala z najnujnejšimi sanacijskimi deli na Mlinščici, ki teče skozi središče mesta. Ob objektu na delu Žebljarske ulice so strugo v dolžini 50 metrov...

Kranj / sreda, 26. september 2012 / 07:00

Izmenjali izkušnje iz mehatronike

V Tehniškem šolskem centru Kranj so pripravili prvi mednarodni festival primerov dobre prakse s področja mehatronike v srednjih šolah.

Nasveti / sreda, 26. september 2012 / 07:00

Rastlina, vredna zlata (1)

Zlata rozga je ena izmed zadnjih "poletnih" zeli, ki jo na pragu jeseni še lahko ulovimo in naberemo za zeliščno "ozimnico". Posebej prav bo prišla tistim, ki jih mučijo vnetja mehurja in ledvic, mošk...