Recepti

Sladke vložene bučke

Potrebujete 2 kilograma jedilnih bučk, narezanih na kocke, ter 2 decilitra vinskega kisa s toliko vode, da so bučke prekrite. Namočene pustite štiriindvajset ur. Prekuhate dva in pol litra vode, v kateri so 70 dekagramov sladkorja, 2 decilitra ruma, cimet in klinčki. Precedite bučke in jih kuhate v prekuhani sladkorni vodi deset minut. Še vroče nadenete v v steklene kozarce, zaprete in jih pokrijete z odejo.

Kisle vložene bučke

Potrebujete kilogram mladih bučk ter 3 decilitre kisa (devetodstoten kis za vlaganje). Druge sestavine so: 6 decilitrov vode, žlička soli, 2 žlici sladkorja, lovor, poper v zrnu, strok česna, pest šalotk ali manjših čebulic. Rožmarin in peteršilj dodate po želji. Bučke narežete na kocke, lahko manjše ali večje. Zalijete s kisom in vodo ter dodate še druge sestavine. Bučke prevrete samo toliko, da spremenijo barvo. Nato jih daste v še vroče kozarce.

Namaz iz jajčevcev

Potrebujete 2 večja jajčevca, 3 žlice olja, sol, 2 stroka česna in poper. Jajčevca narežete na kocke in posolite. Počakate dobrih deset minut, da se iz jajčevcev izloči grenkoba, nato jih ožamete. V ponvi segrejete olje, dodate jajčevce in jih pražite približno dvajset minut. Zatem jim dodate strt česen in poper. Vse skupaj zmešate s paličnim mešalnikom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 21. december 2018 / 18:27

Skakalci za naslove na Bloudkovi velikanki

V nedeljo bo v Planici državno prvenstvo v skokih za članske kategorije.

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Slovenski državni hloding

V noči s četrtka na petek je vlada kljub nasprotovanju opozicije sprejela končni osnutek zakona o Slovenskem državnem hlodingu. Prevladovali bodo bukovi hlodi, smrekovi v manjšini.

Kultura / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Iz dveh fotografij so tri

V galeriji Kranjske hiše je na ogled razstava fotografij srbske avtorice Božane Marinček.

Prosti čas / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Namesto zlitin meša koktajle in prebira knjige o viskijih

Eni zbirajo plošče, drugi svinčnike, tretje navdušujejo starine, Marka pa sta pred leti dve starejši Škotinji navdušili nad viskijem, kasneje pa ga je chef Igor Jagodic navdušil še nad hrano in njenim...

Splošno / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Anketa: Odpuščanje ne bo rešilo države

Vlada napoveduje nove varčevalne ukrepe, državne finance naj bi reševali tudi z odpuščanjem javnih uslužbencev. Kaj na to pravijo mimoidoči v Kranju? Kaj bi še lahko storili v boju zoper globoko zadol...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Spominjali so se vojaščine

V Cerkljah se je pred kratkim zbrala vesela druščina tistih, ki so v letih 1964-66 vojaški rok služili v Trebinju v Hercegovini.