Joj, sedem otrok
Zgodilo se je pred sedemnajstimi leti. Tunizijske palme so postale fata morgana, ko so v gledališču prestavili datum predstave. Del družine, naveza oče-sin, je pač odfrčal palmam naproti in odkril čar barantanja pri nakupu prtičkov v souku v Bizerti. Prodajalec pove ceno. Kupec: »Preveč.« Prodajalec še malo spusti ceno. Kupec odkima. Prodajalec še malo popusti in zajavka: »Ceneje ne gre! Doma imam pet lačnih ust.« Kupec mirno: »Jaz pa sedem, sedem sinov!« In se pogodita. A tu se zgodba ne konča. Prodajalec položi pred kupca svilen turkizni kaftan: »Nekaj boste pa že kupili za ženo, ki vas je obdarovala s sedmico.« Kupec pogoltne smeh in vnovič zabaranta. Na letališču kupi še arabeskast ovitek s 24 recepti za okusno tunizijsko hrano, ki je večkrat na mizi. Jaz pa na morju še vedno nosim tisti kaftan.
Pikantna korenčkova solata
Ommek Houria
Za 4 osebe potrebujemo:
500 g korenja
4 stroke česna
1 žlico kaper
pol do 1 žličke zmletega koriandra
pol do 1 žličke zmlete kumine
1 žlico harisse
1 dl oljčnega olja
2 žlici kisa
sok pol limone
sol
2 jajci
zelene ali črne olive
Korenje umijemo in olupimo ter skuhamo skupaj z neolupljenim česnom. V trdo skuhamo dve jajci. Kuhano korenje odcedimo in olupimo česen. Korenje pretlačimo z vilicami ali piriramo in ohladimo. Harisso zmešamo s kisom in limoninim sokom, sesekljamo kapre, stremo česen, dodamo kumino, koriander, korenje, sol in olje. Solato damo v plitvo skledo, jo zgladimo in okrasimo s trdo kuhanima jajcema in olivami. Tekne z lepinjo.
Harissa
Za kozarček potrebujemo:
10 majhnih rdečih čilijev
1 rdečo papriko
4 stroke česna
10 žlic oljčnega olja
sol po okusu
1 žličko zmletega koriandra
1 žličko zmletega kumine
par gospodinjskih rokavic
Čilije prerežemo na polovico, očistimo semenje, čilije pa za pol ure namočimo v toplo vodo. Papriko razrežemo na četrtinke in z lupino navzgor damo pod žar, pečemo 6-8 minut, dokler se ne naredijo črni mehurji. Nato paprike pokrijemo z vlažno krpo ali jih damo v plastično vrečko in zavežemo. Čez deset minut papriko olupimo in grobo nasekljamo. Namočene čilije osušimo in narežemo na zelo tenke trakce. Česen stremo. Nato vse sestavine zmeljemo s paličnim mešalnikom. Harisso damo v primeren kozarec, prelijemo z oljčnim oljem in kozarec zapremo. V hladilniku se drži tudi 2 meseca.
Tunizijska solata Slata Tounsia
Za 4 osebe potrebujemo:
1 kumaro
2 paradižnika
1 rdečo papriko
1 zeleno papriko
1 jabolko
1 čebulo
pol limone
50 ml oljčnega olja
ščep posušene mete
2 trdo kuhani jajci
150 g tunine v olju
sol in poper
12 črnih oliv in 4 lističe mete za okras
Kumaro olupimo in če je treba, odrežemo grenke dele. Izdolbemo semenje in jo narežemo na enakomerne kocke. Očiščeni papriki, olupljeno čebulo in jabolko prav tako narežemo na kocke in zmešamo v skledi. Iz olja, limoninega soka, soli, popra in posušene mete naredimo preliv in zlijemo na solato. Solato predenemo v manjšo skledo, da seže do roba, pokrijemo s servirnim krožnikom, krožnik obrnemo in dvignemo skledo. Jajci narežemo na četrtinke, odcedimo tunino in črne olive in okrasimo solato še z lističi mete.