Sanje in njihove sence

Aborigini, avstralski domorodci, pravijo, da sanje prihajajo k človeku, ko pade iz ravnovesja z naravo in izgubi stik s svojo življenjsko energijo. Prepričani so, da je ignoriranje sanj pripomoglo, da se večina ljudi v moderni družbi počuti nemirno in nesrečno. Zakaj? Sanje so naš vodnik, usmerjajo nas, učijo ter prinašajo lekcije in tudi rešitve ...

Največ znanstvenih izhodišč za proučevanje sanj je gotovo dal eden izmed utemeljiteljev globinske psihologije Carl Gustav Jung. Z opazovanji je odkril, da se tisti deli naše osebnosti, ki jih zavedno ali nezavedno obsojamo in zavračamo, odcepijo od celote in se nato pojavijo v sanjah, kjer nas zasledujejo v obliki napadalnih živali, morilcev, pošasti in še kaj. Te podobe je poimenoval sence.

Najpogostejši sanjski scenariji in predlogi, na kaj morate po takšnih sanjah biti pozorni v budnem stanju:

Pri sanjah o zasledovanju je pomembno, kdo ali kaj vas preganja. Vedeti morate, da je to lahko oseba iz realnosti, s katero ste v sporu, ali pa vas zasleduje kakšen problem, katerega že celo večnost vlačite s sabo. Morda pa gre celo za del vas samih, za krivdo ali čustvo, od katerega bi radi pobegnili.

Predlog: ni vam treba čemeti v kotu in trepetati! Razvijajte notranjo moč in pogum ter se soočite s problemi, ki vas ovirajo in zavirajo.

Utapljanje v sanjah razkriva čustveni stres, ki je lahko posledica pomanjkljivega načrtovanja, brezglavega hitenja in čustvene disharmonije.

Predlog: prepričajte se, da ste vedno ob pravem času na pravem kraju in da ste lahko kos vsem okoliščinam, v katerih se znajdete! Stopite korak nazaj in se reševanja svojih težav lotite postopno in premišljeno.

Umori: ne glede na to, ali ste morili sami ali pa ste bili umorjeni, iz svojega življenja hočete nekaj na silo iztrgati ali odstraniti. Morda gre za kakšen odnos ali kakšno vašo osebnostno lastnost, ki jo prezirate. Če ste depresivni, lahko pride pogosteje do takšnih sanj, če pa se redno ponavljajo, kažejo, da še vedno niste predelali bolečih izkustev, ki lahko segajo celo v otroštvo.

Predlog: del vašega (čustvenega) življenja je v popolnem neredu! Umaknite se vase, spoznajte, kdo ali kaj ima oblast nad vami, in se osvobodite iz primežev, zaradi katerih trpite.

Tema je pogosto povezana s trenutnim počutjem, ki je morda malodušno. Če pa je pogosta spremljevalka vaših sanj, simbolizira depresijo, notranjo praznino, zmedenost in globoko zakoreninjen strah pred življenjem in prihodnostjo.

Predlog: če se boste osredotočali na težave, bodo rasle in se večale. Osvobodite se bridkosti, katero ste si naložili sami! Živite tukaj in zdaj in napolnite sedanjost s srečo in veseljem.

Letenje v sanjah je znamenje, da bi se radi oddaljili od vseh obremenjujočih težav in omejitev, ki vas zadržujejo »pri tleh«. Simbol letenja pogosto namiguje tudi na željo po svobodi in neodvisnosti ali po novem partnerstvu. Včasih pa je preprosto izraža željo po novem.

Predlog: vzemite si čas in premislite, kaj vam teži dušo. Razmišljajte o rešitvah. Edina omejitev je v vaših prepričanjih, ki vam preprečujejo, da bi se osvobodili iz ječe, v katero ste se zaprli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. april 2021 / 10:23

Boj za slovenski finale

V Alpski hokejski ligi je ljubljanska Olimpija le še zmago oddaljena od uvrstitve v finale, Jeseničani pa so po četrtkovi domači zmagi proti italijanski ekipi Migross Supermercati Asiago Hockey v sobo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Vlomilca prijeli pri delu

Kranj, Medvode - Kranjski in medvoški policisti so v zadnjih dneh pri delu prijeli dva vlomilca. V nedeljo ob 1.20 je Operativno komunikacijski center Kranj prejel obvestilo, da...

Zanimivosti / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Turistični vlakec tudi v Bohinju

Bohinj - Podjetje Čarman, d. o. o., ki na Bledu vozi turistični vlakec, je svojo ponudbo takšnega prevoza za turiste prejšnji teden razširilo tudi v Bohinj. Vlakec vozi vsak dan...

Gospodarstvo / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Spravilo sena v Zavelcinovem rovtu

Koroška Bela - Franc Zavelcina in Marko Sernel z Jesenic sta nam poslala fotografijo spravila sena v Zavelcinovem rovtu pod Potoško planino, ki leži nad Žirovnico,...

Medvode / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Štirje nagrajenci v Medvodah

V Medvodah so podelili občinska priznanja. Plaketo je prejel Zdravko Debeljak, medalje pa Župnijska Karitas Preska, Rok Flander in Izidor Šušteršič.

Zanimivosti / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Francozi spet v Kranju

Kranj - Kot vsako leto so letos v Kranj ponovno sredi julija prispeli mladi iz pobratenega francoskega mesta La Ciotat. Zaključno prireditev, krajši kulturni program ter predstav...