Na zadružnem dnevu so predstavili tudi sadjarstvo kot pomembno zadružno dejavnost.

Poljče bodo posodobili

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je lani po treh letih spet pozitivno poslovala. V bližnji prihodnosti načrtuje posodobitev posestva Poljče.

Zadruga ima 118 članov, število pa se bo še povečalo, saj so lani trije kmetje oddali prošnjo za včlanitev.

Lesce - Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je v petek pripravila prvi zadružni dan, na katerem je predstavila svoje dejavnosti - posestvi Bled in Poljče, sadovnjak Resje, zbirni center mleka v Poljčah in zadružno trgovino. Na tržnici, ki je sicer odprta vsak petek in soboto, so tokrat zadružniki in še nekateri drugi ponujali domače pridelke iz ekološke in konvencionalne pridelave. Na polju v bližini leškega letališča so prikazali setev travnega semena v travno rušo, organizirali pa so tudi voden ogled sadovnjaka Resje.

Kot je povedala vodja zadruge Mojca Papler, je zadruga lani po treh letih spet poslovala pozitivno in tudi letos pričakujejo pozitivni rezultat. V sadovnjaku Resje so letos zasadili dva hektarja novega nasada in nadaljevali z zaščito nasadov z mrežo proti toči, v bližnji prihodnosti pa načrtujejo reorganizacijo na posestvih Poljče in Bled, posodobitev posestva Poljče, obnovo strehe hleva na Bledu in nadaljevanje zaščite sadovnjaka pred točo. Zamisel, da bi na posestvu Poljče uredili bioplinarno, so opustili, še vedno pa razmišljajo o tem, da bi gnojevko koristno izrabili za proizvodnjo bioplina. »Farma na Bledu ni moteča za okolje in je ne mislimo zapreti,« je dejala Paplerjeva in dodala, da zdaj tudi ni več apetitov po zemljiščih na posestvu, kot so bili pred leti.

V zadrugi redijo približno petsto krav molznic in blizu dvesto ostale govedi. Obdelujejo okrog tristo hektarjev zemljišč. Večino zemljišč imajo v najemu od države oz. od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ostala pa so njihova last ali jih imajo v najemu od zasebnikov. Ker vsi denacionalizacijski postopki niso končani, jih je strah, da se jim bo površina zemljišč, ki jih imajo v najemu od sklada, v prihodnje še zmanjšala. Še vedno tudi ni končan prenos zemljišč, pridobljenih na neodplačni način, na sklad kmetijskih zemljišč in gozdov.

V zbirnem centru za mleko v Poljčah naj bi letos odkupili približno petdeset milijonov litrov mleka, od tega polovico od gorenjskih zadrug, ostalega pa od drugod. »Vse mleko prodamo v Italijo, kjer nas že poznajo kot zanesljivega partnerja s kakovostnim mlekom. Prve tri letošnje mesece je bila odkupna cena mleka v Italiji višja kot v Sloveniji, zdaj pa je dokaj izenačena s slovensko,« je dejala Mojca Papler. Lani so na posestvih priredili pet milijonov litrov mleka, še 5,6 milijona litrov so ga od zadružnikov, pri tem pa ugotavljajo, da se koncentracija v prireji mleka nadaljuje - manjši oddajalci opuščajo prirejo, večji pa jo še povečujejo. Paplerjeva je tudi pojasnila vlogo zadruge pri prevzemu Ljubljanskih mlekarn. Kot je dejala, novih delnic Ljubljanskih mlekarn ne bodo kupovali, so pa z Mlekodelom podpisali konzorcijski sporazum, da v času prevzema ne bodo prodali delnic, ki jih že imajo v lasti.

Kmetijsko trgovino v Lescah bi radi razširili, vendar za to nimajo prostorskih možnosti. V prihodnje bodo ponudbo obogatili z domačimi izdelki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Nova kulturna dvorana v Besnici

V Besnici še vedno nista urejeni kanalizacija in čistilna naprava. Sodelujoče prebivalce smo vprašali, ali menijo, da je to nujna naložba v Besnici. Pred nekaj meseci so v Besnici uredili in obno...

Kronika / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Na Hrušici jim ni nikoli dolgčas

Širok nabor nalog policijske postaje za izravnalne ukrepe na Hrušici

Gospodarstvo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Neusklajeno z gospodarstvom

Gospodarski minister Radovan Žerjav je predstavil nabor 155 ukrepov za pomoč slovenskemu gospodarstvu. Mikro in mala podjetja lažje do kreditov.

Naklo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Kompromis na škodo otrok?

Temeljni kamen za nov vrtec v Naklem bi morali položiti spomladi 2013. Nekaj pripomb je bilo na spremenjene prostorske načrte.

Gospodarstvo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Poljče bodo posodobili

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je lani po treh letih spet pozitivno poslovala. V bližnji prihodnosti načrtuje posodobitev posestva Poljče.