Neusklajeno z gospodarstvom

Gospodarski minister Radovan Žerjav je predstavil nabor 155 ukrepov za pomoč slovenskemu gospodarstvu. Mikro in mala podjetja lažje do kreditov.

Ljubljana - Minister Radovan Žerjav pričakuje, da bodo spremembe zakonov in podzakonskih aktov ter več strateških dokumentov sprejeti do konca leta: »Soočiti se moramo z zahtevami slovenskega gospodarstva, predvsem s togim trgom dela in pokojninsko reformo.« Med ukrepi je tudi nov zakon o preprečevanju dela na črno.

V Gospodarski zbornici Slovenije, ki jo vodi Samo Hribar Milič, na drugi strani pravijo, da Vlada ni upoštevala priporočil in predlogov gospodarstva, reforme in ukrepi pa niso bilo usklajeni z gospodarstvom. Z ukrepi niso zadovoljni, saj se javna poraba zmanjšuje (kar je bilo priporočilo GZS) predvsem na račun razvoja in novih investicij.

»Investicije so praktično ustavljene, številni gospodarski subjekti, ki sodelujejo z javnim sektorjem, morajo znižati cene za vsaj 15 odstotkov. Ocenjujemo, da bo največje breme varčevanja v javnem sektorju nosilo gospodarstvo skozi dodatno zmanjševanje povpraševanja in pritiske na cene,« pojasnjujejo gospodarstveniki. Opozarjajo še, da kozmetični popravki obstoječe delovno pravne zakonodaje ne bodo dovolj za večjo konkurenčnost.

Minister Žerjav finančnih učinkov predlaganih ukrepov zaenkrat ne pozna, med ukrepi pa je poleg prej naštetega tudi priprava nove industrijske politike, za upravljanje in razvoj avtocestnega križa je Vlada pripravljena izbrati koncesionarja.

»Brez rešitve bančnega sistema in reform tudi preostali ukrepi ne bodo imeli pravega učinka,« pravi Žerjav. Ukrepi so vezani na stabilizacijo bančnega sistema pa tudi na področje kmetijstva, okolja in prostora (poenostavljeno pridobivanje gradbenih dovoljenj). Do konca leta naj bi dokončali devet državnih prostorskih načrtov in državni lokacijski načrt.

Tudi na področju davkov bodo spremembe. Davčni dolžniki bodo javno objavljeni, vendar le tisti, katerih dolg presega pet tisoč evrov in s plačilom zamuja devetdeset dni ali več. Vlada bo upoštevala tudi predlog OZS Vsak račun šteje.

Med ukrepi je tudi priprava finančnih dokumentov, ki je konkretna tudi v številkah. Za univerzitetne inkubatorje bo šlo v prihodnjih dveh letih pol milijona evrov, za podporo lokalnih VEM točk 700 tisoč evrov, za kreditiranje mikro in malih podjetnikov v višini do 25 tisoč evrov je namenjenih deset milijonov evrov, enak znesek bo šel v prihodnjih dveh letih tudi za podporo obnovljivim virom energije s ciljem nižanja stroškov za ogrevanje in učinkovito rabo energije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 16. junij 2009 / 07:00

Koalicijski vrh na Brdu

Brdo - Na sobotnem vrhu koalicije so obravnavali rebalans proračuna, razvojne naloge, strukturne reforme, pa tudi ustavne spremembe. Vlada bo predlog novega rebalansa proračuna v...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 23. oktober 2008 / 07:00

Pod srečno zvezdo

Modrico je staknil pri igranju košarke, Pod srečno zvezdo pa je naslov nove zgoščenke, s katero Zoran Predin obeležuje tudi tridesetletnico svojega delovanja.

Prosti čas / četrtek, 23. oktober 2008 / 07:00

Večer slovanskih muzik

V petek, 24. oktobra, bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekal koncert z naslovom Večer slovanskih muzik. Glasbeno poetični dogodek, ki ga prireja priznana pevka slovenskih ljudsk...

Prosti čas / četrtek, 23. oktober 2008 / 07:00

Langino srce dobilo podobo

Zgodba skladbe Za svobodo divjega srca skupine Langa je dobila videospot, dvorano v Pušči so poimenovali po skupini z letošnje Eme.

Prosti čas / četrtek, 23. oktober 2008 / 07:00

Angleški Discharge v Kranju

V soboto, 25. oktobra, bo ob 21. uri ljudi, željne drugačnega sveta in novega družbenega reda, v Izbruhov bazen v Kranju privabil nastop legendarnih angleških hard corovcev Discharge,

Prosti čas / četrtek, 23. oktober 2008 / 07:00

Zasavci praznovali štiridesetletnico

V središču Zagorske doline je priljubljena domača zasedba Zasavci praznovala štirideset let uspešnega in odmevnega dela. V goste so povabili pisano druščino glasbenih prijateljev, ki so skupaj z...