Damjan Bertoncelj, komandir jeseniške policijske postaje za izravnalne ukrepe

Na Hrušici jim ni nikoli dolgčas

Širok nabor nalog policijske postaje za izravnalne ukrepe na Hrušici

Jesenice - Policijska enota za izravnalne ukrepe, ki ima sedež na nekdanjem mejnem prehodu Karavanke, je sestavni del Policijske uprave Kranj. V minuli poletni sezoni so imeli veliko dodatnega dela zaradi zastojev pred cestninsko postajo Hrušica, saj je v njihovi pristojnosti tudi nadzor prometa. »Ko pride do kakšnega večjega problema, kot je na primer zastoj na avtocesti, predvsem pa sprotno obveščamo, kakšne so razmere, tudi ukrepamo glede kršitev, seveda pa nam to ni prioriteta. Tudi v primerih najhujših prometnih nesreč, ki se zgodijo na tem delu avtoceste in v okolici, smo pogosto prvi na kraju, poskrbimo za zavarovanje in tudi zbiramo obvestila,« pravi komandir Damjan Bertoncelj.

Na policijski postaji je 23 zaposlenih, so kadrovsko zapolnjeni, delajo pa glede na analize in aktualno problematiko, ena patrulja je prisotna na območju Gorenjske po 24 ur zaradi primerov, ki zahtevajo specifično znanje, ki ga imajo v tej enoti. Kot pravi Bertoncelj, je največ kršitev v zvezi z zakonom o tujcih, največkrat gre za prekoračenje dovoljenega časa v šengenskem prostoru, v ta nabor spada tudi zakon o prijavi prebivališča. V državo pa pridejo tudi ilegalci, ki jih na podlagi meddržavnih sporazumov policistom na Jesenice pripeljejo organi tujih držav. Število kršitev občasno niha, večjih odstopanj navzgor ali navzdol ni. »Izravnalci« večinoma svoje delo opravljajo brez uniform in uporabljajo civilna vozila, ki imajo sicer tudi svetlobno in zvočno opremo za ustavljanje, gibljejo se po vsej Gorenjski, v zadnjem času pogosto nadzirajo tudi delovišča. Enota je posebej usposobljena in opremljena za hitro odkrivanje ponarejenih dokumentov, drog in eksploziva, pri čemer uporabljajo vozilo s posebno opremo, tako imenovani šengen bus. V notranjosti vozila je mobilna pisarna, opremljena s tehnologijo za prepoznavanje ponarejenih ali lažnih osebnih dokumentov in tudi prometnih ter vozniških dovoljenj.

Odnosi z avstrijskimi in italijanskimi policisti so zelo dobri, izmenjujejo si informacije o dogodkih v lokalnih okoljih, skupaj ocenjujejo situacijo, prav tako imajo tudi skupne akcije.

Z zanimanjem pričakujejo čas, ko bo v Evropsko unijo vstopila Hrvaška. Policisti se bodo po vsej verjetnosti preselili v notranjost, verjetno bodo ustanovljene tudi dodatne policijske postaje za izravnalne ukrepe; pričakovati je, da bo prišlo do porasta kršitev, ki zdaj niso tako izrazite, ocenjuje Bertoncelj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 16. junij 2016 / 09:16

Delavni dnevi za tatove in policiste

Kranj – Gorenjski kriminalisti so v zadnjih dneh obravnavali več premoženjskih kaznivih dejanj. V četrtek ponoči je neznani storilec v Hrašah iz pomožnega objekta odnesel nekaj predmetov, na Grmiče...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Nova kulturna dvorana v Besnici

V Besnici še vedno nista urejeni kanalizacija in čistilna naprava. Sodelujoče prebivalce smo vprašali, ali menijo, da je to nujna naložba v Besnici. Pred nekaj meseci so v Besnici uredili in obno...

Kronika / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Na Hrušici jim ni nikoli dolgčas

Širok nabor nalog policijske postaje za izravnalne ukrepe na Hrušici

Gospodarstvo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Neusklajeno z gospodarstvom

Gospodarski minister Radovan Žerjav je predstavil nabor 155 ukrepov za pomoč slovenskemu gospodarstvu. Mikro in mala podjetja lažje do kreditov.

Naklo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Kompromis na škodo otrok?

Temeljni kamen za nov vrtec v Naklem bi morali položiti spomladi 2013. Nekaj pripomb je bilo na spremenjene prostorske načrte.

Gospodarstvo / četrtek, 20. september 2012 / 07:00

Poljče bodo posodobili

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je lani po treh letih spet pozitivno poslovala. V bližnji prihodnosti načrtuje posodobitev posestva Poljče.