Brez usklajevanja z inflacijo

V lestvici za odmero dohodnine se davčna osnova in olajšave ne bodo več avtomatično usklajevale z rastjo cen življenjskih potrebščin.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujejo odpravi usklajevanja davčne osnove in davčnih olajšav z inflacijo, saj so prepričani, da se bo s tem še poslabšal materialni in socialni položaj zaposlenih. Ob tem opozarjajo, da so se neto plače zaposlenih v letošnjem prvem polletju v primerjavi z lanskim že znižale za 1,8 odstotka.

Kranj – Vlada predlaga državnemu zboru, da sprejme spremembe zakona o dohodnini, ki jih je določila na seji pretekli teden. Spremembe predlaga zaradi zagotavljanja finančne stabilnosti oz. povečanja proračunskih prihodkov, uskladitve s slovensko zakonodajo in s pravnim redom Evropske unije in odprave neustavnosti. Najpomembnejša sprememba je odprava avtomatičnega usklajevanja davčnih olajšav in letnih davčnih osnov z rastjo cen življenjskih potrebščin, po novem se možnost usklajevanja in določanje koeficienta za uskladitev prenaša v zakon o izvrševanju proračuna. Na podlagi odločbe ustavnega sodišča se odpravlja posebna osebna olajšava za dohodke rezidentov čezmejnih delovnih migrantov. Pri določanju davčne osnove od dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja se kot odbitna postavka priznavajo tudi obvezni prispevki za socialno varnost delojemalca, pri ugotavljanju davčne osnove od dohodka iz življenjskega zavarovanja pa se določa pričakovana življenjska doba zavarovanca enako, ne glede na spol davčnega zavezanca. Poklicne pokojnine se davčno izenačujejo s pokojninami iz obveznega pokojninskega zavarovanja, tako da se tudi prejemnikom poklicne pokojnine priznava osebna olajšava v višini 13,5 odstotka odmerjene pokojnine.

Če bo državni zbor potrdil predlagane spremembe zakona o dohodnini, bo proračun prihodnje leto zaradi tega prejel za okoli 33 milijonov evrov več prihodkov iz dohodnine, od tega trideset milijonov evrov na račun ukinitve usklajevanja davčne osnove in olajšav z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 15. junij 2017 / 13:09

Klobasa za Janeza

Mengšan Janez Per, ki ga večina pozna kot baritonista Alpskega kvinteta, je 9. junija praznoval sedemdeseti rojstni dan. Na domačiji v Mengšu je bila dan kasneje prava rojstnodnevna veseli...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. september 2013 / 15:20

Papež Frančišek v Virmašah

Leta 1971 je Golarjevo družino v Virmašah pri Škofji Loki obiskal jezuit Jorge Mario Bergoglio (Jurij po slovensko), sedanji papež Frančišek.

Zanimivosti / četrtek, 5. september 2013 / 14:54

Pečjakovi s Češnjice

Dobri ste morali biti pri geografiji, da najdete najprej Češnjico in potem še dom Pečjakovih.

Kronika / četrtek, 5. september 2013 / 13:20

Prometna nesreča usodna za traktorista

Gorenja vas – V Zadobju pri Gorenji vasi se je smrtno ponesrečil traktorist, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Nesreča se je okoli 8. ure zgodila na lokalni cesti Lučine – Zadobje. P...

Slovenija / četrtek, 5. september 2013 / 13:16

Karitas Za srce Afrike

Ljubljana - Pri Slovenski karitas že osem let organizirajo dobrodelno akcijo Za srce Afrike, zadnja se je ravno dobro začela. »Zbrana sredstva so namenjena razvojno-humanitarnim projektom...

Slovenija / četrtek, 5. september 2013 / 13:15

Brez usklajevanja z inflacijo

V lestvici za odmero dohodnine se davčna osnova in olajšave ne bodo več avtomatično usklajevale z rastjo cen življenjskih potrebščin.