Tine Brodnjak in Mojca Krašovec, ki je s svojim nagovorom v različnih jezikih obiskovalce na večerji navdušila. (Foto: Tina Dokl, Alenka Brun)

Olimpijska večerja

V družbi Jožeta Berca, gostov večera v Grand Hotelu Toplice in sto eno leto stare Violet Hickey smo uživali v okusih slovenske kuharske ekipe, ki se oktobra odpravlja na olimpijado v nemški Erfurt.

V Grand Hotelu Toplice vse poletje ob petkih zvečer pripravljajo posebne slovesne večerje s sprejemom ob aperitivu, ob katerih se številni stalni gostje Bleda lahko bolj podrobno spoznajo. Dotaknile so se jih tudi olimpijske igre. Na večere so povabili blejske olimpijce, da jih gostje lahko osebno spoznajo. Tako so v njihovi družbi gostovali nekdanji hokejist Rudi Hiti, veslač Jože Berc, povabljen je tudi Jani Klemenčič.

Obiskali smo jih minuli petek, ko je bil večer še posebej zanimiv - večerjo je namreč pripravila slovenska kuharska reprezentanca, ki se pripravlja na kuharsko olimpijado in je tovrstno kuhanje vzela za glavno vajo pred nastopom.

Od blejskih olimpijcev je bil navzoč Jože Berc, ki je za takratno Jugoslavijo nastopil na poletnih olimpijskih igrah leta 1964 v Tokiu v osmercu s krmarjem, pa potem 1972 v Münchnu v četvercu brez krmarja. V Tokiu je osmerec osvojil nehvaležno četrto mesto, ki si ga včasih športniki zapomnijo bolj kot stopničke. Obiskovalce je v najmanj petih jezikih nagovorila direktorica Hotelov Sava Bled Mojca Krašovec, pridružil se je tudi direktor gostinstva Tine Brodnjak, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj pa nam je na koncu predstavil še ekipo, ki odhaja na kuharsko olimpijado v Nemčijo. V njej je kar nekaj znanih slovenskih kuharskih mojstrov, ki so si v svoji karieri prislužili že lepo število priznanj, slaščica pa je seveda delo domače mojstrice Alme Rekić. Njen mousse mlečne čokolade z malinovim želejem na pistacijevem biskvitu brbončice še po enem tednu lahko pričarajo v spomin. Ekipa se bo na olimpijadi predstavila s tremi jedmi: toplo predjedjo, glavno jedjo in sladico, med jedmi izstopajo omenjena malinovo-čokoladna kombinacija, pri topli predjedi smuč, zgodba glavne jedi pa se odvija okoli rumsteaka z jurčkovo skorjico in telečjega fileja s priželjcem, pa tudi pire s fižolom oziroma matevž se k temu lepo poda.

In kdo je Violet Hickey? Prijetna Angležinja, doma iz okolice Londona, ki je letos dopolnila sto eno leto in se vrača na Bled, odkar ga je pred petdesetimi leti prvič videla. »Vsi na olimpijske igre, midva pa stran od njih,« se je pošalil njen sedaj že 76-letni sin Morris, s katerim skupaj počitnikujeta na Bledu. In prosim - pripeljala sta se z avtom. Sicer pa sta se mimogrede za pet dni ustavila še v sosednji Avstriji, vendar brez Bleda pač ne gre.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 21. avgust 2013 / 10:20

Žegnanjska maša na Krvavcu

Krvavec - V priljubljeni kapeli Marije Snežne na Krvavcu, ki so jo že leta 1929 postavili po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, je minulo nedeljo že štiriinosemdeseto leto zapored potekala...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:41

Problemi slepih in slabovidnih

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj so se pred današnjim Mednarodnim dnevom bele palice, 15. oktobrom, sprehodili po Kranju. Vprašali smo jih, kako se soočajo s težavam...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:40

Vse večje povpraševanje po certificiranem lesu

V Sloveniji se je doslej v certifikacijo gozdov po shemi PEFC vključilo več kot 1100 lastnikov, ki imajo v lasti 286 tisoč hektarjev gozdov.

Kultura / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 19:39

Spomin na Janeza Juvana

V Mestni knjižnici Kranj je bil ob prvi obletnici smrti literarni večer o Janezu Juvanu (1936–2017).

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:40

Kam z viški jabolk in hrušk

Narava nam je letošnjo sezono podarila obilo jabolk in hrušk. Pridelek je lahko za ozimnico, a kako še uporabiti viške jabolk in hrušk, ki jih bomo lahko uživali čez zimo in spomladi? Nekaj nasvetov j...

GG Plus / ponedeljek, 15. oktober 2018 / 16:39

Kranjska klobasa 2025

Javna sporočila o tem, da bo Kranj kandidiral za evropsko prestolnico kulture leta 2025, malo povedo o vsebinah in ambicijah te pobude.