Kopar Anton Kokelj te dni skrbi, da se kopa pravilno kuha.

Spet prižgali kopo

Na 41. Dnevu oglarjev na Greblici na Starem vrhu so poleg priprave in prižiga kope prikazali tudi spravilo in pripravo lesa in uporabo oglja v kovaški delavnici ter staro orodje.

Stari vrh - Na Starem vrhu so v nedeljo v okviru 41. kulturno-etnografske prireditve Dan oglarjev znova prižgali oglarsko kopo, v kateri se bo prihodnjih sedem dni kuhalo dvajset kubičnih metrov drv. Da se bo kopa pravilno kuhala in ogenj ne bo ušel izpod nadzora, že šestnajsto leto zapored skrbi kopar Anton Kokelj iz Mlake nad Lušo.

»Vse dokler kope ne bomo trgali, to pa bomo storili deveti, deseti dan, bo moj drugi dom koparska koča ali kožarica,« nam je zaupal kopar, ki mu letos družbo delata tudi oslica Neli in meter dolga kača. Na vprašanje, kako bo premagoval vročino, ki jo te dni vsi težko prenašamo, pa je odgovoril: »Malo bo treba kopo hladiti, malo pa tudi svojo dušo.« Koliko oglja bo nastalo v letošnji kopi, Kokelj ni natančno povedal, dejal pa je, da ga bo za vse dovolj. »Porabili pa ga bomo samo za piknike, saj bi vsi samo še žurali, delal pa ne bi nihče,« se je pošalil. Kot smo še izvedeli, je bukev najboljša za oglje, še zlasti, če je primerno grčasta.

Vsak kopar je imel včasih svojo kuharico in tudi Tone jo ima. To vlogo že vrsto let prevzame Ana Ramovš: »Letos praznujem dva jubileja. Mineva namreč dvajset let, odkar sem koparska gospodinja, in šestdeset let sem dopolnila.« Kot nam je razložila, so koparji največkrat jedli koruzne žgance, ki jih je, zabeljene z ocvirki, pripravila tudi za obiskovalce prireditve. »Kopar ne sme biti lačen, da lahko primerno skrbi za kopo. Saj veste, kopa je kot ženska: ves čas jo moraš negovati, če ne, je pa rilec pri bajti,« nam je še zaupala. Na Dnevu oglarjev na Greblici na Starem vrhu poleg priprave in prižiga kope že tradicionalno prikažejo tudi spravilo lesa in uporabe oglja v kovaški delavnici ter orodje, ki so ga včasih uporabljali za ta opravila, pripravili so tudi tekmovanje mešanih dvojic v pajsanju hloda. Nastopili so tudi folklorna skupina Javorje, pevska skupina Zadružniki in mladi harmonikarji, na koncu pa sta za veselo razpoloženje poskrbela ansambel Saša Avsenika in skupina Strmina.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / / 07:00

Javni zavod za turizem bo zaživel spomladi

Cerklje - Občina Cerklje ustanavlja javni Zavod za turizem Cerklje, kar so s sprejetjem odloka minuli konec tedna potrdili tudi svetniki. Zavod, ki bo skrbel za usklajeno, kakovo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Bron za mladega geografa Mateja Razpotnika

Kranj - Na 7. geografski olimpijadi, svetovnem tekmovanju mladih iz znanja geografije, je blestel tudi Slovenec Matej Razpotnik iz srednješolskega centra Rudolfa Maistra i...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Avtomatski defibrilator za gasilce

Žiri - Prostovoljno gasilsko društvo Dobračeva iz Žirov je največje in osrednje društvo v občini, pred kratkim pa so se razveselili donacije podjetja Ika Žiri – transportnega avt...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Blagoslovili obnovljeno cerkev

Prejšnjo nedeljo je kardinal Franc Rode blagoslovil obnovljeno župnijsko cerkev sv. Petra v Selcih.

Tržič / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Denar za telefonijo

Veljavne zahtevke za vračilo vlaganj v telekomunikacijsko omrežje so vložile štiri krajevne skupnosti. Druge bodo to storile v bližnji prihodnosti.

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. avgust 2008 / 07:00

Srna dala 102 toni mleka

Zgodba o kravi Srni z Mešanove kmetije v Bašlju je vesela in hkrati žalostna. Vesela zato, ker je krava za časa življenja dala 102 toni mleka, in žalostna, ker je v nedeljo zvečer v hlevu nenadoma pog...