V sedmih nebesih

»Tukaj v kavarni se je diskutiralo, načrtovalo, strastno debatiralo in erotični časopis La Vie Parisienne je šel iz rok v roke in je bil čez nekaj dni scefran kot prapor regimenta po bitki ...,« je o kavarniškem utripu Prage zapisal nobelovec Jaroslav Seifert. ... Po drugi svetovni vojni zanemarjeni lokali so bili med obema vojnama »drugi dom umetnikov, intelektualcev in boemov«. Kljub blišču jugendstila in art-decoja je bilo v njih prijetno, očarljivo vzdušje. V času socializma »predekadentne« so začeli po žametni revoluciji prenavljati in kmalu so dobili stari šarm. Z raziskovanjem začnemo v »Cafe Savoy« s prekrasnim starim bakrenim »strojem« za kavo, sedem metrov visokimi stropi ter čudovitimi lestenci. Nato nas zanese v lokal »Kavarna V sedmem nebi« (V sedmih nebesih), ki je študentsko živahna. V »Cafe Slavia« so se zbirali znameniti književniki, prav tako v »Cafe Louvre«, kamor sta zahajala tudi Kafka in Einstein. Ime »Grand Cafe Orient« zavaja, saj je to edina kubistična kavarna na svetu. V »Cafe Imperial« so stene in stebri od tal do stropa obloženi s keramičnimi ploščicami v beli, gorčično rumeni in kobaltno modri barvi, v jugendstilu. Paša za oči! Povsod gneča, dobra ponudba in utrip današnje Prage ... Po vseh kofetkih pa je bilo treba tudi v kaj ugrizniti in poplakniti s pivom!

Krompijevi zrezki s sirom in šunko

Bramboračky se syrem a šunku

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g olupljenega krompirja

2 jajci

sol, poper

olje za cvrtje

4 rezine šunke

4 rezine sira

drobnjak ali zelenje mlade čebule

Krompir olupimo in naribamo. Splaknemo ga v vodi in nato dobro osušimo na kuhinjskem papirju. Nato ga damo v skledo, primešamo stepeni jajci, sol in poper. V veliki ponvi segrejemo olje. Najlažje zrezke oblikujemo tako, da polagamo v ponev velik obod za krofe in ga polnimo s krompirjevo zmesjo. Zrezke zlato rumeno spečemo na obeh straneh. Polagamo jih na kuhinjski papir, da se maščoba odcedi. Nato damo na vsakega rezino šunke, na vrh pa rezino sira in zapečemo pod žarom. Potresemo z narezanim drobnjakom ali stebelci mlade čebule. Kozarec piva je (skoraj) obvezen.

Buhteljni

Buhty

 

Za 1 pekač potrebujemo:

400 g moke

25 g svežega kvasa

160 ml mlačnega mleka

100 g masla

2 jajci

lupinica neškropljene pomaranče

sol

150 g robidnic

3 žlice marmelade

gozdnih sadežev

Moko presejemo v skledo. Nanjo nadrobimo kvas, prilijemo mleko, dodamo sladkor, 50 g mehkega masla, jajci, nastrgano lupino neškropljene pomaranče, ščep soli. Stepamo z ročnim mešalnikom, z nastavkom za gnetenje, dokler testo ni gladko in sijoče. Postavimo na toplo. Lahko tudi v pečico, ogreto na 40 stopinj. Robidnice zmešamo z marmelado. Ko testo dvojno naraste, ga oblikujemo v 24 cm dolg svaljek in razrežemo na 12 koscev. Kosce razvaljamo na enakomerne kvadrate. Na sredino damo sadno zmes in dobro stisnemo robove testa.

Raztopimo 50 g masla. Buhteljne obrnemo na maslu, da so enakomerno pomaščeni in jih zložimo v pekač 20 x 25 cm. Nato jih 15 minut pustimo še vzhajati. Pečemo pri 180 stopinjah približno 30 minut.

Še posebej slastni so mlačni z vanilijevo kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 27. julij 2019 / 18:17

Brezplačna krema za kopalce

Na Grajskem kopališču na Bledu so letos obiskovalcem prvič ponudili brezplačno kremo za zaščito pred soncem na veganski osnovi, s čimer želijo omejiti vnos umetnih snovi v jezero.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:04

V dolini različna, v steni pa kot eno

Nejc Marčič in Luka Stražar sta goram zapisana tako poklicno kot v prostem času. Vrhunska alpinista, prejemnika zlatega cepina, gorska vodnika, očeta in prijatelja, oba doma na Gorenjskem, sta skupaj...

GG Plus / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:03

Tu je kraj, če hočeš biti sam s seboj

To so besede Juliusa Kugyja, s katerimi se začne dvajsetminutni film mladih športnih navdušencev, »frirajderjev«. Maj Štirn, Mark Hafner, Aljaž Rupar in Maša Grošelj so se odločili, da »odfurajo« Trig...

Kranj / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:00

Evropski denar za e-polnilnice v Kranju

Kranj – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pred dnevi odobrila 764.500 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt DRR Kranj e-polnilnice. Mestna občina Kranj...

Jesenice / ponedeljek, 13. december 2021 / 23:00

Okoljski inšpektorji tudi na Mali Mežakli

Jesenice – Zaradi dvomov, ki so jih večkrat izražale družbe za ravnanje z odpadno embalažo, da jim izvajalci javnih služb ne predajo vse odpadne embalaže, ki jo izločijo iz prevzete mešane komunaln...

Slovenija / ponedeljek, 13. december 2021 / 22:55

Cena ure vožnje vse višja

Dijaška organizacija Slovenije v odprtem pismu opozarja ministrstvo za infrastrukturo, vlado, Združenje šol vožnje Slovenije in širšo javnost na dvig stroškov za pridobitev vozniškega dovoljenja.