V sedmih nebesih

»Tukaj v kavarni se je diskutiralo, načrtovalo, strastno debatiralo in erotični časopis La Vie Parisienne je šel iz rok v roke in je bil čez nekaj dni scefran kot prapor regimenta po bitki ...,« je o kavarniškem utripu Prage zapisal nobelovec Jaroslav Seifert. ... Po drugi svetovni vojni zanemarjeni lokali so bili med obema vojnama »drugi dom umetnikov, intelektualcev in boemov«. Kljub blišču jugendstila in art-decoja je bilo v njih prijetno, očarljivo vzdušje. V času socializma »predekadentne« so začeli po žametni revoluciji prenavljati in kmalu so dobili stari šarm. Z raziskovanjem začnemo v »Cafe Savoy« s prekrasnim starim bakrenim »strojem« za kavo, sedem metrov visokimi stropi ter čudovitimi lestenci. Nato nas zanese v lokal »Kavarna V sedmem nebi« (V sedmih nebesih), ki je študentsko živahna. V »Cafe Slavia« so se zbirali znameniti književniki, prav tako v »Cafe Louvre«, kamor sta zahajala tudi Kafka in Einstein. Ime »Grand Cafe Orient« zavaja, saj je to edina kubistična kavarna na svetu. V »Cafe Imperial« so stene in stebri od tal do stropa obloženi s keramičnimi ploščicami v beli, gorčično rumeni in kobaltno modri barvi, v jugendstilu. Paša za oči! Povsod gneča, dobra ponudba in utrip današnje Prage ... Po vseh kofetkih pa je bilo treba tudi v kaj ugrizniti in poplakniti s pivom!

Krompijevi zrezki s sirom in šunko

Bramboračky se syrem a šunku

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g olupljenega krompirja

2 jajci

sol, poper

olje za cvrtje

4 rezine šunke

4 rezine sira

drobnjak ali zelenje mlade čebule

Krompir olupimo in naribamo. Splaknemo ga v vodi in nato dobro osušimo na kuhinjskem papirju. Nato ga damo v skledo, primešamo stepeni jajci, sol in poper. V veliki ponvi segrejemo olje. Najlažje zrezke oblikujemo tako, da polagamo v ponev velik obod za krofe in ga polnimo s krompirjevo zmesjo. Zrezke zlato rumeno spečemo na obeh straneh. Polagamo jih na kuhinjski papir, da se maščoba odcedi. Nato damo na vsakega rezino šunke, na vrh pa rezino sira in zapečemo pod žarom. Potresemo z narezanim drobnjakom ali stebelci mlade čebule. Kozarec piva je (skoraj) obvezen.

Buhteljni

Buhty

 

Za 1 pekač potrebujemo:

400 g moke

25 g svežega kvasa

160 ml mlačnega mleka

100 g masla

2 jajci

lupinica neškropljene pomaranče

sol

150 g robidnic

3 žlice marmelade

gozdnih sadežev

Moko presejemo v skledo. Nanjo nadrobimo kvas, prilijemo mleko, dodamo sladkor, 50 g mehkega masla, jajci, nastrgano lupino neškropljene pomaranče, ščep soli. Stepamo z ročnim mešalnikom, z nastavkom za gnetenje, dokler testo ni gladko in sijoče. Postavimo na toplo. Lahko tudi v pečico, ogreto na 40 stopinj. Robidnice zmešamo z marmelado. Ko testo dvojno naraste, ga oblikujemo v 24 cm dolg svaljek in razrežemo na 12 koscev. Kosce razvaljamo na enakomerne kvadrate. Na sredino damo sadno zmes in dobro stisnemo robove testa.

Raztopimo 50 g masla. Buhteljne obrnemo na maslu, da so enakomerno pomaščeni in jih zložimo v pekač 20 x 25 cm. Nato jih 15 minut pustimo še vzhajati. Pečemo pri 180 stopinjah približno 30 minut.

Še posebej slastni so mlačni z vanilijevo kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Glas občine Naklo / torek, 14. junij 2022 / 10:48

Glas občine Naklo, št. 1

Glas občine Naklo, 14. junij 2022, št. 1

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 19. november 2016 / 12:25

Domače bolj kakovostno

Vsak tretji petek v novembru zaznamujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega po vrtcih in šolah pripravijo tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Namen je spodbujati samooskrbo s kakovost...

Kranjska Gora / sobota, 19. november 2016 / 12:20

Tudi prihodnje leto denar za ceste

Obnova cest v centru Kranjske Gore je tik pred zaključkom. Tudi za prihodnje leto nameravajo nameniti skoraj milijon evrov za obnovo cest.

Gospodarstvo / sobota, 19. november 2016 / 12:19

Cilj zaposljivi mladi

Naj bo izobraževanje za mlade naložba v prihodnost, ne breme je bil naslov okrogle mize, ki jo je v sredo pripravil Inštitut dr. Antona Korošca (INAK) v okviru Koroščevih večerov.

Kultura / sobota, 19. november 2016 / 12:17

Gorenjska Sozvočenja

Radovljica – V Baročni dvorani Radovljiške graščine bodo v nedeljo, 20. novembra, potekala letošnja Gorenjska Sozvočenja 2016, na katerih bodo nastopili izbrani pevski zbori s tematsko zaokroženimi...

Kronika / sobota, 19. november 2016 / 12:09

Vpliv super lune?

Kranj, Jesenice – Kranjski Operativno-komunikacijski center je v zadnjih dneh neki Jeseničan brez pravega razloga poklical več kot stokrat. S klici ni prenehal, čeprav so mu vsakič razložili, da je...