Udeleženci 11. mednarodnega tabora za mlade nadzornike na slovensko-italijanskem vrhu Monte Guarda (Skutnik) v Naravnem parku Julijsko predgorje. (Foto: arhiv tabora (F. Minozzi))

Mladi nadzorniki za prihodnost narave

Triglavski narodni parkje osem dni gostil mednarodni tabor za mlade nadzornike iz evropskih parkov.

Kranjska Gora - Med udeleženci tabora za mlade nadzornike, ki je v Triglavskem narodnem parku (TNP) potekal do sobote v Kranjski Goriin okolici, je sodelovalo šestintrideset mladih in njihovih spremljevalcev, poklicnih naravovarstvenih nadzornikov iz dvanajstih evropskih držav.

Cilj programa tabora je predstaviti pomen zavarovanega območja, delo naravovarstvenega nadzornika ter spoznavanje narave, kulturne dediščine in življenja v TNP. Z razumevanjem vloge zavarovanega območja med mladimi, predvsem domačini je namreč varovanje lahko veliko lažje in učinkovitejše. V program je bilo do letos vključenih petinpetdeset mladih, v starosti od trinajst do štirinajst let iz okolice parka. Po zaključenem petletnem izobraževanju, ki vključuje vsakoletni tabor v TNP, mednarodni tabor v enem od evropskih parkov ter enodnevna srečanja in izobraževanja, bodo mladi tako lahko postali prostovoljni naravovarstveni nadzorniki.

Tema letošnjega tabora je bila posredovanje informacij obiskovalcem v parku. Mladi so se tako posvetili parkovni infrastrukturi na terenu, kot so informacijske table ter druga oprema za obiskovalce, in si obenem izmenjali mnenja.

Program Mladi nadzornik je dober primer sodelovanja s prebivalci parka in neposredne okolice, saj vsebina prek mladih lahko doseže tudi njihove bližnje in prijatelje. Je aktivno in vzgojno preživljanje prostega časa. Pomeni druženje z vrstniki iz drugih regij, tudi drugih držav, spoznavanje njihovih navad, tujih jezikov. Prispeva k vzgajanju odnosa mladih do okolice ter k zavedanju, da narava ni naša, temveč smo jo zgolj podedovali od naših prednikov in jo moramo varovati za naše zanamce.

»Triglavski narodni park organizira tabor v sodelovanju z rezijanskim Naravnim parkom Julijsko predgorje. Oba parka sta leta 2009 prejela certifikat za vzorno čezmejno sodelovanje,« je dejala Marjeta Albinini iz naravovarstvene nadzorne službe TNP.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 30. november 2017 / 08:40

Spomini na dragega Toneta

V Tržiču negujejo spomin na rojaka dr. Toneta Pretnarja (1945–1992) in delujejo naprej v njegovem povezovalnem duhu. Ob petindvajseti obletnici njegove smrti so pripravili mednarodni strokovni simpozi...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Savčani boljši od Britancev

Naslovni stavek je bil slišan v cilju kolesarske dirke Po ulicah Kranja. Kolesarski klub Sava Kranj letos praznuje 55 let obstoja kluba ter 45 let kranjske dirke, legendarne Po ulicah Kranja.

Kronika / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Gasilci odhiteli v banko

V petek so kranjski poklicni gasilci zaradi sprožitve požarnega alarma odhiteli na sedež Gorenjske banke v Kranju. K sreči le zaradi vaje evakuacije.

Zanimivosti / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Mladi nadzorniki za prihodnost narave

Triglavski narodni parkje osem dni gostil mednarodni tabor za mlade nadzornike iz evropskih parkov.

Gospodarstvo / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Igre - velika priložnost za posel

Veliki športni dogodki, med njimi so seveda tudi olimpijske igre, so lahko velika priložnost za gospodarstvo. Tudi za slovenska podjetja, kot so šenčurski Mides ali prodajalci velikih televizorjev.

Prosti čas / sreda, 1. avgust 2012 / 07:00

Festival ob Kolpi

Od petka do nedelje bo v Vinici v Beli krajini že petič zapored festival Schengenfest. Odličen glasbeni program ter številne zanimive obfestivalske dejavnosti ob Kolpo privabijo tudi mnogo obiskovalce...