Selitev klavnice čez tri do pet let
Loške mesnine vse pomembnejši dobavitelj svežega govejega mesa, jeseni tudi program trajnih izdelkov in nove prodajalne.
Škofja Loka - V Loških mesninah, ki so v lasti Kmetijsko gozdarske zadruge, so zaradi splošne ekonomske situacije odložili načrtovano selitev klavnice. Projekti, za katere so odšteli 160 tisoč evrov, so od letošnjega januarja pripravljeni, postavljena je tudi strategija za nadaljnji razvoj. Na osnovi opravljene analize so selitev zaradi skrajno zaostrenih razmer, oteženega pridobivanja kreditov in zato, ker država in občina oklevata s podporo takšnim projektom, odložili za tri do pet let.
»Kriza na celotnem živinorejskem področju je velika, kljub temu pa nam je v Loških mesninah v zaostrenih razmerah relativno dobro poslovati. Obseg klanja se nam je precej povečal, od lanskih 23 tisoč glav govedi se nam bo letos zakol povečal na 26 tisoč, kar pomeni, da bomo z 21 odstotkov tržnega dela prišli na 24 do 25 odstotkov. Ohranili smo vse obstoječe kupce, povečal pa se nam je obseg za lastne potrebe. Obseg prodaje svežega govejega mesa, ki smo ga začeli prodajati lani, se je na mesečni ravni povečal do te mere, da na Gorenjskem ni več dovolj goveje živine in jo moramo kupovati drugje. Vse prodamo na slovenskem trgu kot tako imenovano makro konfekcijo za večje trgovce in mesarje,« poslovanje ocenjuje direktor Loških mesnin Mitja Vodnjov.
Skladno s tem se povečuje tudi finančni obseg prometa klavnice; leta 2010 je bilo ustvarjenih štiri milijone, lani 6,5, za letos pa načrtujejo, da se bo promet povečal za več kot deset milijonov evrov. »To je v bistvu prehitra rast in je bolj odraz trenutnih razmer na trgu, česar se zavedamo, trenutno imamo ugodne razmere na trgu, žal pa se prihodkovna rast ne odraža v dobičku. Poslujemo pozitivno, kar je v teh razmerah dobro, vendar se nam z rastjo prometa hitro povečujejo tudi stroški. Računamo, da bo letos še obdobje rasti, prihodnje leto pa se bo verjetno ustavila,« dodaja Vodnjov.
Pred kratkim so Loške mesnine odprle novo mesnico v Kranjski Gori, do konca leta bodo odprli še štiri. S prenovo hladilnih kapacitet so začeli uvajati program mesa za žar, jeseni pa bodo v ponudbi tudi trajni izdelki. V vseh mesnicah bodo naprodaj izdelki Loških mesnin, mlekarne in trgovin Domači kotiček.