Dva velikana

Kreta. Pohajkujeva po mestu. Arheološki muzej je zaprt. V druge ne siliva, ker je svetloba čudežna in zrak mil. Tvegava pohod na mogočno heraklionsko obzidje in čez čas presenečena obstaneva pred nagrobnikom Nikosa Kazanstakisa, slavnega grškega pesnika (1883-1957), ki ga cerkveni dostojanstveniki niso dovolili pokopati na pokopališču. Nagrobnik je preprost, a ima pridih monumentalnosti. Na njem piše: »Ničesar ne upam. Ničesar se ne bojim. Svoboden sem.« Ne glede na vse, kar je napisal ta izjemni književnik, se vedno najprej spomniš na njegov roman Grk Zorba in istoimenski film (1964), ki je z glasbo Mikisa Theodorakisa obšel svet. Theodorakis - svobodoljub, borec za človekove pravice, eden največjih glasbenikov 20. stoletja, genij, ki ustvarja veličastni glasbeni mozaik, od pesmi do oper, baletov, filmske in zborovske glasbe ... (Theodorakis je pred nedavnim pri 86 letih odšel na ulico in z Atenci protestiral proti varčevalnim ukrepom ter jih označil za izdajo.)

Smer z obzidja je nesporna. Prodajalnica zgoščenk. Ko vprašam: »Theodorakis?« prodajalec široko zamahne z roko. Začnem pregledovati in poslušati. Čez debeli dve uri sem opozorjena, naj se odločim, drugače bom ostala »single«. Izdatek je zajeten. Sedem zgoščenk. Za srebrn nakit s turkizi, ki sem ga imela ogledanega, bi dala manj. Adijo turkizi, bom gledala morje, kadar se bo navzelo njihovih odtenkov. Čeprav je Theodorakisova glasba tudi glasba sfer, me nekaj v želodcu prizemlji. Treba bo najti kakšno taverno, kamor zahajajo domačini. Ob prvi metaxi se tudi stopala počutijo bolje. Bi tudi jedli? Bi!!! Nekaj s feto in vinsko spremljavo ... Oba recepta sta postala stalnica.

Ocvrtki iz cukinov in s sezamom

Za 4 osebe potrebujemo:

600 g majhnih cukinov

200 g korenja

4 vejice peteršilja

1 srednje veliko čebulo

1 strok česna

2 žlici oljčnega olja in olje za cvretje

2 jajci

80 g fete

4-5 žlic sveže naribanega belega kruha

sol, poper

3-4 žlice sezama

Cukine in korenje očistimo, operemo in grobo naribamo. Peteršilj sesekljamo. Čebulo in česen drobno narežemo in popražimo na olju. Naribano zelenjavo zmešamo z jajci in zdrobljenim sirom in dodamo toliko drobtin, da je mogoče oblikovati hlebčke. Solimo in popramo ter iz zmesi naredimo osem zrezkov. Povaljamo jih v sezamu in ocvremo na srednje močni temperatur, da sezam ne potemni. Postrežemo z gostim jogurtom, ki mu lahko dodamo sol, česen in drobnjak.

Porova pita

Za 4-6 oseb potrebujemo:

1 kg pora, samo bele dele

3 jajca

300 g trdega sira feta

1 skodelico oljčnega olja

sol, poper

500 g vlečenega testa

2 žlici kisle smetane


Bele dele pora narežemo. Skuhamo v malo vode. Odcedimo, odvečno vodo iztisnemo. Pečico ogrejemo na 190 do 200 stopinj Celzija. V skledo damo 3 stepena jajca, z vilicami zdrobljeno feto, pol skodelice oljčnega olja, poper in sol. Popramo in solimo. Naoljimo pekač. Vanj naložimo testene krpe tako, da vsako posebej poškropimo z oljem. Nato na vrhnjo enakomerno razporedimo porovo zmes in ponovimo postopek s testenimi krpami. Zgornje ne pokapljamo z oljem. Damo v pečico in pečemo 40 minut. Nato pito namažemo s kislo smetano in pečemo še približno 20 minut. Če preti, da se bo vrhnja plast preveč zapekla, jo prekrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 21. november 2018 / 12:19

Pogrešajo ga od petka

Jesenice – Na Jesenicah od petka pogrešajo 32-letnega Anela Ajkića. Nosi očala, je močnejše postave in visok okoli 170 centimetrov. Nazadnje je nosil temne džins hlače in svetlo bundo, obut je bil...

Objavljeno na isti dan


Humor / torek, 10. julij 2012 / 07:00

Ta čudovita sivo vijoličasta polja

Čas je že bil, da se z Alp in Visoke Provanse (ta francoski departma se že od Napoleona naprej imenuje Alpes-de-Haute-Provence) spustimo nekoliko nižje proti zahodu v departma Vaucluse, v deželo...

Zanimivosti / torek, 10. julij 2012 / 07:00

Kislo mleko z Velike planine

Velika planina je v teh dneh polna krav, pa tudi navdušenih obiskovalcev, a če ne bo kmalu dežja, bo kislega mleka za njih bolj malo. Paša je zaradi vročine že bolj slaba.

Zanimivosti / torek, 10. julij 2012 / 07:00

Upokojenci kolesarili po občini Naklo

Naklo - Društvo upokojencev Naklo je tudi za letošnji praznik občine organiziralo tradicionalno kolesarjenje po občini Naklo. Udeležilo se ga je nad 80 ljubiteljev kolesarjenja i...

Gospodarstvo / torek, 10. julij 2012 / 07:00

Probanka je lani poslovala z izgubo

Kranj - Probanka je lani ustvarila za 19,8 milijona evrov čiste izgube, ob tem pa je oblikovala za 36,9 milijona evrov oslabitev in rezervacij, kar je dvakrat več kot leto prej....

Gospodarstvo / torek, 10. julij 2012 / 07:00

Dvajset let kartičnega sistema Activa

Kranj - Razvoj kartičnega poslovanja v Sloveniji se je začel leta 1991, ko se je v poskusni projekt takratne plačilne kartice Activa vključilo tristo prodajnih mest in tisoč imetnikov kart...