Franc Bogovič (Foto: arhiv GG)

Nižje odškodnine za zemljišča

Državni zbor je sprejel novelo zakona o kmetijskih zemljiščih.

Ljubljana - S sprejetjem novele zakona o kmetijskih zemljiščih se znižujejo odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Novost je tudi, da se odškodnina odslej odmerja le od tlorisa objekta in ne več od celotne površine zemljišča.

Med glavnimi argumenti predlagateljev novele je bila trditev, da odškodnine zavirajo gradnjo stanovanjskih objektov in investicije v gospodarske objekte, saj so bila zemljišča obremenjena z odškodninami, ki so bile uvedene lani, predraga.

Predlog novele zakona so pripravile koalicijske stranke brez SLS, ki je nasprotovala predlogu znižanja oziroma odprave odškodnin. V predlogu je bilo sprva predvideno, da bi odškodnine znižali tudi za najboljša kmetijska zemljišča, vendar so kasneje to opustili.

Dosedanja zakonska ureditev, sprejeta pred dobrim letom, je predvidevala odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča za gradnje na kmetijskih zemljiščih, torej na zemljiščih, ki so glede na evidenco dejanske rabe pri kmetijskem ministrstvu uvrščena med njive, vrtove, travniške površine, trajne nasade in druge kmetijske površine. Odškodnina se je odmerjala glede na boniteto posameznega zemljišča.

Novela prinaša odpravo odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50, medtem ko bodo odškodnine za najkakovostnejša kmetijska zemljišča z bonitetno oceno nad 50 ostale, vendar so nekoliko nižje. Predlagatelji se zavedajo nujnosti zaščite najboljših kmetijskih zemljišč, a obenem menijo, da bo edina prava zaščita najboljših kmetijskih zemljišč takrat, ko bo vzpostavljen kataster trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič poudarja, da so se lotili priprave zakona, s katerim nameravajo jeseni vnesti nove spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih in ena od teh vsebin je tudi nadomestilo. Z vladno uredbo bodo določena trajno varovana zemljišča, saj po mnenju ministra obstaja bojazen, da bo običajni postopek, ki bo potekal preko sprejema občinskih prostorskih načrtov občin, potekal predolgo in bi bil lov nad kmetijskimi zemljišči predolgo odprt, predvsem v tistem delu, ko gre za spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 28. maj 2012 / 07:00

Prehrana 21. stoletja za moške

»Ali mora biti moški vedno pripravljen na spolni akt? Ali ima, kakor ženka, pravico, da ga zavrne, če ni razpoložen? Seveda se v današnjem naglem in stresnem življenju postavlja pred moškega mars...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 26. februar 2015 / 13:49

Kranjska zimska tekaška liga se je končala

Petnajsta tekma okoli posestva Brdo je zaključila sedmo sezono priljubljene zimske tekaške lige.

Razvedrilo / četrtek, 26. februar 2015 / 13:47

Tokrat bolj rekreativno

Najprej smo se ustavili na Lukovici, kjer smo v duhu rekreativnega izleta, ki se nam je obetal, začeli z nekajminutnim jutranjim razgibavanjem, za kar je poskrbel naš Grega. Sledil je obisk Vitanja, k...

Gospodarstvo / četrtek, 26. februar 2015 / 13:40

Hiša z dušo, vsak predmet s svojo zgodbo

Franci Strupi je v stari hiši in delu hleva uredil čebelarsko-kmečki muzej. Večina predmetov je stara od sto do dvesto let, najstarejši ima letnico 1719.

Razvedrilo / četrtek, 26. februar 2015 / 13:29

Štirideset na pustni torek

Igor Stare s Spodnjega Brnika je na pustni torek praznoval štirideseti rojstni dan. Dan prej so ga zvečer zaposleni in sosedje presenetili z mlajem, zabava in veselje pa sta si potem sledila vse do so...

Kronika / četrtek, 26. februar 2015 / 13:16

Najhitrejši so bili zaloški gasilci

Na šestem Memorialu Tomaža Plevela v Cerkljah se je v spajanju sesalnega voda in vaji z motorno brizgalno pomerilo kar 450 gasilcev iz vse Slovenije.