Velike porcije in klasična glasba
"Naj bo to naša rdeča nit," je ponudbo, s katero namerava razveseljevati planince, pa tudi alpiniste, opisal Franc Beguš, novi oskrbnik Kranjske koče na Ledinah.
Zgornje Jezersko - Odločitev, s katero je službo strojnega ključavničarja štiri leta pred upokojitvijo zamenjal za delo oskrbnika v visokogorski koči Planinskega društva Kranj, je v Lescah rojeni Franc Beguš, ki zadnja tri desetletja živi v Ljubljani, sprejel že lansko leto, a zares se je začelo pred nekaj dnevi, ko je koča odprla svoja vrata v letno planinsko sezono.
»Otroci so odrasli in večinoma že preskrbljeni, in ker v življenju v resnici potrebujemo zelo malo denarja, sem se odločil svojo službo zamenjati za delo na gorskem zraku. Kranjsko kočo na Ledinah sem prvič spoznal že daljnega leta 1977, ko sem v njej kot alpinistični inštruktor mesec dni učil plezanja. Želel sem si dela v pravi visokogorski koči s pravimi planinci, s katerimi lahko tudi poklepetaš, jim kaj svetuješ,« nam je na dan odprtja minulo soboto pripovedoval Franc Beguš, že celo življenje navdušen planinec in tudi glasbenik. Vse to je tudi združil z nedavnim odmevnim koncertom klasične glasbe, ki se bodo odslej v Kranjski koči redno vrstili. Planince pa namerava razvajati tudi s kulinariko. »Ob koncih tedna, ko je planincev veliko, bomo postregli klasične planinske jedi, kot so ričet in jota, za manjše skupine pa bomo pripravili tudi kakšno polenovko, zakurili žar pred kočo ali pa zapekli kaj na zunanjem kurišču,« našteva in doda, da bo posebno ponudbo namenil tudi mladim alpinistom. Ti naj bi za vsako smer, ki jo bodo preplezali prvič, v koči dobili brezplačni obrok in to z velikimi porcijami, poudari.
Kranjska koča, ki je bila zgrajena leta 1977, stoji na 1700 metrih, ima pa šestdeset ležišč in osemdeset sedežev v jedilnici. Do nje vodi več poti, najbolj priljubljena je Slovenska pot, pa tudi markirana lovska pot, ki jo bodo letos kranjski planinci še dodatno zaščitili. Vse potrebno za obratovanje do koče pripelje tovorna žičnica, tudi voda je odlična, saj teče neposredno iz ledenika, a vse le ni tako popolno, kot bi si Franc Beguš morda želel. »Potrebovali bi predvsem večji hladilnik z zamrzovalnikom, na novo pa bo treba urediti tudi elektriko. A prvi občutki so zelo dobri in tu bom vztrajal dokler bom lahko; letos bo to vse do prvega snega, ko se bo letna sezona na Ledinah zaključila.«