Jaslice poleti

Pred več kot pol stoletja je takratna ljubljanska Akademija za igralsko umetnost (skupaj z zagrebško in beograjsko) pošiljala svoje študente na slavni poletni festival francoskega nacionalnega gledališča v Avignonu. Po koncu drugega letnika smo bili srečni izbranci igralka Irena Prosen, dramaturg Jože Rode in jaz. Tudi če bi se radi držali skupaj, so nas razdelili v različne skupine. Le za konec smo pripravili skupen jugoslovanski nastop. Živeli smo po točno določenem urniku, spali v internatskih spalnicah s 40 posteljami, po zajtrku pa križem kražem po Provansi. Popoldne so sledile delavnice, zvečer pa naelektreno, čarobno ozračje gledaliških predstav na dvorišču papeške palače.

V klapi sem bila s Švicarko Claire, Nemko Dorothee in Američanko Sally. Bile smo dobre frajerke. Vse v kot dih tankih pastelnih fularjih (rutah) na glavi, zavezanih v zatilju, ker se je takrat tako oblačila Brigitte Bardot. Prvi nakup, ki me je pozneje prisilil k temu, da sem se morala večkrat odreči sivkinemu sladoledu, so bile zlate mehke balerinke. Ko smo se v prostih uricah sprehajale po ulicah starega Avignona, nas je zaneslo v prodajalno, kjer so prodajali »santons« (male svetnike), figurice za jaslice. Bile so popolnoma drugačne od tistih, ki smo jih vajeni doma. To so glinaste in skrbno pobarvane cele vasice s prebivalci vseh poklicev, običajnih v 19. stoletju in seveda s sveto družino. Prva tržnica za »santons« je bila v Marseillu že 1803. Hotela sem si za spomin kupiti figuro cvetličarke, a kaj bi z eno samo figuro? Precej cenejša je bila preprosta kuharska knjiga s črno-belimi fotografijami ... Sicer je že zelo zmahana, a jo še vedno uporabljam.

Provansalska zelenjava iz pečice

Za 4 osebe potrebujemo:

1 rdečo papriko

1 rumeno papriko

1 cukini

1/2 gomolja koromača

2 stroka česna

4 žlice olja

sol, poper,

1/2 žličke janeža

2 žlici aromatičnega kisa

12 črnih oljk

bagete

 

Papriko operemo, očistimo in zrežemo na 1 cm široke trakove. Cukini zrežemo na ne pretenke ploščke. Česen olupimo in prav tako zrežemo na tenke ploščke. Koromač zrežemo na trakove, zelenje prihranimo.

V skledo damo olje, janeževo seme, sol in poper ter dodamo zelenjavo. Dobro premešamo. Pečico ogrejemo na 220 °C, ventilatorska ni priporočljiva. Zelenjavo enakomerno razdelimo v pekaču, katerega dno smo prekrili s papirjem za peko, in pečemo v pečici 15 do 20 minut. Še toplo poprskamo s kisom in ohladimo. Ohlajeno solato po želji še malo začinimo, dodamo sesekljano zelenje koromača in postrežemo z bageto.

Solata iz stročjega fižola

Za 4 osebe potrebujemo:

600 g stročjega fižola

sol, poper

6 v olje vloženih sardel

2 stroka česna

4 žlice vinskega kisa

3 žlice mrzle vode

1- 2 rdeči čebuli

4 žlice sesekljanega peteršilja

V vrelem slanem kropu skuhamo očiščen stročji fižol. Kuhamo ga od 10 do 15 minut, saj ne sme biti premehak. Dobro odcedimo. Sesekljamo filete in stremo česen Vse skupaj damo v skledo, prilijemo olje in kis ter 3 žlice mrzle vode. Nato pridamo še fižol in na lističe zrezano čebulo. Solata naj počiva 20 do 25 minut, da se okusi prepojijo. Pa dober tek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Idej mnogo, a brez sita ne gre

V Gorenjskem muzeju poleti kljub dopustom ne počivajo. Medtem ko muzejske zbirke čakajo na obiskovalce, muzealci že razmišljajo o novih projektih. Tudi v preteklem letu je v muzeju bogato obrodilo, bi...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / nedelja, 24. marec 2019 / 19:25

Korak za čisto naravo našega kraja

Preddvor – Občina Preddvor v sodelovanju s skavti pripravlja mesečne dogodke za ozaveščanje ljudi o lepi naravi in o znamenitostih. Akcijo so poimenovali Korak za čisto naravo našega kraja. Prvo sr...

Škofja Loka / nedelja, 24. marec 2019 / 19:24

Tamburjaši prinašajo pomlad

Reteče – Danes, v nedeljo, 24. marca, ob 18. uri bo v Kulturnem domu v Retečah na koncertu Pomladni pozdrav nastopil tamburaški orkester Tamburjaši iz Vipave. V najbolj tamburaškem kraju n...

Šport / nedelja, 24. marec 2019 / 19:23

Športniki Medvod

Na Večeru športa so se zbrali najboljši športniki v občini Medvode. Športnika leta sta smučarska tekačica Anamarija Lampič in kanuist Blaž Cof.

GG Plus / nedelja, 24. marec 2019 / 19:21

Ne počutim se kot Avstrijka, Slovenka sem

Skoraj kamorkoli na avstrijskem Koroškem bi se ozrli, se udeležili predstave ali pa govorili z domačini – vsi bi vedeli povedati, kdo je Alenka Hain. Vsestranska dramska ustvarjalka, režiserka in avto...

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 24. marec 2019 / 19:14

Ostali brez bančne poslovalnice

S prvim marcem je svoja vrata zaprla poslovalnica Gorenjske banke v Gorenji vasi, kar je sprožilo veliko nejevolje pri strankah. K ponovnemu premisleku glede zaprtja je Gorenjsko banko pozvala tudi ob...