Marija Cvetek in Daniela Tomšič v pogovoru o ohranjanju kulturno-zgodovinskih stavb

Dediščina ne sme biti breme

"Dediščina je neprecenljiva. Z njenim izginotjem si sami režemo korenine, zato si tega ne smemo privoščiti," pravi konservatorka Saša Roškar.

Kranj - »Žal mi je, da se zaključuje projekt in žal mi je, da informacijska pisarna ne bo več delovala. V njej so tudi nejeverni Tomaži oziroma nezadovoljni lastniki kulturne dediščine lahko izvedeli, kaj je mogoče narediti iz njihove stavbe, koliko jih bo stalo in kje dobijo pomoč. Pa tudi to, kako lahko nevestnež hitro uniči dediščino. Podobne informacije daje tudi priročnik,« je ob zaključku projekta Brezmejna doživetja kulturne dediščine avstrijska Koroška-Gorenjska CULTH:EX CAR-GOR povedala udeleženka posveta in lastnica starejše hiše Marija Cvetek iz Bohinja.

Ob zaključku projekta so partnerji v Kranju pripravili posvet in predstavili priročnik Stavbna dediščina in kultura bivanja v Karavankah oziroma prvi vodnik za lastnike kulturno-zgodovinskih stavb o njihovi obnovi, prenovi ali oživitvi. Lastniki zakonske zahteve in smernice velikokrat čutijo kot breme, ki le draži obnovo in načenja živce. »Z informacijsko pisarno, ki smo jo odprli v času trajanja projekta, smo pomagali prek sto lastnikom,« pravi Miloš Ekar, vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj. Prisotni so menili, da bi morale gorenjske občine kriti strošek informacijske pisarne, saj bi bil njihov vložek zgolj drobiž, podoba Gorenjske pa bi ostala tradicionalna.

»Zaključujemo projekt, kjer smo se od aprila 2009 trudili zvišati zavedanje o pomenu kulturno-zgodovinskih stavb in njihovi kvalitetni obnovi,« pravi Franja Gabrovšek Schmid iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske. Poleg informacijske pisarne so odprli še Center odličnosti, opravili vrsto delavnic in izobraževanj, izpeljali štiri investicije (o tem smo podrobno že pisali), oblikovali dva čezmejna turistična programa na temo kulturne dediščine: Raj pod Triglavom in Loško pogorje in gorenjska prestolnica ….

»Naše sporočilo je, da vsi dediščino čutimo kot vrednost in ne kot breme. Vsi lastniki ne bodo nikoli videli vrednosti lastnih stavb tako, kot jih vidimo mi, a bomo zadovoljni tudi z malimi zmagami,« je povedala Saša Roškar, konservatorka in ena od avtoric novega priročnika. Generalna konservatorka Daniela Tomšič pa je ob koncu posveta opozorila na prihajajoče spremembe zakonodaje o graditvi objektov, o urejanju prostora in kmetijskih zemljiščih: »Te spremembe lahko povsem uničijo slovensko krajino. Predstavljajte si, da bodo vsi objekti, ki so bili zgrajeni do leta 2003 brez gradbenega dovoljenja, legalizirani in pridobili uporabno dovoljenje. Župani bodo lahko spremenili izvedbene akte brez spremembe prostorskih planov, kmetijska zemljišča bodo lahko pozidana po zelo skromnih pogojih. Kdor lahko, naj to ustavi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 24. junij 2020 / 08:55

Spominski znak kot zahvala v boju proti covidu-19

Ljubljana – Vlada je na četrtkovi redni seji izdala uredbo o spominskem znaku za požrtvovalnost v boju proti covidu-19, ki se lahko podeli medicinskemu osebju, pripadnikom Civilne zaščite, Policije...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Kamnik živi z narodnimi nošami

Hladna nedelja je v Kamnik privabila več kot 1700 narodnih noš, okoli 30.000 obiskovalcev in številne politike.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Za večjo varnost šolarjev

V občini Gorenja vas-Poljane dve gradbišči z urejanjem pločnikov in cest. Delno jih financirajo tudi z denarjem iz EU.

Žiri / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Gradnja kljub pomislekom sosedov

Civilna iniciativa za prestavitev doma za starejše v Žireh je predstavila svoje poglede na gradnjo, v začetku prejšnjega tedna pa je bila koncesija tudi uradno pridobljena.

Zanimivosti / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Šestdesetletni jubilej rateških gorskih reševalcev

Rateče - Pod Jalovcem, simbolom Društva GRS Rateče, so v soboto člani zaokrožili lep jubilej: 60 let pogumnega in požrtvovalnega reševanja gornikov. Njihov teren je razmeroma maj...

Gospodarstvo / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Zaplet že takoj na začetku

V torek so na Ljubljanski borzi začeli trgovati z delnico Zavarovalnice Triglav, že v petek so njeno trgovanje začasno zaustavili.