Račka visoke mode

Zadnji veliki italijanski operni skladatelj Puccini je kar nekaj let preživel v vili v ribiški vasi Torre del Lago Puccini (danes njegov muzej, kjer počiva v grobnici). Njegovo nemirno, razburkano, seksa polno, pa tudi uspešno in razkošno življenje je zaznamovalo ženske like, kot so Tosca, Čo-čo-san, Turandot, če omenim samo tri strastne in tragične junakinje. Užival je v idiličnem okolju jezera Massaciuccoli in rad je hodil na lov. Slovel je po svojem receptu za pripravo folag, račk, ki jih je zdaj tu težko najti. Račka je res elegantna, dolga približno 40 cm, vsa žametasta s črno glavo in antracitnim perjem kril, med katere se prikrade včasih tudi kovinsko modra. Nad očmi pa se blešči od elipsasto zaokrožene bleščeče beline, ki se stopi s slonokoščenim kljunom. Kot da je narava hotela ustvariti op-art račjo manekenko. Recept je sicer ostal, a ni izvedljiv; z navadno raco pa vam radi postrežejo, če vas pred kakšno uprizoritvijo na Puccinijevem festivalu na sijajni odprti sceni s pogledom na jezero popade lakota. Seveda brez sladice tudi ne gre!

 

Račka z zelenjavo

 

Anatra con verdure

 

Za 4 osebe potrebujemo:

1 mlado račko, težko 1,4 - 1,5 kg

1 čebulo

sol

2 lovorova lista

3 klinčke

5 poprovih in pimentovih zrn

šopek zelišč za juho

pol kg korenja

250 g debele peteršiljeve korenine

2 žlici oljčnega olja

250 ml jušne osnove

sveže zmlet poper

2 žlici sesekljanega peteršilja

 

Očiščeno račko splaknemo in damo v velik lonec. Klinčke in lovor zataknemo v čebulo in skupaj z jušnim šopkom, korenjem in peteršiljem damo k rački. Prilijemo toliko vode, da je račka dobro pokrita. Dodamo sol, poprova in pimentova zrna. Zavremo, poberemo pene ter kuhljamo 75-80 minut.

 

Iz juhe vzamemo korenje in peteršilj ter narežemo na enakomerno debele rezine. Segrejemo olje, dodamo korenje in peteršilj in malce popražimo. Po okusu še začinimo in dodamo peteršilj. Zalijemo z jušno osnovo in 10 minut dušimo. Posodo umaknemo z ognja, vendar naj ostane na toplem.

 

Račko vzamemo iz juhe, ji odstranimo kožo, odluščimo prsni kos in krači ter razrežemo na manjše koščke. Zložimo jih na ogret krožnik in dodamo zelenjavo.

 

Razmaščeno juho lahko uporabimo za zalivanje kakšne mineštre.

Pečene polnjene breskve

Pesche ripiene

Za 4 osebe potrebujemo:

4 lepe zrele breskve

1 žlico limoninega soka

75 g citronata

75 g amaretov ali otroških piškotov

1 rumenjak

3 žlice sladkorja

40 ml desertnega vina (marsala, portovec - desertno vino lahko zamenjamo s sadnim sokom)

250 ml belega vina (ali sadnega soka)

8 olupljenih mandljev

za lešnik masla

 

Breskve prepolovimo in previdno odstranimo koščice. Pokapljamo z limoninim sokom, da sadeži ne porjavijo. Citronat drobno sesekljamo. Rumenjak razmešamo s sladkorjem, dodamo zdrobljene piškote, citronat in desertno vino. Napolnimo vdolbine breskev in vrh vsake zabodemo olupljen mandelj. Pekač tenko namažemo z maslom, zložimo vanj breskve, dolijemo vino (ali sok - okus seveda ne bo enak!). Pekač damo v pečico, ogreto na 175-180 stopinj za 15-20 minut. Postrežemo toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 26. oktober 2018 / 10:40

Skupna kandidatura za denar

Predstavniki Združenja zgodovinskih mest so na skupščini podprli pobudo radovljiškega župana Cirila Globočnika, da skupaj kandidirajo za nepovratna evropska sredstva na področju trajnostne mobilnosti.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 2. april 2015 / 15:58

Škofjeloški pasijon

V Škofji Loki marca in aprila prikazujejo Škofjeloški pasijon, Processio Locopolitana, največjo gledališko predstavo na prostem v naši državi. Na osmih uprizoritvah pričakujejo okoli trideset tisoč gl...

Kranj / četrtek, 2. april 2015 / 14:31

Že včasih so pisali na tablice

V podružnični šoli v Kokri so s prireditvijo in razstavo Šola nekoč in danes proslavili 130 let šolstva.

Kranj / četrtek, 2. april 2015 / 14:31

Debatiranje ni zgolj »čvekanje«

Na Gimnaziji Kranj so minuli konec tedna gostili državni debatni turnir za srednješolce, ki ga vsako leto organizira Zavod za kulturo dialoga ZIP – Za in proti.

Rekreacija / četrtek, 2. april 2015 / 14:29

Glasovci pripravljeni za sezono

Člani športnega društva Gorenjski glas so se v Istri pripravljali za prihajajočo kolesarsko sezono.

Gospodarstvo / četrtek, 2. april 2015 / 12:57

Tudi rastlini čaj za zdravje

Metoda biološko-dinamičnega gospodarjenja omogoča pridelovanje živil najvišje kakovosti, zagotavlja pa tudi ohranjanje trajne plodnosti tal, zdravje kulturnih rastlin in ekološko ravnotežje. Metoda uč...