Kronika tedna

Mladi prevarant v zapor

Mariborsko sodišče je na štiri leta in dva meseca zapora obsodilo Aleša Svenška iz Miklavža na Dravskem polju, ki je več ljudi ogoljufal za skupno dobrih 430 tisoč evrov. Denar bo moral oškodovancem tudi vrniti. Sodba ni pravnomočna, še poročajo časniki. 23-letni mladenič je grdo prevaral sedaj že pokojnega Hrvata Stjepana D., ki ga je lani spoznal med dopustovanjem na otoku Viru. Hrvatu, ki je razpolagal s precejšnjimi prihranki, je natvezel o izjemni priložnosti za donosen nepremičninski posel v Sloveniji, zato sta mu Stjepan in po njegovi smrti še njegov sin Steven izročila večje vsote denarja za nakup nekega zemljišča, ki naj bi ga po Svenškovem zatrjevanju kasneje za 2,2, milijona evrov prodali Shellu. Na koncu se je izkazalo, da je obtoženi lagal in tudi ponaredil dokumente, zato mora sedaj hrvaški družini vrniti skoraj 370 tisoč evrov. 61.550 evrov bo moral po sklepu sodišča vrniti tudi Borisu V., ki mu je denar lani izročil za obljubljeni BMW X-6, v katerega pa do danes ni imel priložnost sesti. Se je pa s prav takim in podobnimi prestižnimi avtomobili, ki jih je najverjetneje kupil prav z denarjem, ki ga je izvlekel od naivnih žrtev, veselo vozil oškodovanec. Svenšek je bil sicer zaradi goljufivega ravnanja v preteklosti že trikrat pogojno obsojen.

Nekdaj prvi veterinar goljufal državo

Višje sodišče v Ljubljani je po poročanju medijev pred kratkim potrdilo sodbo tamkajšnjega okrajnega sodišča, s katero je nekdanjemu vodji veterinarske uprave Zoranu Kovaču zaradi goljufanja s službenimi potnimi nalogi izreklo 22 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let. Kovač je bil pravnomočno spoznan za krivega kaznivih dejanj goljufije ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, ker je 61 službenih potnih nalogov lažno izpolnil in na ta način protipravno pridobil skoraj šest tisoč evrov. Državi jih mora vrniti v šestih mesecih, še zahteva sodišče.

Promet terjal eno življenje

V prometnih nesrečah na slovenskih cestah je pretekli teden (od 14. do 20. maja) umrla ena oseba, so sporočili s policije. Na območju Policijske uprave Kranj so policisti zadnji teden obravnavali 36 prometnih nesreč, v katerih se je ena oseba lažje ranila. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so gorenjski policisti pridržali tri voznike, zasegli so tudi tri vozila. V Sloveniji je letos v prometnih nesrečah umrlo 27 oseb, v enakem lanskem obdobju pa kar 52. Na Gorenjskem še ni bilo smrtnih žrtev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

Mirko Tuš zmagal v kajtanju

Kranj - Mirko Tuš, lastnik Poslovnega sistema Tuš, se je kot ljubitelj adrenalinskih športov minuli vikend udeležil državnega prvenstva v kajtanju v Črni gori in zmaga...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Množični shod za boljše plače

Po oceni organizatorjev se je delavskega shoda v Ljubljani udeležilo okoli 70 tisoč ljudi.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Slovo od vrtnih del

Rast v naravi se ustavlja in tudi trajnice se pospešeno pripravljajo na zimski počitek.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Vzdržljivi in pisani materiali

Otroška soba naj bo vzdržljiva in lepa na pogled. Če je le mogoče, naj si otrok sobo izbere sam.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Sestavljen dnevni prostor

V dnevni sobi nova kaminska peč za mrzle zimske dni.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Kako energetsko varčna je vaša hiša

Ob različni porabi goriva v različnih stavbah, se ljudje večkrat vprašujemo, ali je poraba energije za naš primer ustrezna ali ne. Kako izbrati pravi kriterij?