![](/images/20120515/305159984-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Bogate z maščobo
VIP-Test: paštete so bogate z maščobo in revne z beljakovinami.
Kranj - V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v okviru VIP-Testa vzeli pod drobnogled dvanajst paštet - sedem piščančjih in pet kokošjih ter preverili, koliko maščobe, beljakovin, soli in vezivnega tkiva vsebujejo, kakšen je njihov videz in kolikšne so cene. Ker so paštete mesni izdelek, so ugotavljali, koliko mesa vsebujejo. Na označbah je bila navedena dokaj različna količina mesa, od 24 do 50 odstotkov, našli pa so tudi vzorec, pri katerem količina ni bila napisana, kar je v nasprotju s pravilnikom o označevanju živil. Na splošno so vzorci piščančjih paštet v povprečju vsebovali več mesa kot vzorci kokošjih. Perutninske paštete sodijo med energijsko bogatejša živila, k njihovi energiji pa pomemben delež prispeva maščoba, saj jo je v 100 gramih v povprečju dobrih 25 gramov. »Živila z veliko maščobe običajno vsebujejo malo esencialnih hranil, zato je smiselno poskrbeti, da so na naših krožnikih samo občasno in v manjših količinah,« je dejala dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja v ZPS, in dodala, da je sedem od dvanajstih paštet vsebovalo enega ali več ojačevalcev arome, šest paštet pa tudi konzervans E 250. V zvezi potrošnikov ocenjujejo, da uporaba ojačevalcev arome in konzervansov ni upravičena, saj je dober okus mogoče doseči z uporabo kakovostnega mesa in začimb, »atraktivnejšo« barvo pa, na primer, z dodajanjem paprike. Pri senzoričnem ocenjevanju je oceno »zelo dobro« prejel le en vzorec.
Nasvet ZPS
V zvezi potrošnikov svetujejo potrošnikom, da berejo označbe na paštetah, saj so podatki o vsebnosti mesa, maščob, soli, konzervansov in drugih snovi lahko dober pokazatelj o kakovosti izdelka. Odprto pašteto je treba hraniti v hladilniku, njeno vsebino pa porabiti v enem dnevu.