Takole nas je skozi čudovito cvetlično zaveso videla Nanča in nas povabila na zaključni večer kranjske skupine. (Foto: Darja Stare)

Piščancev ni, piščanci so

Pečene piške za francoski nacionalni praznik

Se vam zdi krivično, da Francozom ni potrebno vedeti, kdaj Slovenci praznujemo naš najpomembnejši državni praznik, medtem ko smo Slovenci za kolikor toliko spodobno oceno pri zgodovini že v osnovni šoli morali vedeti, da se je 14. julija 1789 z napadom na Bastiljo, začela francoska revolucija, s katero se je poslovil fevdalizem in se je svet počasi, a vztrajno začel spreminjati v to, kar imamo sedaj. Francozi so na svojo vlogo pri tem tako ponosni, da so datum razglasili za svoj »la fete nationale«, nacionalni praznik. Kakorkoli že, želodec nas vsaj enkrat na dan spomni, da bo treba spraviti kaj po grlu, ne glede na nacionalni naboj, ki ga ima tak dan. Postavljeni pred dejstvo, da so bile vse trgovine zaprte, nam je navsezadnje le uspelo najti en malo večji trgovski center Marché. Iščemo pečene piške. Da danes ne pečejo, ker je praznik, smo izvedeli na delikatesi, in kazalo je že, da bo naš tokratni menu nekoliko enostavnejši z bagetkami (francoskimi štrucami) in še nekim malo tršim kruhkom s sirom in česnom … Tale praznična bo za nas očitno bolj slaba.

Ampak. V La Ciotatu je bila takrat v okviru pobratenja na obisku ravno kranjska skupina in … mogoče imajo pa ravno zaključni večer? V nekoliko slabši formi je bil ta dan moj spomin, kje je športni center, v bližini katerega je tudi vila, v kateri ponavadi stanuje kranjska skupina. Očitno se je v petnajstih letih, odkar sem bil zadnjič tam, mesto precej spremenilo, se tolažim.

Pripeljemo se do nogometnega stadiona in tamkajšnje gimnazije. Ne, to ni to. Ko smo obračali, smo padli ravno pred nek lokal z Arabci, pred katerim so se vrteli slastni piščanci. Kot bi zadeli sedem številk na lotu. Za deset evrov kupimo dva dokaj obilna piščanca in se vsi kar konkretno najemo. Kako malo je včasih potrebno, da je človek zadovoljen. Zdaj smo pripravljeni za obisk kranjske skupine. Očitno prehrana deluje tudi na spomin, saj sem od nekod dobil namig, da so Kranjčani streljaj od marketa, v katerem smo kupovali kruh. Ampak ta se je v osemdesetih letih imenoval E.Leclerc, nekaj let kasneje; v devetdesetih; Mamut, no zdaj je pa Marché … Kdo bi se potem znašel … Zapeljemo na parikirišče pod vilo, od koder nas že pozdravlja Nanča … »Živjoooo, prid'te gor …«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Nejasna usoda kamniškega mamuta

Skulptura mamuta v naravni velikosti je izdelana, odgovorov na vprašanje, kam in kdaj bo kip postavljen, pa še vedno ni.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 6. april 2007 / 07:00

Kolesarski izleti po občini Jesenice

Na kolo za zdravo telo je sicer fraza, toda pri TIC-u so to dosledno upoštevali in pripravili posebno karto kolesarskih izletov. Zloženka je v slovenskem in italijanskem jeziku, predlaga...

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Zakonca Marija in Marjan Hafner živita v vasi Trnje, ki se strmo dviga v hrib, tako da se iz njune hiše razprostira prelep pogled na Škofjo Loko. Poklicno pot sta začela v jeseniš...

Slovenija / petek, 6. april 2007 / 07:00

Vlada za sanacijo plazov

Ljubljana - Vlada je v načrtu sanacijskih ukrepov na določenih zemeljskih plazov za letos predvidela nekaj več kot dva milijona evrov. Med 16 občinami, kjer bodo saniral...

Tržič / petek, 6. april 2007 / 07:00

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Maksi shaker za rekord

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled so v največjem sodobnem kovinskem shakerju doslej zmešali kar 400 litrov koktajla.