V ukrep Reja avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali se na novo lahko vključijo tudi rejci ovc jezersko solčavske pasme.

Plačilo za avtohtone pasme

Rejci se na enotah kmetijske svetovalne službe lahko do konca maja vključijo v ukrep Reja avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali.

Kranj - Vlada je spremenila uredbo o plačilih za ukrepe iz programa razvoja podeželja, s čimer je omogočila rejcem, da se na novo vključijo v ukrep Reja avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali. Za novo obveznost se šteje tudi, če rejec zmanjša stalež živali za več kot deset odstotkov ali zamenja vrsto živali - na primer ovce za koze. Za živali, vključene v ukrep, je predvideno plačilo 89,38 evra za glavo velike živine (GVŽ). Plačilo bo možno pridobiti za cikasto govedo, za lipicanskega, posavskega, slovenskega hladnokrvnega in haflinškega konja ter ljutomerskega kasača, za krškopoljske prašiče, za prašiče slovenske landrace (liniji 11 in 55) in large white (linija 22), za jezersko solčavsko, oplemenjeno jezersko solčavsko in bovško ovco ter za istrsko in belokranjsko pramenko, za drežniško kozo ter za koze slovenske sanske in slovenske srnaste pasme, od perutnine pa za štajersko kokoš - štajerko, slovensko grahasto kokoš, slovensko srebrno kokoš, slovensko rjavo kokoš, slovensko zgodaj in pozno operjeno kokoš ter za slovensko pitovno kokoš. Kot navaja Franci Pavlin, svetovalec za živinorejo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, so na Gorenjskem od avtohtonih in tradicionalnih pasem najbolj zastopani cikasto govedo, posavski in slovenski hladnokrvni konj ter haflinger, ovce jezersko solčavske pasme ter sanska in srnasta pasma koz. Rejci teh živali, ki doslej niso bili vključeni v ukrep Reja avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali, to lahko storijo do konca maja na enotah kmetijske svetovalne službe.

Spremenjena uredba o plačilih za ukrepe iz programa razvoja podeželja tudi določa, da se za celotno površino Gerka, ki je delno v ekološki pridelavi in delno v preusmerjanju v ekološko kmetovanje, dodeli plačilo za izvajanje ekološkega kmetovanja. Za površine, za katere so kmetje v obdobju od 2007 do 2011 že pridobili plačilo za izvajanje ekološkega kmetovanja, ni možno več pridobiti plačil za preusmeritev v ekološko pridelavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Lov na mlade voznike

Test: Mitsubishi Colt 1,3 Instyle

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 14. maj 2012 / 07:00

Najvišji vrh Prekmurja

Kugla ali Sotinski breg (418 m) - ... ali, kot mu pravijo, Prekmurski Triglav. Razglednik, ki leži v Krajinskem parku Goričko, nam ponudi lep razgled na radgonske in goričke gorice.

Zanimivosti / ponedeljek, 14. maj 2012 / 07:00

Išče prednike v Sloveniji

Brunhilde Doerbecker, ki že prek dvajset let živi v Avstraliji, poskuša najti svoje korenine v Bohinju.

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. maj 2012 / 07:00

Plačilo za avtohtone pasme

Rejci se na enotah kmetijske svetovalne službe lahko do konca maja vključijo v ukrep Reja avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali.

Kronika / ponedeljek, 14. maj 2012 / 07:00

Hitrost še vedno največji morilec

Zaradi hitrosti je lani umrlo enajst oseb več kot predlani.

Prosti čas / ponedeljek, 14. maj 2012 / 07:00

Orion in Tapravi faloti na Vižah v narečju

Le še mesec dni nas loči od 12. večera slovenskih viž v narečju, ki bo v petek, 8. junija 2012, ob 20. uri v Avstriji. Tokrat vam predstavljamo prva dva ansambla, ki bosta nastopila na atraktivnem odr...