Kaj je to oviratlon?

Številni verjetno še niste slišali za to športno disciplino. Verjamem, da boste vsi tisti, ki so vam ekstremni športi pri srcu, z zanimanjem spremljali članke v Gorenjskem glasu, ki bodo pisali o tej nadvse zanimivi novi športni disciplini, ki počasi, a zanesljivo pridobiva na priljubljenosti.

Domovina oviratlona je v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, kjer se pojavlja pod različnimi imeni, a s skupnim konceptom premagovanja ovir (t. i. »obstacle challenge«). Gre za atraktivno obliko športnega udejstvovanja, oblikovano na primeru usposabljanj specialnih enot v svetu, ki že vrsto let privablja številne udeležence obeh spolov, različnih starosti in telesnih sposobnosti oz. zmogljivosti. In tako bo 16. junija letos takšen edinstveni športni dogodek, ki bo na novo začrtal slovenski prostor vzdržljivostnih športov, končno organiziran tudi v Sloveniji.

 

Oviratlonci bodo morali na 8 do 10 kilometrov dolgi progi premagati različne ovire: nekatere bo treba preplezati, skozi druge se splaziti, pri tretjih bo treba imeti še kanček poguma. Čeprav so ovire narejene po vzoru preizkusa in treninga pripadnikov modernih specialnih enot po svetu, jih lahko premaga prav vsak, ki je dovolj vztrajen, motiviran in sposoben delovanja v timu. Udeleženci ne bodo bili bitke s časom, ampak s samim sabo. Ob pomoči najboljšega prijatelja, sorodnika, sodelavca ali popolnega neznanca bodo preizkušali svojo vzdržljivost, moč in spretnost. Namen oviratlona torej ni tekmovanje, boj za rezultat, temveč zmaga nad samim sabo. Organizatorji želijo s takšnim konceptom prireditve, ki daje velik poudarek medsebojni pomoči in solidarnosti, udeležence spodbuditi, da tudi sicer v življenju ne bi spregledali vrednot, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh, saj je na ta način premagovanje vsakodnevnih ovir veliko lažje. In zato je pomemben del oviratlona tudi dobrodelnost. Društvo sodeluje z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije - Soča, ki mu bo od vsake prijavnine namenilo 1 evro za nakup plezalne stene v glavni telovadnici. Tako otroci kot odrasli namreč pri plezanju krepijo moč mišic, spretnost gibanja, pozornost, načrtovanje, voljo in odločnost, kar pomembno prispeva k uspešni rehabilitaciji. Preizkušanje svojih zmožnosti na napravah, ki jih uporabljajo zdravi, pa je še dodaten motiv za pozitivno naravnanost v procesu rehabilitacije.

 

Da je oviratlon na pravi poti, da postane edinstven športni dogodek pri nas, dokazuje tudi podpora znanih in uspešnih slovenskih športnikov. Veslač Luka Špik, judoist Sašo Jereb in WFC borec in raper Denis Chorchyp Porčič so s pripravami nanj že začeli, smučarski skakalec Robert Kranjec, rokometašice rokometnega kluba Krim in veslač Pirih pa se bodo izzivu tudi kmalu pridružili.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 2. december 2007 / 07:00

Fotografska razstava Roberta Brezigarja

V razstavnem salonu Vinko Gregorač v kulturnem domu na Slovenskem Javorniku so 16. novembra odprli fotografsko razstavo člana Fotografskega društva Jesenice Roberta Brezigarja. Kot ljubiteljski f...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Kranjski vrtci so najdražji

Zaradi visoke nagrade ravnateljici Kranjskih vrtcev za delovno uspešnost smo naredili primerjavo cen vrtcev v Kranju, na Jesenicah in v Radovljici.

Kranj / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Še večja knjižnica

Svetniki so soglašali s povečanjem površine za novo Osrednjo knjižnico Kranj v prostorih Globusa. Odprtje naj bi bilo konec leta 2008.

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Izjemna udeležba kolesarjev na maratonu Mirka Krakerja

V nedeljo, 20. maja, je potekal že 4. kolesarski maraton Kranj–Jezersko v organizaciji Kolesarskega kluba Sava in Zavoda za turizem Kranj. Lepo vreme je prav gotovo pripomoglo k izjemni udeležbi ko...

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Študentov je vse manj

Letošnji odziv za vpis na fakultete je bil zanimiv. Podatki so pomembni tako za tiste, ki boste letos postali študentje, kot tudi za tiste, ki se vam to obeta v prihodnjih letih.

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Slava narodu in Ozari

Akademska folklorna skupina Ozara s Primskovega se je ob 55-letnem jubileju vrnila v čas čitalnic in pripravila Veliko besedo, s plesom, petjem, recitacijo, vznesenimi besedami ...