Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 2. december 2014 / 11:26

Uspeh je v podrobnostih

Slovenski snovalci svetovne mobilne uspešnice Talking Tom so bili od vsega začetka zelo pozorni na vsako podrobnost, kar jim je po mnenju Andreja Remškarja iz Ekipe2, ljubljanske podružnice Outfita7,...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 29. maj 2017 / 22:00

Njegov konjiček so dinozavri

Pred dvema letoma je Lojze Rode s Kokrice naredil prve modele velikih dinozavrov, dvajset in trideset metrov dolgih.

Radovljica / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

Pes raztrgal ovco na planini

Lastniki ovc, ki se pasejo na pobočjih Begunjščice, se v zadnjih letih vse pogosteje soočajo s problemom napadalnih psov, ki plašijo, poškodujejo ali celo pokončajo ovce.

Gorenjska / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

Tekmovali v planinski orientaciji

Ljubljana – Na obronkih Haloz je 20. in 21. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) pokazalo več kot 280 tekmovalcev iz sedmih področn...

Razvedrilo / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

V naravi ali na vlaku?

V soboto sta se v Eko resortu pod Veliko planino poročila David in Sonja, v torek pa Natalija in Tomaž – in to na vlaku. Sanjsko, izvirno in romantično.

Jesenice / ponedeljek, 29. maj 2017 / 18:20

Na Jesenicah o prihodnosti kranjske bolnišnice

Kranj, Jesenice - Predstavniki ministrstva za zdravje so danes obiskali Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj (BGP Kranj) in Splošno bolnišnico Jesenice (SB Jesenice). Pogovor na Jesenica...