Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 9. december 2020 / 12:28

V torek potrdili 2139 okužb z novim koronavirusom, umrlo 38 oseb s covidom-19

Ljubljana – V torek so opravili 7003 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 2139 okužb, je sporočila vlada. Umrlo je 38 bolnikov s covidom-19 (28 manj kot v ponedeljek). V bolni...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 22. julij 2014 / 14:10

Če bi se srečali

Kranj – Kot postaja že tradicija, se bodo tudi letos v starem kranjskem jedru srečali trije sodobniki iz 19. stoletja: izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar, pesnik France Prešeren in baročni...

Gospodarstvo / torek, 22. julij 2014 / 13:14

Medved miruje, lovci ga ne lovijo

Bohinjska Bistrica – Agencija za okolje pri ministrstvu za kmetijstvo in okolje je ob koncu maja na predlog zavoda za gozdove izdala dovoljenje za izredni odstrel večjega, vsaj pet let starega in o...

Razvedrilo / torek, 22. julij 2014 / 13:13

Bajaga napolnil Khislstein

Legendarni srbski pevec Bajaga s svojimi Instruktorji je v petek tudi v kranjskem Khislsteinu dodobra razgrel publiko z znanimi uspešnicami, kot so Plavi safir, Godine prolaze, Muzika na struju in...

Kronika / torek, 22. julij 2014 / 13:12

Pogrešan planinec najden v Avstriji

Kranj – Po spletu je minuli konec tedna zaokrožilo sporočilo partnerke pogrešanega planinca Franka Frichtenmüllerja, da je slednji izginil nekje na planinskih poteh med Prehodavci in Tamarjem, od k...

Šport / torek, 22. julij 2014 / 13:12

Slovenski vaterpolo zastopa le Margeta

Budimpešta – Glavno mesto Madžarske Budimpešta je gostitelj evropskega prvenstva v vaterpolu, na katerem nastopa dvanajst reprezentanc. Med njimi so seveda tudi reprezentance, ki že dolga leta kroj...