Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Janezu bo zrasla brada

Ženske ne morejo verjeti, da ima Janez Pristavec triinšestdeset let, da še vedno igra tenis kot tridesetletnik, je dober kuhar, od oktobra pa ima tudi nov status: upokojenec.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Super je gnezditi na knjigi

Včeraj so v Mali galeriji v Kranju odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Franceta Beštra. Poleg slik avtor tokrat predstavlja še ilustracije in male skulpture.

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Cvetličarna live2: Crvena jabuka, 13. marec, 21.00

Jutri, 13. marca, vam ljubljanska Cvetličarna predstavlja mojstre ljubezenske lirike. S koncertom praznuje tudi 25. obletnico delovanja. V Slovenijo se vrača Crvena jabuka, legendarni sara...

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

V Ambasadi Gavioli bo spet vroče

Jutri se lahko pridružite ekipi Fetch The Vibe, ki bo spet poskrbela za nepozaben clubbing večer. V goste prihaja svetovna zvezda house glasbe Roger Sanchez. Za ogrevanje in pregrevanje bo...

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Lasje v Ljubljani

Prihaja poslastica za ljubitelje glasbe, teatra ter miru in ljubezni. Najbolj obiskan muzikal vseh časov, Hair, v izvedbi The Island Music Theater si lahko ogledate jutri, v soboto, 13. marca, ob 20....

Slovenija / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Nova afera v slovenski politiki

Slovenijo je ta teden razburila nova afera, v katero so vpleteni trije visoki politiki, poslanca SNS Zmago Jelinčič in Srečko Prijatelj ter kmetijski minister Milan Pogačnik.