Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 16. september 2011 / 07:00

Deželne novice

Deželne novice, 16. september 2011, št. 10

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 25. oktober 2013 / 15:00

Smrtnik ne bo več predsednik

Pred desetimi leti je Vladimir Smrtnik, rojen na Smrtnikovi domačiji v Kortah nad Železno Kaplo, eden od bratov župana Železne Kaple Franca Jožefa Smrtnika, prevzel vodenje Enotne liste, e...

Šport / petek, 25. oktober 2013 / 15:05

Olimpije se ne smejo ustrašiti

Kranj, Domžale – V prvi ligi Telekom bodo jutri ob 15. uri nogometaši Triglava odigral prvo domačo prvenstveno tekmo po reprezentančnem odmoru. V Kranj prihaja ljub­ljanska Olimpija, ki je po zadnj...

Nasveti / petek, 25. oktober 2013 / 14:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Zanimivosti / petek, 25. oktober 2013 / 13:31

Slastni kostanj

Na fotografiji v našem tokratnem izboru prevladuje rumeno rjava barva. Luka Rener je s svojim novim fotoaparatom naredil lep makro posnetek kostanja. Vsem, ki kostanja to jesen še niso nab...

Zanimivosti / petek, 25. oktober 2013 / 13:08

Vzamejo si čas za druženje

Članice gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena so se včeraj zbrale v Križah. Njihovo vsakoletno srečanje je namreč letos gostilo Druš­tvo podeželskih žena Svit iz Tržiča. To priložnost so tudi...