Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 21. november 2008 / 07:00

Ločani bodo igrali v finalu

V pokalu Spar za košarkarje so ekipe ta teden odigrale povratne tekme 5. kroga, kljub zmagi Triglava pa so si finalni nastop zagotovili košarkarji TCG Mercatorja.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Zimska planšarska idila

Gradišče - Velika planina (1666 m) - Planota nad Kamnikom, kjer poleti poteka živahno pastirsko dogajanje. Planina je znana tudi po obnovljeni Plečnikovi kapelici. Idealna za pohodništvo in turno smuk...

Humor / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Tržnica, da se ti zmeša

V Antibesu smo našli tržnico, ki je paša za oči, nos, brbončice, želodec, še roke ... kar prijel bi vse to, kar se ponuja na polnih stojnicah.

Prosti čas / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Šport odganja negativne misli

Dočakal je zlata sedemdeseta leta. Kranj je zanj najlepše mesto v Sloveniji. Pogled na gore je čudovit, zato je moral stopiti tudi na Triglav.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Rekord licitacije - za hlod gorskega javorja 16.577 evrov

Šesta licitacija visoko kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu je bila rekordna. Še nikoli doslej na njej ni sodelovalo toliko prodajalcev in kupcev kot letos, ko je bila dosežena tudi rekordna cena: 16.5...

Kronika / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Po ropu šla med koruzo

Na kranjskem sodišču so v četrtek z zaslišanjem prič nadaljevali sojenje domnevnim roparjem poštarja v Čirčah pri Kranju.