Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 5. junij 2011 / 07:00

Glasba, ples in ogenj

V polfinalni oddaji Slovenija ima talent, ki bo na sporedu danes, bodo nastopili kar štirje gorenjski predstavniki: skupina Dar mar, Andraž Teran z ognjeno točko, hip hop plesalec Gašper Kunšek in pev...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. julij 2012 / 07:00

Tatovi mojega življenja (2)

Miličina stara mama je raznosila po vasi čenče o tem, kako je Vladimir dober do svoje pastorke. Vendar so ljudje že ves čas nekaj šušljali, niso verjeli, da je to res. V majhnih krajih gre slab g...

GG Plus / ponedeljek, 9. julij 2012 / 07:00

Učencev več, učiteljev premalo

Slovenski tednik za Koroško Novice so poročale, da je deželni šolski referent Uwe Scheuch prvič celovito predstavil splošni razvoj šolstva na Koroškem, brez izločevanja dvojezičnega manjšinskega...

Prosti čas / ponedeljek, 9. julij 2012 / 07:00

Espadrile in konji (3)

Če govorimo o menorški tradiciji, potem ne moremo mimo zelo znane obutve - espadril, ki so bile modni hit osemdesetih let, na Janezov praznik pa si namesto bikov lahko v Ciutadelli ogledate tek konj.

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. julij 2012 / 07:00

Spreminjajo staro prakso

V šenčurskem Protim Ržišnik Perc so lahko zadovoljni, ker jim je edinim v roku uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje za ureditev dvorane za Evropsko prvenstvo v košarki 2013. Zadovoljstvo direktorja An...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. julij 2012 / 07:00

Gorenjci na srečanje kmetov treh dežel

Kranj - V nedeljo, 15. julija, bo v Zahomcu v Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem kmečki praznik in srečanje kmetov treh dežel. Srečanje se bo začelo ob pol enajstih dopoldne...