Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 24. november 2019 / 14:57

Sanirajo vodohran nad Tržičem

Tržič – »Ena od večjih letošnjih investicij, ki jo vidijo zlasti prebivalci mestnega jedra, je sanacija vodohrana na pobočju med Tržičem in cerkvijo sv. Jožefa,« je povedal tržiški župan Borut Sajo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 22. februar 2024 / 20:49

Ptičja gripa: priporočila veljajo po vsej državi

Kranj – Potem ko je Nacionalni veterinarski inštitut na podlagi preiskav vzorcev potrdil nove primere visoko patogene aviarne influence (ptičje gripe) pri divjih pticah, je državno središče za nadz...

Kronika / četrtek, 22. februar 2024 / 20:48

Pod drobnogledom vozniki tovornjakov in avtobusov

Vozniki tovornih vozil so bili lani udeleženi v vsaki sedmi prometni nesreči na slovenskih cestah. V zadnjih petih letih je zaradi voznikov tovornih vozil umrlo največ motoristov in kolesarjev.

Gospodarstvo / četrtek, 22. februar 2024 / 18:33

Nadzor nad delom v gozdu

Gozdarski in delovni inšpektorji so izvedli skupno akcijo poostrenega nadzora nad izvajanjem del v gozdovih.

Kronika / četrtek, 22. februar 2024 / 18:33

Gorelo v zapuščenem objektu

Kranj – Kranjski policisti so bili v soboto okoli 5. ure obveščeni o požaru v večjem zapuščenem objektu na Savskem otoku v Kranju, ki so ga pogasili gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj ter pros...

Gospodarstvo / četrtek, 22. februar 2024 / 18:32

Poudarek strokovnemu izobraževanju

Rodica – V Društvu rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji bodo tudi letos dali poudarek izobraževanju. Načrtujejo tečaj osemenjevanja v lastni čredi, predavanje o izzivih slovenske govedoreje do...