Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 23. november 2012 / 07:00

Locked Test - Erjavec v torek s Türkom 100% ž š č

Zunanji minister Karl Erjavec se bo predvidoma v torek srečal s predsednikom republike Danilom Türkom, s katerim bosta govorila o zapiranju diplomatsko-konzularne mreže

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 29. januar 2013 / 07:00

Popravek

V članku Stavka izpraznila šole in vrtce smo ob izjavi Bernarde Pintar iz OŠ Poljane napačno zapisali, da v tej šoli stavka ni bila izglasovana. Stavka ni bila izglasovana lani aprila, preteklo s...

Avtomobilizem / torek, 29. januar 2013 / 07:00

Novi Auris za Toyotino pot navzgor

Japonska Toyota je tudi na slovenski trg pripeljala novi Auris, avtomobil, na katerega stavijo kar precejšen del svoje prodaje. Auris ima skoraj dramatično spremenjeno dinamično zunanjo podobo in...

Gospodarstvo / torek, 29. januar 2013 / 07:00

Olajšava za vlaganja

Olajšavo za vlaganja v kmetijstvo in gozdarstvo je možno uveljavljati do 5. februarja.

Gospodarstvo / torek, 29. januar 2013 / 07:00

Banka Volksbank odslej Sberbank banka

Ljubljana - Banka Volksbank se je z včerajšnjim dnem preimenovala v Sberbank banka. Preimenovanje je posledica priključitve skupine Volksbank International (VBI) februarja lani k...

Kronika / torek, 29. januar 2013 / 07:00

V plazu umrl turni smučar

V soboto popoldne je na južni strani Begunjščice snežni plaz zasul turnega smučarja, njegovemu prijatelju se je uspelo rešiti.