Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 22. november 2023 / 09:26

Ne le zimska oprema, tudi očiščena stekla

Gorenjski policisti v zimskem obdobju ne bodo pozorni samo na ustrezno zimsko premo, temveč tudi na primerno očiščenost vozil in stekel snega in ledu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 16. avgust 2023 / 22:58

Spletni goljufi izkoriščajo poplave

Storilci izkoriščajo pripravljenost ljudi za pomoč tistim, ki so v stiski zaradi nedavnih poplav in plazov. Policija ob tem opozarja na različne oblike goljufij, ki se lahko pojavijo tudi na spletu.

Gospodarstvo / sreda, 16. avgust 2023 / 22:57

Na sirarskih kmetijah zanimivi pogovori o siru

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije bo 25-letnico obstoja in delovanja proslavilo s petimi pogovori o sirih na sirarskih kmetijah v Sloveniji. Dva pogovora bosta na širšem gorenjskem območju.

Rekreacija / sreda, 16. avgust 2023 / 22:55

Pogled na ostre špice

Col dala Pieres (2747 m n. m.) – Razgleden vrh v nedrje naravnega parka Puez-Odlo v Dolomitih, nad Val Gardeno. Dokaj nezahteven vrh z nekaj metri jeklenice.

Zanimivosti / sreda, 16. avgust 2023 / 22:52

Zakaj potovati (ali ne) sam

Oddihi ali potovanja brez družbe najbližjih imajo svoje prednosti in slabosti. »Kar nekaj ljudi potuje samih, od mlajših do starejših, najpogosteje pa mogoče ljudje v starosti med 35 in 50 let,« pravi...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 16. avgust 2023 / 22:51

Najprej sanacija učilnic

V Osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje je bilo v poplavi poškodovanih 15 učilnic, obnoviti je treba tudi parket v športni dvorani in poskrbeti za ogrevanje, saj je bila kotlovnica povsem zalita z vodo.