Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Saška iz oddaje Vzemi ali pusti

Asistentka Zmaga Batine je Saška, 25-letna Saša Kovač, ki živi v Medvodah. Študentko tekstilne tehnike je fant prijavil za prvi resničnostni šov Bar, a še pred koncem izbora je raje sprejela ponudbo z...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 4. januar 2016 / 14:13

Veselo po domače

Kot že vrsto let so tudi letos na Bledu organizirali glasbeno in plesno prireditev Veselo po domače. Tokrat so jo posvetili velikanu slovenske narodno-zabavne glasbe Slavku Avseniku, rdeča nit dogajan...

Škofja Loka / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:58

Blizu sto jih potrebuje pomoč na domu

Sredi leta je Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka od tamkajšnjega centra za socialno delo prevzel storitve pomoči na domu. Deset oskrbovalk skrbi za 94 oskrbovancev v vseh štirih občin...

Slovenija / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:55

Slovenski ples bo v Vrbi

Ena prvih prireditev Slovencev na Koroškem v novem letu je že več kot 60 let Slovenski ples. Letošnji bo že 64., začel pa se bo v torek, 5. januarja, ob 20. uri v veliki prireditveni dvorani Kazina...

Razvedrilo / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:23

Še vedno rada zapoje

V Domu starejših občanov Kamnik so dan pred božičem veselo proslavili 101. rojstni dan Ivanke Klemen, svoje najstarejše stanovalke.

Kranj / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:22

Zabaviščni park na ledu

Pri Drsalnem klubu Kranj so prejšnjo soboto pripravili še eno imenitno novoletno drsalno revijo ter navdušili gledalce.