Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / torek, 28. november 2017 / 11:06

Odprtje razstave del Barbare Pogačnik

Naklo – V Domu Janeza Filipiča v Naklem bo danes, v torek, ob petih popoldne odprtje samostojne razstave Barbare Pogačnik, članice likovne sekcije Kulturnega društva Dobrava Naklo in vodje likovnik...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 20. julij 2023 / 19:03

Za pomoč prizadetim v neurju

Ljubljana – Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije zbirata prispevke za pomoč pri odpravljanju posledic neurja, ki je v minulem tednu prizadelo številna gospodinjstva in posameznike na območju S...

Jesenice / četrtek, 20. julij 2023 / 19:00

Vgradnja UV dezinfektorja na vodnem viru Peričnik

Jesenice – Na vodnem viru Peričnik poteka vgradnja UV dezinfektorja. Kot so pojasnili na Občini Jesenice, je bilo najprej treba izvesti začasno dostopno pot čez strugo Bistrice, opraviti posek drev...

Kranjska Gora / četrtek, 20. julij 2023 / 18:59

Rešitve prometnega kaosa na Vršiču

V zadnjih letih zaradi priljubljenosti Julijskih Alp vse prepogosto prihaja do prometnega kolapsa v dolini Vrata in na cesti čez prelaz Vršič. Nedavno so sklenili, da v Vratih postavijo zapornice. Kaj...

Slovenija / četrtek, 20. julij 2023 / 14:11

Obletnica sporazuma o sodelovanju

Kranj – Ob dvajseti obletnici podpisa sporazuma med Planinsko zvezo Slovenije (PZS) in Nepalsko planinsko zvezo (NMA) sta se minuli teden v Kranju srečala in obudila spomine mag. Franc Ekar, podpis...

Zanimivosti / četrtek, 20. julij 2023 / 14:04

Najtežji sedemnajstkilogramski som

Ribiška družina (RD) Bled je v začetku julija organizirala že 63. tekmovanje za Pokal Bleda, kjer so zaznamovali tudi sedemdesetletnico njenega delovanja. Svoj začetek ima namreč v letu 1953, ko je bi...