Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 27. julij 2015 / 14:32

Ne bodo nam iz Kranja določali cene vode

Eden od članov Vodovodne zadruge Preddvor je na občinski spletni strani izrazil protest nad tem, kako se v Preddvoru določa cena vode.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 25. december 2014 / 18:27

Blejske noči

V zadnjih desetih dneh iztekajočega se leta ob romantičnem gozdičku Vile Bled kreativna domača ekipa pripravlja serijo tematskih prireditev in koncertov Belvedere at Night 2014. Posebno presenečenje s...

Kronika / četrtek, 25. december 2014 / 18:24

Največ nesreč se zgodi blizu doma

Kljub letošnjemu izboljšanju varnosti v cestnem prometu se še vedno šest od desetih prometnih nesreč s hudimi posledicami pripeti v bližini domačega kraja.

Šport / četrtek, 25. december 2014 / 18:23

Do točk le Jeseničani

Kranj – V ligi INL so hokejisti konec tedna odigrali tekme 18. kroga. Na Jesenicah so domačini s 4:0 premagali kranjski Triglav. Za Acroni Jesenice so zadetke dosegli Andrej Židan, Miha Brus, Sašo...

Gospodarstvo / četrtek, 25. december 2014 / 18:19

Zaposlitveni izziv s podjetjem Količevo Karton

Količevo – V petek, 19. decembra, je potekal sklepni del 15. Zaposlitvenega izziva, projekta spodbujanja zaposlovanja brezposelnih oseb in iskalcev zaposlitve pri najboljših zaposlovalcih, in sicer...

GG Plus / četrtek, 25. december 2014 / 18:13

Pismo Dedku Mrazu

Dragi Dedek Mraz! Letos sem pisal že tvojima kolegoma Svetemu Miklavžu in Božičku, zdaj pa še tebi. Ti si bil od teh treh dobrih mož zame že od nekdaj najbolj dober. Saj mi je kaj malega p...