Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 15. november 2016 / 14:56

Navdih Dobrave

Naklo – V sredo, 16. novembra, ob 17. uri bo v Kulturnem domu Janeza Filipiča prireditev Navdih Dobrave. Nastopili bodo FS Podkuca, MePZ Dobrava Naklo, dramska skupina Živčki, na ogled pa bo tudi s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 8. marec 2007 / 06:00

Za pogrešanim ni sledi

V torek zvečer je neznano kam odšel 76-letni Rudolf Jurčič s Križne gore, ki ga kljub obsežni iskalni akciji še niso našli. Letos že druga akcija iskanja na Škofjeloškem.

Kamnik / četrtek, 8. marec 2007 / 06:00

UE Kamnik v samem vrhu

Kamnik - Upravna enota Kamnik še vedno dela dobro in učinkovito, kar so opazili tudi številni občani. »Po rešenih primerih, rezultatih in oceni, ki so nam jo v anketi pripisali naš...

Kamnik / četrtek, 8. marec 2007 / 06:00

Lojze Peterle prihaja v Kamnik

Kamnik - Na povabilo občinskega odbora N.Si bo jutri Kamnik obiskal evropski poslanec, podpredsednik Evropske ljudske stranke in prvi uradni kandidat za predsednika RS Lojze...

Slovenija / četrtek, 8. marec 2007 / 06:00

Kam je "poniknil" zakon

Odbor svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju si že več let prizadeva, da bi bil sprejet zakon o varstvu oseb z duševnimi težavami. Po štirih letih, odkar je zakon vložen v postopek, se stvar nikam...

Bled / četrtek, 8. marec 2007 / 06:00

Občinam več besede

Bled - Župani občin Zgornje Gorenjske - občine Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica - so na rednem usklajevalnem sestanku obravnavali potek priprav...