Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 25. december 2018 / 17:40

Koncert, jaslice, štefanovanje

Šenčur – Še zadnje tri decembrske prireditve se bodo v občini Šenčur zvrstile v naslednjih dneh. Vse bodo v sredo, 26. decembra. Prva bo tradicionalno štefanovanje, ki se bo pri cerkvi v Srednji va...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / / 07:00

Na kratko

Opel - Konec aprila je bil narejen pomemben korak pri proizvodnji električnega avtomobila Opel Ampera. V obratu za izdelavo prototipov družbe GM v Warrenu v ameriški zvezni držav...

Avtomobilizem / / 07:00

Vprašanje dodane vrednosti

Test: Fiat Ducato 2,3 Multijet 120 4x4

Mularija / / 07:00

Otroška peresa

9. a Mi smo 9. A. A je sploh kdo, k' nas ne pozna? Prišli v devet smo klas, vsak od nas je zase as. Vse se je...

Prosti čas / / 07:00

VIP telovadba

Na 1. programu Televizije Slovenija v oddaji Dobro jutro v novi rubriki Hujšamo z znanimi Slovenci skupaj z vaditelji telovadijo tudi znani Slovenci. Telovadba bo na programu do 24. junija...

Kultura / / 07:00

Črnske duhovne, sanje o svobodi

Minuli teden so pevci in glasbeniki Gimnazije Kranj izvedli dve ponovitvi celovečernega koncerta afriško ameriške duhovne glasbe z naslovom Sanje o svobodi. Nastopalo je okoli 70 gimnazijc...