Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 12. december 2006 / 06:00

Danes izredna, pojutrišnjem redna seja

Ljubljana - Danes se je državni zbor sestal na izredni seji, na kateri se ukvarja z interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za zdravje Andreja Bručana. Že v...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 10. september 2019 / 06:00

Pet žrtev min se bo povzpelo na Triglav

Mojstrana – S podporo ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti se bo 10. in 11. septembra pet žrtev min in strokovnjak s področja minske problematike iz Bosne in Hercegovine (BiH) povzpelo na Tr...

Šport / torek, 10. september 2019 / 06:00

Izjemni Pogačar, poškodba Mezgeca

Kranj – Petkova 13. etapa na dirki po Španiji bo zapisana v slovenski zgodovini. Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo - Visma) sta dosegla dvojno zmago. Roglič se je tako še utrdil...

Nasveti / torek, 10. september 2019 / 18:21

Alge

Ste bili zadnji dve leti kdaj na Planini pri jezeru? Čudovita planina nad Bohinjem, ki ima tudi jezero, ki je močno onesnaženo z algami. Okrog celotnega notranjega roba jezera se širi več metrov ši...

Kronika / torek, 10. september 2019 / 18:20

Radar na šolski poti

Senično – Gorenjski prometni policisti so prejšnji teden na šolski poti v Seničnem, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, dvakrat merili hitrosti na istem mestu. V sredo so hitrost izmerili okoli tris...

Kultura / torek, 10. september 2019 / 18:19

Rodbina Vurnik v Mestni knjižnici Kranj

Kranj – Tri obletnice so priložnost za predstavitev izjemne rodbine Vurnik, ki se s svojim opusom pomembno umešča v kulturno-umetniško dediščino Gorenjske. Svoj pečat podobarstvu, arhitekturi in ob...