Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 26. december 2014 / 18:52

Zadnji koncert Skarabejev

Kranj – »Leta minevajo, okusi in časi se spreminjajo, mi se staramo, z vsakim letom smo boljši ... Pride pa čas, ko je treba odpreti zadnjo steklenico žlahtnega letnika in se posloviti ... Torej, k...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Gibanje za preživetje, ne za rezultate

Znani in šport: Andrej Šubic, zdravnik družinske medicine iz Poljan, se že celo življenje ukvarja s športom in rekreacijo.

Šport / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Sodelujejo z nekdanjim selektorjem

Rokometašice RK Naklo - Tržič so zabeležile drugo zmago v 1. A slovenski ligi, v kateri so letos novinke. K sodelovanju so povabile nekdanjega selektorja ženske reprezentance, cilj pa je obstanek v li...

Radovljica / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Nova igrala za najmlajše šolarje

Radovljica - Konec tedna so na travniku za osnovno šolo A. T. Linharta Radovljica odprli novo igrišče, namenjeno učencem prvih treh razredov osnovne šole in oddelkom vrtca, ki v...

Zanimivosti / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Anketa: Smučanje si še privoščimo

Čeprav na naših smučiščih še ni snega, so prvi smučarski sejmi dokaz, da zima ni daleč. Kje bodo letos smučali, smo povprašali obiskovalce na sejmu v Kranju.

Tržič / sreda, 23. november 2011 / 07:00

Zadišalo po čaju in potici

Gradnja planinskega doma na Zelenici je praktično zaključena. Dom je dobil nova oskrbnika: Ivanko Lindič in Sreča Mažgona. Vodja Gorniškega učnega centra je postal Stane Koblar.