Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 26. december 2010 / 07:00

Kriminal

Ovaden poskusa uboja Domžale - Policisti so odvzeli prostost 25-letniku iz okolice Domžal, ker ga sumijo poskusa uboja 51-letne Domžalčanke. Poročali...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Severa in Gal za otroke

Na terasi Layerjeve hiše v Kranju je v organizaciji Leo kluba Brdo potekal dobrodelni koncert Severe in Gala Gjurina. Z zbranimi sredstvi bo dvajset otrok iz socialno šib...

Prosti čas / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Eroika zapela s simfoniki

Poletno gledališče Studenec so v soboto napolnili člani tria Eroika, ki so si oder delili s 60-članskim simfoničnim orkestrom.

Škofja Loka / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Občini praznujeta

Škofja Loka, Železniki - Jutri, 30. junija, občinska praznika slavita občini Škofja Loka in Železniki. Slavnostna akademija ob škofjeloškem občinsk...

Prosti čas / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Menorška pripovedka (1)

V družbi Gorenjskega glasa in turistične agencije Intelekta smo se tokrat podali na tedensko raziskovanje španske Menorce.

Humor / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Pesem domovini za praznik

Mlad neuveljavljen umetnik s psevdonimom W. T. Fak je v samozaložbi izdal zbirko ene same pesmi na A4 formatu papirja. Vse od preteklega petka je iskal nekoga, da mu jo objavi. Vsa vrata so mu bila za...