Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 11. december 2015 / 13:24

Ne razmišljajo še o dopustu

Ta konec tedna bodo nogometaši v prvi slovenski nogometni ligi Telekom odigrali tekme zadnjega jesenskega kroga.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 10. junij 2022 / 06:08

Na Stražiški tržnici tudi o koreninah Slovencev

Kranj – Na današnji Stražiški tržnici, ki bo od 17. do 19. ure potekala ob Šmartinskem domu, bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi predstavitvi knjige v nastajanju Povest o koreninah Slovencev. A...

Kranj / petek, 10. junij 2022 / 19:19

V Prešerno poletje s Californio

Prešerno poletje v Kranju bo popestrilo približno tristo glasbenih, kulturnih, športnih in drugih dogodkov. Začelo in končalo se bo s koncertoma kranjskih glasbenih legend.

Jesenice / petek, 10. junij 2022 / 19:07

Pohod po Stari rudni poti

Jesenice – Jutri, v soboto, Turistično-informacijski center Jesenice organizira pohod po Stari rudni poti. Pohodniki se bodo na pot podali ob 10. uri izpred Kosove graščine na Jesenicah.

Slovenija / petek, 10. junij 2022 / 16:55

Moja dermatologinja Tamara Levičnik

Ljubljana – V Šentjakobskem gledališču v Ljubljani so včeraj dvanajstim slovenskim zdravnikom iz različnih področjih delovanja (pediatrije, kardiologije, družinske medicine ...) podelili nazive v o...

Žirovnica / petek, 10. junij 2022 / 16:52

Z avgustom parkirnina v dolini Završnice

Občina Žirovnica bo uvedla parkirnino, ki bo za osebna vozila znašala 0,50 evra na uro.