Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 20. november 2015 / 12:49

Skupaj bodo kovali ideje

V nekdanji Trgovski šoli v Kranju so včeraj odprli prostore delovne skupnosti, ki so jo poimenovali Kovačnica, v njej pa bodo mladi imeli prostor za uresničevanje svojih idej.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 31. december 2023 / 17:27

Kegljali so za Pokal Kranja

Več kot sto štirideset kegljačic in kegljačev je nastopilo na letošnjem mednarodnem tekmovanju Pokal Kranja, zmagovalca pa sta postala Žiga Požar in Marija Ahačič Premrl.

Kranjska Gora / nedelja, 31. december 2023 / 17:26

Prvič sprejeli proračuna za dve leti

Kranjskogorski občinski svetniki so sprejeli proračuna za dve leti, 2024 in 2025, kar je prvič v zgodovini samostojne občine.

Zanimivosti / nedelja, 31. december 2023 / 17:24

Za silvestrovo si privoščimo vsaj nekaj leska

»Spominjam se svojih otroških iger s punčko Cvetko, za katero mi je mami kar naprej morala šivati nova oblačila. Vse to veselje me je potem peljalo do takrat zame edinega cilja – postati modna oblikov...

Zanimivosti / nedelja, 31. december 2023 / 13:06

Leto gre h koncu, a spomini ostajajo

Zaključek leta je čas, ko se mnogi ozirajo nazaj na iztekajoče se leto, razmišljajo o dosežkih, izkušnjah in izzivih. Nekatere na leto 2023 vežejo lepi spomini, spet druge bolj grenki ...

Gospodarstvo / nedelja, 31. december 2023 / 13:03

Dohodninska lestvica in olajšave ostajajo enake

Za davčno leto 2024 ostajajo dohodninska lestvica in olajšave enake kot letos. Poglejmo najprej dohodninsko lestvico z zneski v evrih (tabela).  Višina...