Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Turistični tabli za promocijo Kranja in Škofje Loke

Kranj - Za večjo turistično promocijo mesta Kranj so na občini dali zeleno luč za postavitev obvestilnih tabel na avtocesti A2. »Prva stoji pred izvozom Kranj zahod v smeri Jesen...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Šuvak tudi uradno športni direktor

Jesenice - Minuli ponedeljek je upravni odbor HK Acroni Jesenic Zvoneta Šuvaka potrdil za športnega direktorja, nato sta se s predsednikom kluba Slavkom Kanalcem že...

Kronika / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Kriminal

S steklenico po glavi Slovenski Javornik - V gostinskem lokalu na Slovenskem Javorniku so se v soboto popoldne stepli. 41-letni Jeseničan je nekaj pre...

Kronika / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Nesreče

Vinjen za volanom Breznica – Na regionalni cesti v Breznici je v soboto okoli 5. ure zjutraj 23-letni Jeseničan z osebnim vozilom trčil v trčil v obce...

Kronika / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Pomemben je heroin, ne ljudje

Na sojenju bratoma Mateju in Juretu Omanu ter Albancu Ardianu Canu zaradi domnevne organizacije prevoza desetih kilogramov heroina bodo zaslišali vse kriminaliste, ki so v Albančevem avtomobilu iskali...

Zanimivosti / četrtek, 11. junij 2009 / 07:00

Vrnitev v čas vitezov

Bled – Na Blejskem gradu se je minuli konec tedna čas znova zavrtel nazaj v srednji vek. Tretji srednjeveški dnevi so kljub slabemu vremenu privabili množico obiskovalcev, ki so...