Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. november 2008 / 07:00

Merkur odprl proizvodnjo v Srbiji

Divizija Mersteel, ki zagotavlja preskrbo z metalurškimi izdelki in deluje znotraj Merkur Group, je v petek uradno zagnala proizvodnjo v Gornjem Milanovcu v Srbiji.

Objavljeno na isti dan


Humor / sobota, 15. oktober 2011 / 07:00

Ta je dobra

Ljubica Mož in žena sta na večerji v restavraciji. Naenkrat se njuni mizi približa prekrasna mlada lepotica, da možu strasten francoski poljub, mu pove, da se vidita k...

Nasveti / sobota, 15. oktober 2011 / 07:00

Plavajoči kavalir

V Porečah ob Vrbskem jezeru ni niti sapice. Prijateljica, ki je tu na dopustu, me popelje v mračno vežo, kjer me nenadoma obdajo odprti gobci. Bleščavica drobnih, gostih zob. Na levi i...

Zanimivosti / sobota, 15. oktober 2011 / 07:00

Opozarjali na pomen duševnega zdravja

Radovljica - Deseti oktober, svetovni dan duševnega zdravja, so zaznamovali tudi v treh gorenjskih enotah Šenta. »V lokalnem okolju smo podeljevali zelene pentljice, ki simbolizi...

Prosti čas / sobota, 15. oktober 2011 / 07:00

Slovenski oktet je praznoval

Za 60-letnico delovanja je oktet v torek pripravil "rojstnodnevni koncert" za vse, ki so kakorkoli povezani z zborom in pomagajo pri njegovem delovanju.

Kronika / sobota, 15. oktober 2011 / 07:00

Kratke novice

Stisnilo mu je prsta Jesenice - V jeseniškem podjetju se je ta teden hudo ranil delavec, ki mu je stroj stisnil dva prsta. Odpeljali so ga v tamkajšnj...