Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 3. december 2014 / 11:50

Anina zvezdica na Gorenjskem

Radovljica – Letošnja božična akcija Anina zvezdica poteka tudi na Gorenjskem, kjer jo podpirajo podjetja, šole, vrtci in posamezniki. »S skladiščem je na pomoč priskočil radovljiški župan Ciril Gl...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 30. november 2017 / 18:10

Iščejo soglasje z lastniki zemljišč

Če bodo našli skupni jezik z lastniki zemljišč, bi se v prihodnjem letu lahko začel projekt kolesarske povezave Bled – Bohinj.

Medvode / četrtek, 30. november 2017 / 18:10

Na Senici imajo novo krožišče

Gre za eno izmed največjih treh letošnjih investicij Občine Medvode.

Kultura / četrtek, 30. november 2017 / 18:09

Skrivnostne Mašukove Strasti

Tržič – Do konca letošnjega leta je v tržiški Galeriji Paviljon na ogled razstava Passion (Strast) uveljavljenega umetniškega ustvarjalca Nikolaja Mašukova. Ruski akademski slikar in kipar Nikolaj...

Kronika / četrtek, 30. november 2017 / 18:07

Obravnavali več vlomov

Zadnji konec tedna so policisti obravnavali večje število vlomov v vozila in objekte.

Razvedrilo / četrtek, 30. november 2017 / 18:07

Desetletka Buchanologije

Kranj – Znani stand-up komik Klemen Bučan je natanko pred desetimi leti prišel na idejo, da bi združil najpomembnejši aktivnosti, ki ga veselita – komične stand-up nastope ter elektronsko glasbo. N...