Jesenski štruklji / Foto: Erika Jesenko

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesenski, bomo tokrat pripravili nadev iz kostanja in jabolk.

Za pripravo jesenskih štrukljev potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz; za nadev: 300 g kuhanega in olupljenega kostanja, 10 žlic jabolčne čežane (kuhana in pretlačena jabolka), 180 g kisle smetane, 3 žlice sladkorja, pol žličke cimeta.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: Kuhan kostanj zmeljemo v mešalniku do gladkega, nato ga zmešamo skupaj s preostalimi sestavinami za nadev. Končni nadev mora biti lepo mazav, ne pregost in ne preredek. V primeru, da je bolj suh, mu primešamo še nekaj jabolčne čežane ali kisle smetane. Če je preredek, pa dodamo še nekaj kostanja ali piškotnih drobtin oz. žlico pšeničnega zdroba.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Nato jih odvijemo iz kuhinjske krpe, narežemo na manjše rezine in jih po želji še zabelimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 16. september 2022 / 06:00

Sušne razmere

Dolgotrajne sušne razmere so tudi na Gorenjskem povzročile izredno nizke vodostaje rek, jezer in bajerjev. Ko dodamo še onesnaževanje, posledično globalno segrevanje ter nespametne posege v povirja...

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 28. april 2016 / 15:38

Obnovljen dvorec sameva

Papirnica Goričane je v obnovo dvorca Goričane, ki je v lasti Nadškofije Ljubljana, vložila osem milijonov evrov in pol. Dvorec sameva, vpleteni strani pa spore rešujeta na sodišču.

Kronika / četrtek, 28. april 2016 / 15:21

Na maratonu kršiteljev malo

V maratonskem nadzoru hitrosti so slovenski policisti minuli četrtek zaznali za več kot polovico manj prekoračitev kot v lanski akciji. Gorenjski policisti so ugotovili samo dvanajst prekoračitev hitr...

Šport / četrtek, 28. april 2016 / 15:21

Med mladimi upi tudi Nik Čemažar

Znani so finalisti projekta Mladi upi. Med njimi je tudi šestnajstletni kolesar Save Nik Čemažar, eden največjih upov slovenskega cestnega kolesarstva.

Nasveti / četrtek, 28. april 2016 / 15:18

Gotovost v negotovosti

Celo življenje stremimo h gotovosti in nikoli je zares ne moremo najti. Negotovost nas spremlja od rojstva do smrti. Nekaj časa se te negotovosti niti ne zavedamo. Ko smo bili majhni, smo iskali va...

Razvedrilo / četrtek, 28. april 2016 / 15:18

Nazdravili jubilantom

Občina Naklo in Društvo upokojencev (DU) Naklo sta v gostilni Marinšek pripravila druženje z občani, ki so od januarja do konca aprila praznovali 80., 90. ali še višji življenjski jubilej. Od leve...