Smrekovi vršički so polni vitamina C.

Smrekov čaj, prosim

Smrekov mlaj bo kmalu pozdravil prvi maj.

Svoj čas so spomladanski mlaji simbolizirali prebujanje narave. Da se narava res prebuja, je opaziti na vsakem koraku, še malo pa bodo začeli poganjati tudi smrekovi vršički. Ob naših spomladanskih potepanjih po gozdu kakšnega izmaknimo naravi in si pripravimo smrekov čaj, ki nas bo s svojim vonjem po gozdu in okusu po smoli in limoni navdušil na čisto svoj način. Sploh, če vemo, da nam bo temeljito očistil kri.

Smola pa taka!

No, preden si pripravimo čaj, ne bo odveč, da rečemo kakšno o smreki (Picea abies) - z zdravilnega vidika, se razume. Že v starih časih je smreka odvračala bolezni stran od človeka. Vrači so kanili nekaj kapljic bolnikove krvi v lubje mlade smreke. Smrekova smola je pomagala k hitrejšemu celjenju ran, gnojnih razjed, vnetij in drugih poškodb na koži. Smola je bogato obdarjena z eteričnimi olji, ki delujejo antiseptično in spodbujajo izločanje sluzi v bronhijih, zaradi tega so jo s pridom uporabljali za izkašljevanje pri prehladnih obolenjih, astmi in težavah z dihali nasploh. Simon Ašič je bil prepričan, da pripravki iz smrekove smole povečujejo telesno odpornost, poživljajo okorele mišice in se obnesejo pri kožnih boleznih. Smrekov med je preganjal kašelj in prehladna obolenja. Kakopak nas danes najbolj zanimajo vršički, saj prihaja njihov čas. Kako je bilo s slednjimi? V žganju namočeni so lajšali revmo in bolečine. Najbolj gor vzet, ne le med našimi babicami, pač pa tudi med ameriškimi Indijanci, je bil sirup iz smrekovih vršičkov, ki je bogat vir vitamina C. No ja, tudi čaj iz vršičkov ni bil čisto od muh. Z njim so si pomladi čistili kri ter ga uživali, kadar sta jih dajali revma in putika.

Vršički, da je veselje!

Meseca maja ga ni lepšega kot zaviti v gozd in s konca smrekovih vej »smukati« mlade poganjke. Nič manj prijetno ni niti lotiti se priprave čislanega sirupa iz smrekovih vršičkov. Vršičke izmenjaje s sladkorjem plast za plastjo nalagamo v steklen kozarec. Zadnja plast naj bo sladkor. Napolnjen kozarec zapremo s pokrovčkom in vsaj za mesec dni postavimo na sonce. Ko se sladkor nekoliko stopi, vsebino premešamo, da se sladkor ne sprime v trde kepe. Precedimo oziroma ožamemo skozi gazo v temne stekleničke in hranimo na hladnem. Ta sirup vsebuje obilico vitamina C, zaradi česar povečuje splošno odpornost, poživlja in se zoperstavlja utrujenosti. Velja tudi kot eno najboljših sredstev za lajšanje kašlja in simptomov prehlada nasploh. Ampak to že vse veste.

Grenak, a odličen

No, končno smo prispeli tudi do prijetno grenkega čaja iz smrekovih vršičkov, ki smo ga pristavili že na začetku članka. Poskusimo najprej tistega iz sveže nabranih vršičkov, sladkanega z medom in obogatenega z limono. Dve žlički vršičkov poparimo s skodelico vrele vode in pustimo stati največ pet minut. Če bo stal dlje, bo postal zelo grenak in domala nepiten. Čaj pijemo pri kašlju, katarju in gripoznih obolenjih, obnese se tudi zoper spomladansko utrujenost. Tiste vršičke, ki so nam ostali, posušimo. Sušimo cele na toplem senčnem mestu. Morebiti je še bolje, če jih posušimo z umetno toploto, saj se na ta način najhitreje posušijo in ohranijo največ arome. Vršičke lahko pripravimo tudi v kopeli, saj zdravijo kožne bolezni. Mlade smrekove vršičke, ki imajo prijetno kiselkast okus, pa lahko uporabimo tudi za začinjanje spomladanskih solat.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 6. julij 2009 / 07:00

Z listino obnovili sodelovanje

Škofja Loka - Župana občin Škofja Loka in Maasmechelen iz Belgije Igor Draksler in Georges Lennsen sta podpisala listino o nadaljnjem sodelovanju polno desetletje p...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Gostilna dobiva pravo podobo

Oktobra na Pop Tv prihaja nov format resničnostnega šova Gostilna išče šefa, šov, v katerem bodo tekmovalci pod mentorstvom priznanega kuharskega mojstra Bineta Volčiča pridobivali neprecenljive...

Kranj / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Gimnazija si želi samostojnosti

Na gimnaziji ESIC Kranj so prepričani, da bo prevetritev mreže šol v Kranju prispevala k dvigu kakovosti na tem področju.

Prosti čas / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Poslušalci mi dajo energijo

Saša Zadnik si življenja ne predstavlja brez dela na radiu.

GG Plus / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Skupna pota Slovenije in Koroške

Slovenska gospodarska zveza iz Celovca je v torek priredila v Škocjanu/St. Kanzian ob Klopinjskem jezeru/Klopeiner See pogovor z naslovom »Medregijsko poslovno sodelovanje Slovenija - avstri...

GG Plus / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Z zvezdo je križ

Če bi Slovenijo obiskali prišleki iz kakega drugega sveta, bi ob pogledu na slovensko politično sceno morda pomislili, da smo v tej lepi deželi dve vrsti ljudje. Eni se zbirajo pod rdečo zvezdo,...