Smrekov čaj, prosim
Smrekov mlaj bo kmalu pozdravil prvi maj.
Svoj čas so spomladanski mlaji simbolizirali prebujanje narave. Da se narava res prebuja, je opaziti na vsakem koraku, še malo pa bodo začeli poganjati tudi smrekovi vršički. Ob naših spomladanskih potepanjih po gozdu kakšnega izmaknimo naravi in si pripravimo smrekov čaj, ki nas bo s svojim vonjem po gozdu in okusu po smoli in limoni navdušil na čisto svoj način. Sploh, če vemo, da nam bo temeljito očistil kri.
Smola pa taka!
No, preden si pripravimo čaj, ne bo odveč, da rečemo kakšno o smreki (Picea abies) - z zdravilnega vidika, se razume. Že v starih časih je smreka odvračala bolezni stran od človeka. Vrači so kanili nekaj kapljic bolnikove krvi v lubje mlade smreke. Smrekova smola je pomagala k hitrejšemu celjenju ran, gnojnih razjed, vnetij in drugih poškodb na koži. Smola je bogato obdarjena z eteričnimi olji, ki delujejo antiseptično in spodbujajo izločanje sluzi v bronhijih, zaradi tega so jo s pridom uporabljali za izkašljevanje pri prehladnih obolenjih, astmi in težavah z dihali nasploh. Simon Ašič je bil prepričan, da pripravki iz smrekove smole povečujejo telesno odpornost, poživljajo okorele mišice in se obnesejo pri kožnih boleznih. Smrekov med je preganjal kašelj in prehladna obolenja. Kakopak nas danes najbolj zanimajo vršički, saj prihaja njihov čas. Kako je bilo s slednjimi? V žganju namočeni so lajšali revmo in bolečine. Najbolj gor vzet, ne le med našimi babicami, pač pa tudi med ameriškimi Indijanci, je bil sirup iz smrekovih vršičkov, ki je bogat vir vitamina C. No ja, tudi čaj iz vršičkov ni bil čisto od muh. Z njim so si pomladi čistili kri ter ga uživali, kadar sta jih dajali revma in putika.
Vršički, da je veselje!
Meseca maja ga ni lepšega kot zaviti v gozd in s konca smrekovih vej »smukati« mlade poganjke. Nič manj prijetno ni niti lotiti se priprave čislanega sirupa iz smrekovih vršičkov. Vršičke izmenjaje s sladkorjem plast za plastjo nalagamo v steklen kozarec. Zadnja plast naj bo sladkor. Napolnjen kozarec zapremo s pokrovčkom in vsaj za mesec dni postavimo na sonce. Ko se sladkor nekoliko stopi, vsebino premešamo, da se sladkor ne sprime v trde kepe. Precedimo oziroma ožamemo skozi gazo v temne stekleničke in hranimo na hladnem. Ta sirup vsebuje obilico vitamina C, zaradi česar povečuje splošno odpornost, poživlja in se zoperstavlja utrujenosti. Velja tudi kot eno najboljših sredstev za lajšanje kašlja in simptomov prehlada nasploh. Ampak to že vse veste.
Grenak, a odličen
No, končno smo prispeli tudi do prijetno grenkega čaja iz smrekovih vršičkov, ki smo ga pristavili že na začetku članka. Poskusimo najprej tistega iz sveže nabranih vršičkov, sladkanega z medom in obogatenega z limono. Dve žlički vršičkov poparimo s skodelico vrele vode in pustimo stati največ pet minut. Če bo stal dlje, bo postal zelo grenak in domala nepiten. Čaj pijemo pri kašlju, katarju in gripoznih obolenjih, obnese se tudi zoper spomladansko utrujenost. Tiste vršičke, ki so nam ostali, posušimo. Sušimo cele na toplem senčnem mestu. Morebiti je še bolje, če jih posušimo z umetno toploto, saj se na ta način najhitreje posušijo in ohranijo največ arome. Vršičke lahko pripravimo tudi v kopeli, saj zdravijo kožne bolezni. Mlade smrekove vršičke, ki imajo prijetno kiselkast okus, pa lahko uporabimo tudi za začinjanje spomladanskih solat.