Iz kehe po zlato medaljo

Letos je Dunaj v znamenju velikega slikarja Gustava Klimta (1862-1918) in Klimtovi oboževalci bodo vse leto obiskovali majhne in velike razstave, razporejene v času tako, da več kot dveh naenkrat ne morejo videti. Prebrisano! Dunaj počenja vse, (tudi nekaj neokusnosti), da bi bilo Klimtovo leto finančno pozlačeno. V knjigi Hotel Imperial sem našla tudi zabavno anekdoto iz časa, ko je 80 let praznoval cesar Franc Jožef (1830-1916) ... (Pre)drzno in nevarno, a z otroško vnemo in osupljivimi plezalnimi sposobnostmi praznuje tudi spreten klepar, ki se povzpne na Štefanovo cerkev. Krepki rokodelec si priveže okoli hrbta zastavo monarhije in se povzpne v zvoniško kamrico. Od tu po lestvah spleza na streho, od tod pa naravnost do rože križa na vrhu zvonika. Tam razvije zastavo in maha z njo v višini dobrih 136 metrov nad morjem hiš v strogem središču mesta. Seveda je Štefanov trg v hipu poln radovednežev. Ko klepar zadnjikrat zamahne z zastavo, se po isti poti vrne na zemljo. A glej ga zlomka. Ko stopi na trg, ga aretirajo. Ker je »podžigal javno zbiranje« in »motil promet«. Revežu so določili mesec dni aresta in ga strpali v keho. Seveda se je javno mnenje obrnilo proti birokratom, a nič ni pomagalo, red mora biti! Potem ko je odsedel svoje, ga je vsem uradničkom navkljub sprejel cesar in ga za drzno in presenetljivo plezalno turo odlikoval z zlato medaljo. Zlate medalje pa nikakor ne bi podelila Golaževemu muzeju, ki seveda ni muzej, ampak gostinski lokal Gulaschmuseum, kjer strežejo samo golaže. Mogoče so imeli kuharji slab dan ... Ko sem ga po receptu skuhala doma, je bil dosti boljši.

 

Fijakerski golaž

 

Za 4 osebe potrebujemo:

600 g dobre govedine

600 g čebule

narezane na drobne lističe

100 g olja

2 žlički sladke paprike

1 žlička ostre paprike

1 curek kisa

pol žličke majarona

pol žličke zmlete kumine

2 stroka česna

2 majhni hrenovki

4 mehko kuhana jajca

4 kisle kumarice

 

Čebulo prepražimo na olju, dodamo sladko in ostro papriko in zalijemo s kisom. Meso zrežemo na 4 cm velike kocke, ga prepražimo na čebuli, dodamo, majaron, kumino, strt česen in zalijemo z vodo. Vsake toliko premešamo in po potrebi skopo dodamo še nekaj vode. Ko je golaž mehak, skuhamo v mehko 4 jajca, zarežemo hrenovke in jih spečemo na maščobi, kisle kumarice pa narežemo v obliki pahljače. Postrežemo na ogretih krožnikih, na eno stran damo prerezano jajce, na drugo hrenovko in kisle kumarice.

 

Če vam ni do mesa, si lahko privoščite brokolijevo solato.

 

Brokolijeva solata s sirom

 

Za 4 osebe potrebujete:

1 kg brokolija

2 rdeči papriki

2 stroka česna

pol rdeče čebule

4 vejice timijana

4 vejice origana

100 g fete

300 ml jogurta

4 žlice limoninega soka

sol

poper

 

Brokoli očistimo, razdelimo na rožice in pokritega skuhamo na pari (5-6 minut). Papriko zrežemo na kocke, čebulo na ploščke, česen pa stremo. Sesekljamo zelišča. Za preliv zmešamo jogurt, limonin sok, čebulo in česen, zelišča, popramo in solimo. Zmešamo papriko in brokoli in prelijemo s prelivom, na koncu pa dodamo nastrgano feto.

 

Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 3. julij 2011 / 07:00

Vstop v trgovino za Elan samomor

Sedanji direktor begunjskega Elana Robert Ferko meni, da je bila odločitev nekdanjega direktorja Uroša Koržeta za vstop v maloprodajo samomor za Elan.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Vozovnice prek spleta

Pri Avtobusni postaji Ljubljana so se letos še posebej pripravili na povečanje števila potnikov na primestnih in mestnih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa ob informativnih dnevih. Zato s...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Novi programi na Gorenjskem

Na ravni srednjega poklicnega izobraževanja bodo v Srednji biotehniški šoli Kranj prihodnje šolsko leto izobraževali tudi peke in slaščičarje, česar doslej na Gorenjskem še ni bilo. V Srednji...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Najbolj iskani poklici v Sloveniji

Po podatkih ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo med najbolj iskane poklice pri nas na ravni visoke izobrazbe sodijo: univerzitetni diplomirani inženir strojniš...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Manj mest za izredni študij

Prihodnjim študentom bo letos na voljo 24.874 vpisnih mest na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Največ mest v gimnazijskih programih

Osnovno šolo na Gorenjskem letos končuje 2066 učencev, gorenjske srednje šole pa razpisujejo 2598 vpisnih mest.