Pomen ekološko pridelane hrane
Kranj - V okviru projekta Sorško polje – približajmo se naravi bo jutri, v sredo, ob 19. uri v Šmartinskem domu v Stražišču predavanje z naslovom Pomen ekološko pridelane hrane in pravilne priprave obrokov za človekovo zdravje. Predavala bo Marija Novak, predsednica društva Svetlin, ki bo predstavila negativne vplive ostankov kemičnih substanc v pridelkih konvencionalnega kmetovanja in v izdelkih živilske industrije za naše zdravje, prednosti ekološko pridelanih živil in pripravo obrokov, s kakršno lahko ohranimo čim več pomembnih hranilnih snovi. Za uvod bodo poskrbeli učenci osnovne šole iz Stražišča, predavanje pa bodo sklenili s pokušnjo ekoloških izdelkov iz Biotehniškega centra Naklo in čajev z ekološke kmetije Grilc s Šenturške Gore, predstavili pa se bosta tudi ekološka kmetija Gregorja Šlibarja iz Kovorja in pletilja Romana Gašpirc z izdelki iz domače volne in drugih naravnih materialov. Po predavanju bo v okviru akcije Štafeta semen Oskrbimo.si izmenjava semen starih slovenskih vrst in sort. Udeleženci naj s sabo prinesejo 33 semen v treh vrečkah po enajst – eno vrečko bodo izmenjali, eno poslali v hrambo v Slovensko semensko knjižnico, eno pa posejali na skupnem ekološkem in permakulturnem vrtu v Prašah. Vrt so že marca prekopali krškopoljski prašiči, 13. aprila pa bo začetek sejanja. Za zaključek zimskega ciklusa predavanj bo 20. maja na turistični kmetiji Na poljani na Meji srečanje s predavanjem Sanje Lončar z naslovom Hrana, ki uničuje, in hrana, ki zdravi.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

