Pomen ekološko pridelane hrane
Kranj - V okviru projekta Sorško polje – približajmo se naravi bo jutri, v sredo, ob 19. uri v Šmartinskem domu v Stražišču predavanje z naslovom Pomen ekološko pridelane hrane in pravilne priprave obrokov za človekovo zdravje. Predavala bo Marija Novak, predsednica društva Svetlin, ki bo predstavila negativne vplive ostankov kemičnih substanc v pridelkih konvencionalnega kmetovanja in v izdelkih živilske industrije za naše zdravje, prednosti ekološko pridelanih živil in pripravo obrokov, s kakršno lahko ohranimo čim več pomembnih hranilnih snovi. Za uvod bodo poskrbeli učenci osnovne šole iz Stražišča, predavanje pa bodo sklenili s pokušnjo ekoloških izdelkov iz Biotehniškega centra Naklo in čajev z ekološke kmetije Grilc s Šenturške Gore, predstavili pa se bosta tudi ekološka kmetija Gregorja Šlibarja iz Kovorja in pletilja Romana Gašpirc z izdelki iz domače volne in drugih naravnih materialov. Po predavanju bo v okviru akcije Štafeta semen Oskrbimo.si izmenjava semen starih slovenskih vrst in sort. Udeleženci naj s sabo prinesejo 33 semen v treh vrečkah po enajst – eno vrečko bodo izmenjali, eno poslali v hrambo v Slovensko semensko knjižnico, eno pa posejali na skupnem ekološkem in permakulturnem vrtu v Prašah. Vrt so že marca prekopali krškopoljski prašiči, 13. aprila pa bo začetek sejanja. Za zaključek zimskega ciklusa predavanj bo 20. maja na turistični kmetiji Na poljani na Meji srečanje s predavanjem Sanje Lončar z naslovom Hrana, ki uničuje, in hrana, ki zdravi.