Pomen ekološko pridelane hrane

Kranj - V okviru projekta Sorško polje – približajmo se naravi bo jutri, v sredo, ob 19. uri v Šmartinskem domu v Stražišču predavanje z naslovom Pomen ekološko pridelane hrane in pravilne priprave obrokov za človekovo zdravje. Predavala bo Marija Novak, predsednica društva Svetlin, ki bo predstavila negativne vplive ostankov kemičnih substanc v pridelkih konvencionalnega kmetovanja in v izdelkih živilske industrije za naše zdravje, prednosti ekološko pridelanih živil in pripravo obrokov, s kakršno lahko ohranimo čim več pomembnih hranilnih snovi. Za uvod bodo poskrbeli učenci osnovne šole iz Stražišča, predavanje pa bodo sklenili s pokušnjo ekoloških izdelkov iz Biotehniškega centra Naklo in čajev z ekološke kmetije Grilc s Šenturške Gore, predstavili pa se bosta tudi ekološka kmetija Gregorja Šlibarja iz Kovorja in pletilja Romana Gašpirc z izdelki iz domače volne in drugih naravnih materialov. Po predavanju bo v okviru akcije Štafeta semen Oskrbimo.si izmenjava semen starih slovenskih vrst in sort. Udeleženci naj s sabo prinesejo 33 semen v treh vrečkah po enajst – eno vrečko bodo izmenjali, eno poslali v hrambo v Slovensko semensko knjižnico, eno pa posejali na skupnem ekološkem in permakulturnem vrtu v Prašah. Vrt so že marca prekopali krškopoljski prašiči, 13. aprila pa bo začetek sejanja. Za zaključek zimskega ciklusa predavanj bo 20. maja na turistični kmetiji Na poljani na Meji srečanje s predavanjem Sanje Lončar z naslovom Hrana, ki uničuje, in hrana, ki zdravi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 19:59

Kombuča za posel in predvsem zdravje

Mladi Kamničan Mirza Ljubijankić je to poletje uresničil svojo veliko željo postati podjetnik in odpreti proizvodnjo kombuče, pijače, ki nastane s fermentacijo čaja ob prisotnosti kulture kombuče. Ta...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 15. avgust 2014 / 11:28

Kapica, rdeča in črna

Rdečo kapico poznamo vsi. Zadnje čase pa se največ govori o »socialni kapici«! Vendar se zdi, de večina sploh ne ve, za kaj gre. Ko zanjo prvič slišimo, pomislimo morda, da gre za ukrep so...

Nasveti / petek, 15. avgust 2014 / 11:15

Sanjski Dolomiti, II.

Punta Penia/Marmolada (3343 m) - Najvišji vrh Dolomitov. Na vrhu se počutiš tako sladko, kot bi jedel najslajšo marmelado. Po eni najstarejših zavarovanih plezalnih poti v Dolomitih.

GG Plus / petek, 15. avgust 2014 / 11:02

Mir in ljubezen pri devetdesetih

»Prvič se je poročila pri do­brih osemnajstih letih. Še danes jo vidim pred seboj. Nekega večera je vdrla v hišo, ko sem ravno mesila kruh za neko ohcet. Z njo je bil fant, malo okajen, a...

Slovenija / petek, 15. avgust 2014 / 10:59

Veliki šmaren po svetu

Med Slovenci je Marija v velikih časteh in veliki šmaren je njen največji praznik. Kako pa je s temi rečmi po svetu? Za katoličane je Marija prva dama povsod. Nekatere svetovne vere in nacije pa je sp...

Gospodarstvo / petek, 15. avgust 2014 / 10:59

Lep razgled uživajo ob delu

S Kovačeve kmetije na Muravah je lep razgled v dolino, a tega, kot pravi 39-letni gospodar Rajko, lahko uživajo le ob delu, ki ga imajo kljub novemu, sodobnemu hlevu res veliko. Obdelujejo 25 hektarje...