Očistimo Slovenijo 2012

Ob letošnji akciji Očistimo Slovenijo želim opozoriti še na eno področje onesnaževanja, ki ni v čast ljudem, ki se z njim ukvarjajo, in posega v čisto okolje, na katero prisegajo.

Gre za vrtičkarstvo. Mnogi ljudje, ki živijo v stanovanjskih blokih, se želijo v prostem času zaposliti in zabavati z urejanjem vrtička. To je za zdrav način življenja priporočljivo in navsezadnje tudi primerno za pridelavo zelenjave. Doma pridelana hrana je »boljša in cenejša«.

 

Do tu vse lepo in prav. Ima pa vrtičkarstvo tudi drugo – grdo stran medalje. To je neverjetna navlaka, ki spremlja to »pridobitno« dejavnost. Tisti, ki zaidemo na kranjsko ali katero koli drugo polje v okolici mesta, kjer je več vrtičkarskih kompleksov, smo razočarani oz. prizadeti zaradi neurejenosti teh vrtičkov. Polivinilaste vreče in druga plastična navlaka kažejo vso »ciganarijo«, ki jo premorejo lastniki ali upravljavci teh »obdelovalnih parcel«. To je milo rečeno sramota za lastnike oz. upravljavce in seveda tudi za okoljsko inšpekcijsko službo MO Kranj. Seveda je situacija na vseh lokacijah podobna. Ob plastični navlaki so še odsluženi stoli, mize in druga »stanovanjska oprema«, cisterne in sodi, da o podrtih in raztrganih ograjah, kočah in kočurah, pokritih z odsluženimi salonitkami, deskami ali plastiko, ki »krasijo« vrtiček, sploh ne govorimo. Zanimivo bi bilo vedeti, kdo v občini ali krajevni skupnosti je pristojen za ureditev te vrste dejavnosti, kakšni so predpisi, ki določajo kriterije o primernosti ureditve vrtičkov, kdo in kdaj jih je sprejel, še posebej pa kdo je odgovoren za njihovo uresničevanje in nadzor.

 

Vsi se še dobro spominjamo, kako so v Ljubljani tovrstno zadevo po kratkem postopku uredili. Okrog Plečnikovih Žal je zdaj prijeten park.

 

Menim, da je omenjena čistilna akcija odlična priložnost, da pristojni zahtevajo od uporabnikov vrtičkov, naj za »hobby« pospravijo svojo navlako in primerno uredijo svoje parcele, če ne pa naj jo prepustijo drugim, ki jo bodo primerno urejali.

 

J. K.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Otroška peresa

Moja babica Moja babica kulska je. Okoli hodi s palicami. Julijana ji je ime. Akrobacije nam d...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 8. april 2021 / 23:46

Povezuje ju veliko več kot le glasba

V marcu se je na Planet TV iztekla oddaja Kdo si ti? Zvezde pod masko. Za enega večjih in simpatičnih presenečenj je malce pred iztekom pevskega šova poskrbel Miha Hercog. Dolgoletni partner Saše Lend...

Kronika / četrtek, 8. april 2021 / 23:43

Obtoženi poskusa uboja trdi, da je šlo za samoobrambo

Brezdomec Savo Trivunović ni priznal krivde za kaznivo dejanje poskusa uboja, ki naj bi ga v kranjskem zavetišču za brezdomce storil med lanskimi božično-novoletnimi prazniki.

Kronika / četrtek, 8. april 2021 / 23:42

Zalotil ga je pri vlomu

Kranj – V Kranju je v soboto varnostnik zalotil vlomilca, ki je v poslovni objekt vstopil z razbitjem stekla na vratih. Osumljenec se je pri dejanju poškodoval. Policisti so ga pridržali za čas zbi...

Razvedrilo / četrtek, 8. april 2021 / 23:40

Kombuča – osvežitev leta

Sedim na topli leseni klopci. Pred sabo spet občudujem zasnežen Prisank in druge kraljevske dvatisočake nad vršiško cesto. Spet sem na Mavrincu. Ta razglednik mi že nekaj dni nikakor ne da miru in...

Jesenice / četrtek, 8. april 2021 / 23:37

Šola za otroke s čezmerno težo

V Splošni bolnišnici Jesenice deluje Šola zdravega življenja, namenjena otrokom s čezmerno težo.