Gorenjske mesnine - tudi za Ptuj
Čeprav gorenjske kmetije bolj malo sodelujejo z mesnimi izdelki na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij, je nedavno ocenjevanje v Crngrobu pokazalo, da tudi na Gorenjskem znajo narediti dobre mesnine.
Crngrob - Kmetijsko gozdarski zavod Kranj je v sredo na turistični kmetiji Porenta v Crngrobu pripravil delavnico, v okviru katere so ocenjevali suhomesnate izdelke, ki jih na kmetijah izdelujejo za lastno uporabo ali v okviru dopolnilne dejavnosti predelave mesa. Delavnice se je udeležilo devetnajst gorenjskih kmetov, večina s škofjeloškega območja, ki so na ocenjevanje prinesli skupno 33 izdelkov, med njimi suhe salame, suhe klobase, domačo zaseko, suho govedino, slanino, svinjski vratnik, divjačinsko salamo ... Kot je povedala Vanja Bajd Frelih, koordinatorka za kmečko družino in razvoj dopolnilnih dejavnosti v kranjskem zavodu, želijo s takšnimi ocenjevanji spodbuditi kmete k registraciji predelave mesa kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji pa tudi k pogumnejšemu nastopu na državnem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij, kjer so gorenjske kmetije v konkurenci mesnih izdelkov bolj slabo zastopane.
Na delavnici je ocenjevanje potekalo pod mentorstvom Marlene Skvarča z oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki je neposredno, ne le teoretično, predstavila način in zahtevnost ocenjevanja ter napake izdelkov, pri tem pa je tudi svetovala, kako izboljšati izdelke. Skupaj z drugimi udeleženci je ocenila videz izdelkov, videz in barvo prereza, teksturo ter vonj in okus. »Izdelki so bili lepo oblikovani, dobri, brez izrazitih napak, le z nekaterimi tehnološkimi pomanjkljivostmi,« je dejala po ocenjevanju. »Najbolje smo ocenili suhe klobase. Nekaj suhih salam je imelo nekoliko preveč izrazit in zasušen rob, druge pretemno površino, to se je zaznalo tudi v teksturi rezine. Na prerezu so imele nekatere salame slabše razporejeno maščobo, zato je bil mozaik neenakomeren. Za salame je bil čas ocenjevanja nekoliko prezgoden, še niso bile dovolj zrele, temveč bolj mehke in z manj izrazito aromo. Med salamami in klobasami so bile nekatere začinjene nekoliko drugače kot običajno, pri teh bo treba še malo uskladiti količine začimb. Sušeni kosi mesnin so bili v večini nekoliko premajhni in neenakomerne barve na prerezu, a dobri v okusu. Zaseke so bile z lokalnimi posebnostmi, mogoče nekoliko pregrobo mlete.«