Dvakrat B in trikrat C ...

Pred nedavnim me je TV dokumentarec spomnil na potovanje po jabolčni cesti mimo neskončnih nasadov ter zelenih pašnikov skozi stare očarljive vasi tja do Bayeuxa, ki sta ga najbolj zaznamovala dva dogodka v tisočletnem razmaku. Nedaleč od Bayeuxa so se 1944 izkrcali zavezniki. Muzej Bitka za Normandijo se razteza na 2000 kvadratnih metrih. Nič manj znan ni Muzej tapiserij, ki hrani neprecenljivo stensko preprogo iz leta 1066, dolgo 70 m, ki jo je izvezlo na stotine spretnih rok. Na njej so prizori iz vsakdanjega življenja Normanov in iz bitke za Anglijo pri Hastingsu. Vikinški poveljnik Rollo je zavzel Bayeux v 9. st. A čeravno je mesto zavzel, ga je ranila puščica in to ljubezenska. Na smrt se je zagledal v lepo Poppo, hčerko branitelja mesta, ki je postala del vikinškega plena, in jo poročil. Sin lepe Poppe je bil praded Viljema Osvajalca, poznejšega zavojevalca Anglije. No, če ponuja Bayeux predvsem zgodovino, okolica slovi po cidru, calvadosu, znanem iz romanov E. M. Remarquea, in camembertu. Jabolčno vino s 4-5 % alkohola ali brez njega, radi dodajajo jedem; calvados je bil nekoč kmečka jabolčna žganica, dokler se ni prelevil v modno pijačo; camembert, sir z belo plesnijo iz istoimenske vasi, pa naj bi po legendi začela izdelovati po receptu nekega meniha, ki ga je skrivala med francosko revolucijo, Marie Fontaine Harel. Vsi trije c-ji so pogosti spominki v turističnih torbah, a ker je pri nas udomačen le camembert, receptov za cidre in calvados nisem preskušala. Večkrat pa rada skuham normandijsko juho s camembertom, ki je slastna in nasitna, in spečem jabolčni kolač.

 

Juha s camembertom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g krompirja, 500 g čebule, 3 rezine belega kruha brez skorje, 1,5 l kurje juhe (v sili vzamemo kocke), 1 camembert (125 g), 150 g svežega belega sira, sol, poper, peteršilj.

 

Krompir, čebulo in kruh zrežemo na majhne kocke. Juho zavremo in damo vanjo krompir, čebulo in kruh. Kuhamo približno 25 do 30 minut na srednje močnem ognju. V majhni kozici z močnim dnom stopimo na kocke narezan beli sir in camembert. Ko je juha kuhana, odstavimo lonec in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo stopljen sir in poper ter solimo po okusu. Miksamo, dokler ni juha kremasta. Potem jo še enkrat damo na štedilnik, vendar ne sme zavreti, ter jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

Jabolčni kolač

 

Za 6 oseb potrebujemo: 1 porcijo krhkega testa, 2 lista papirja za peko, tortni obod s premerom 26-28 cm.

 

Za nadev: 3 kiselkasta jabolka, 2 jajci, 200 g smetane, 10 cl mleka, 40 g sladkorja, 1 žlico sladkorja.

 

Testo naredimo po receptu in ga damo med dva lista papirja za peko. Oblikujemo ga v raven hlebček s premerom 20 cm in ga za 1 uro damo v hladilnik. Pečico ogrejemo na 180-185 stopinj Celzija. Testo damo v namaščen in z drobtinami posut model. Jabolka olupimo in zrežemo na osminke. Jajci penasto umešamo s sladkorjem, dodamo mleko in smetano. Jabolka v krogu položimo na testo in jih prelijemo z jajčno zmesjo. Kolač pečemo 30 do 35 minut. Da se zgoraj preveč ne zapeče, ga lahko proti koncu pokrijemo z alu folijo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 18. december 2009 / 07:00

Zvezde dobrote žarele v Begunjah

Begunje - Pri Avseniku v Begunjah je bil v nedeljo že šesti glasbeni humanitarni koncert Zvezde na nebu žare, ki jih organizira Ingrid Antolin iz Lesc s sodelavci. V kulturnem in...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sobota, 1. april 2017 / 18:11

»Pomladitev« za Stari vrh

Po potrditvi sklepov skupščine družbenikov Smučarsko turističnega centra Stari vrh na občinskih svetih bosta občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka postali edini lastnici omenjenega p...

GG Plus / sobota, 1. april 2017 / 18:09

Srčni gorski reševalci

»Gore nas združujejo na način, da nekomu pomagamo tam, kjer nihče drug ne more, da pokažemo najboljše, kar je v nas, nesebično požrtvovalnost za ohranitev človeškega življenja,« je ob osemdesetletnici...

Naklo / sobota, 1. april 2017 / 17:46

Pomladansko čiščenje v Podbrezjah

Med odpadki sta se znašla kolo in računalnik. »Vidnih« odpadkov je na srečo vse manj, je pa zaznanih vedno več drugih manj vidnih negativnih vplivov na okolje, ugotavljajo organizatorji čistilne akcij...

Kranj / sobota, 1. april 2017 / 17:45

Meritve tlaka, holesterola, krvnega sladkorja

Kranj – Rdeči križ Slovenije, OZ Kranj organizira meritve tlaka, holesterola, krvnega sladkorja. Danes, 1. aprila so meritve (tudi kostne gostote) v Goričah, 6. aprila na Primskovem, 7. aprila pri...

Kamnik / sobota, 1. april 2017 / 17:43

Velikonočni sejem v Tuhinjski dolini

Snovik – Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina vabijo na že 12. Velikonočni sejem, ki bo na ploščadi pred termami Snovik v nedeljo, 2. aprila, od 10. do 16. ure. Na stojnicah se bodo predstav...