Dvakrat B in trikrat C ...

Pred nedavnim me je TV dokumentarec spomnil na potovanje po jabolčni cesti mimo neskončnih nasadov ter zelenih pašnikov skozi stare očarljive vasi tja do Bayeuxa, ki sta ga najbolj zaznamovala dva dogodka v tisočletnem razmaku. Nedaleč od Bayeuxa so se 1944 izkrcali zavezniki. Muzej Bitka za Normandijo se razteza na 2000 kvadratnih metrih. Nič manj znan ni Muzej tapiserij, ki hrani neprecenljivo stensko preprogo iz leta 1066, dolgo 70 m, ki jo je izvezlo na stotine spretnih rok. Na njej so prizori iz vsakdanjega življenja Normanov in iz bitke za Anglijo pri Hastingsu. Vikinški poveljnik Rollo je zavzel Bayeux v 9. st. A čeravno je mesto zavzel, ga je ranila puščica in to ljubezenska. Na smrt se je zagledal v lepo Poppo, hčerko branitelja mesta, ki je postala del vikinškega plena, in jo poročil. Sin lepe Poppe je bil praded Viljema Osvajalca, poznejšega zavojevalca Anglije. No, če ponuja Bayeux predvsem zgodovino, okolica slovi po cidru, calvadosu, znanem iz romanov E. M. Remarquea, in camembertu. Jabolčno vino s 4-5 % alkohola ali brez njega, radi dodajajo jedem; calvados je bil nekoč kmečka jabolčna žganica, dokler se ni prelevil v modno pijačo; camembert, sir z belo plesnijo iz istoimenske vasi, pa naj bi po legendi začela izdelovati po receptu nekega meniha, ki ga je skrivala med francosko revolucijo, Marie Fontaine Harel. Vsi trije c-ji so pogosti spominki v turističnih torbah, a ker je pri nas udomačen le camembert, receptov za cidre in calvados nisem preskušala. Večkrat pa rada skuham normandijsko juho s camembertom, ki je slastna in nasitna, in spečem jabolčni kolač.

 

Juha s camembertom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g krompirja, 500 g čebule, 3 rezine belega kruha brez skorje, 1,5 l kurje juhe (v sili vzamemo kocke), 1 camembert (125 g), 150 g svežega belega sira, sol, poper, peteršilj.

 

Krompir, čebulo in kruh zrežemo na majhne kocke. Juho zavremo in damo vanjo krompir, čebulo in kruh. Kuhamo približno 25 do 30 minut na srednje močnem ognju. V majhni kozici z močnim dnom stopimo na kocke narezan beli sir in camembert. Ko je juha kuhana, odstavimo lonec in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo stopljen sir in poper ter solimo po okusu. Miksamo, dokler ni juha kremasta. Potem jo še enkrat damo na štedilnik, vendar ne sme zavreti, ter jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

Jabolčni kolač

 

Za 6 oseb potrebujemo: 1 porcijo krhkega testa, 2 lista papirja za peko, tortni obod s premerom 26-28 cm.

 

Za nadev: 3 kiselkasta jabolka, 2 jajci, 200 g smetane, 10 cl mleka, 40 g sladkorja, 1 žlico sladkorja.

 

Testo naredimo po receptu in ga damo med dva lista papirja za peko. Oblikujemo ga v raven hlebček s premerom 20 cm in ga za 1 uro damo v hladilnik. Pečico ogrejemo na 180-185 stopinj Celzija. Testo damo v namaščen in z drobtinami posut model. Jabolka olupimo in zrežemo na osminke. Jajci penasto umešamo s sladkorjem, dodamo mleko in smetano. Jabolka v krogu položimo na testo in jih prelijemo z jajčno zmesjo. Kolač pečemo 30 do 35 minut. Da se zgoraj preveč ne zapeče, ga lahko proti koncu pokrijemo z alu folijo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Prešeren med šolarji v Križah

Križe - Lanska predstava »Prešeren se na ogled postavi« je tako navdušila kolektiv Osnovne šole Križe, da so jo ob letošnjem kulturnem prazniku ponovili za starše otrok in druge...

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Priložnost za težje zaposljive

Z željo ustvariti delovna mesta težko zaposljivim invalidom s podeželja v lokalnem okolju so v Komendi ustanovili zavod Grunt. Njegovi zaposleni opravljajo različna dela na kmetiji Zadrgal.

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Žarek upanja za Zlatorog

Najemniki kampa Zlatorog so v sodelovanju s finančnimi partnerji na Občino Bohinj posredovali pismo o nameri za odkup kampa. Zanima jih tudi vlaganje v hotel Zlatorog.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:01

Veselih deset Pod Stražo

Cerkljanska dramska skupina Pod Stražo je praznovala deset let delovanja. Članom iz Poženika, Šmartnega in Pšate poseben izziv predstavlja uprizarjanje starih dramskih del, predelanih v cerkljansko na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:05

Pr' Šmajd pridelujejo industrijsko konopljo

Na kmetiji Pr' Šmajd v Predosljah pridelujejo industrijsko konopljo. Iz semena stiskajo konopljino olje, pripravljajo konopljine beljakovine in vlaknine ter konopljin čaj.

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:01

Kranjski gospodje in tovariši

Osrednji razstavni projekt Gorenjskega muzeja v letošnjem letu, razstava Gospodje in tovariši s podnaslovom Kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920–1980, je od maja do februarja prihodnje...