Izobraževalni center kuharjev in slaščičarjev v Kamniku je odprl predsednik republike Danilo Türk. (Foto: Tina Dokl)

Odprli izobraževalni center za kuharje

V izobraževalnem centru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije v Kamniku bodo potekala izobraževanja za profesionalne in amaterske kuharje.

Kamnik – Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) je v sredo v Ekslerjevi ulici v Kamniku odprlo izobraževalni center, v katerem bodo profesionalni kuharji prenašali znanje na svoje kolege in na amaterske kuharje. Investicijo, vredno 420 tisoč evrov, ki jo je društvo uresničilo z lastnimi sredstvi ter s pomočjo sponzorjev, predvsem podjetja Nektar Natura, je odprl predsednik republike Danilo Türk, ki je ob tej priložnosti postal tudi častni član DKSS. Pridobitev je pozdravil tudi predsednik Svetovne kuharske organizacije Gissur Gudmundsson, ki je ob tej priložnosti DKSS ponudil možnost, da iz svojih vrst izbere mladega kuharja, ki bo predstavljal Svetovno kuharsko organizacijo po vsem svetu. Odprtja se je med drugim udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec.

Predsednik Türk je v nagovoru poudaril, da je poklic kuharja ali slaščičarja del ekonomije in kulture v sleherni civilizaciji. Korenine slovenskega kuharstva segajo vsaj v leto 1799, ko je izšla prva kuharska knjiga Valentina Vodnika, slovenskim kuharjem pa je pravico do delovanja podelila že Marija Terezija, je poudaril predsednik in pozdravil tudi humanitarno delovanje slovenskih kuharjev, številne uspehe na mednarodnih tekmovanjih ter njihovo inovativnost. »Odprtje izobraževalnega centra je za razvoj turizma in prehranske industrije, našega gospodarstva in naše kulture pomemben dogodek,« je dejal Türk.

Po besedah predsednika DKSS Tomaža Vozlja bodo v novem centru potekala izobraževanja tako za profesionalne kot za amaterske kuharje. V DKSS želijo dvigniti kulturo prehranjevanja v Sloveniji in tudi domače kuharje seznaniti s kulinaričnimi trendi in s sodobno slovensko kuhinjo. »Ne želimo konkurirati srednjim šolam za gostinstvo in turizem, ampak praktično znanje, ki ga kuhar pridobi po končanem šolanju, prenesti na druge kuharje,« je še pojasnil.

V DKSS je včlanjenih okoli 420 kuharjev, medtem ko je v Sloveniji približno 7800 lokalov, v katerih delajo kuharji. Ob tej priložnosti so v svoje vrste sprejeli tudi najmlajšega člana, 11-letnega Aljaža Konca iz Lipoglava pri Poljčanah, ki je lani zmagal na 18. kuharskem tekmovanju kuharjev amaterjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 24. november 2013 / 11:49

Najvišji proračun doslej

V kranjski občini naj bi v letu 2014 porabili prek 82 milijonov evrov, od tega več kot polovico za investicije, med katerimi sta na prvem mestu projekt Gorki in vodovod Bašelj–Kranj.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 3. februar 2012 / 07:00

V Medvodah tečejo na smučeh

Medvode - Letošnja zima po nižinah s snegom še ni radodarna, so pa v zadnjih dneh vsaj temperature krepko pod lediščem, kar omogoča izdelavo umetnega snega. Tega so se razveselil...

GG Plus / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Ne, ni bila finta (1)

Včasih, medtem ko zapisujem zgodbo, razmišljam, da bi bilo marsikaj drugače, če nas ne bi na vsakem koraku, kamor pridemo, posiljevali ogromni nakupovalni centri, pa...

Šport / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Med turnimi smučarji slavil Nejc Kuhar

Jezersko - Člani Planinskega društva Jezersko in GRS Jezersko so ob pomoči Občine Jezersko ter domačih gasilcev, lovcev, športnega in upokojenskega društva ter Aktiva kmečkih žen...

GG Plus / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Kultura se ne da

»Slovenija se sooča z resno družbeno krizo. Iščemo odgovore. Kultura je prav v nemirnih časih polje, ki odpira horizonte in prebuja potenciale. Tudi zato - in ne zgolj zaradi zgod...

Šport / petek, 3. februar 2012 / 07:00

Najbolj si želi dvigniti kozla v Kitzbühlu

"Pred zadnjima dvema tekmama sem bil prvič v življenju prepričan, da sem sposoben priti na zmagovalni oder. Upam, da se bo to zgodilo čim prej," pravi Andrej Šporn, trenutno petnajsti smukač sezone.