Izobraževalni center kuharjev in slaščičarjev v Kamniku je odprl predsednik republike Danilo Türk. (Foto: Tina Dokl)

Odprli izobraževalni center za kuharje

V izobraževalnem centru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije v Kamniku bodo potekala izobraževanja za profesionalne in amaterske kuharje.

Kamnik – Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) je v sredo v Ekslerjevi ulici v Kamniku odprlo izobraževalni center, v katerem bodo profesionalni kuharji prenašali znanje na svoje kolege in na amaterske kuharje. Investicijo, vredno 420 tisoč evrov, ki jo je društvo uresničilo z lastnimi sredstvi ter s pomočjo sponzorjev, predvsem podjetja Nektar Natura, je odprl predsednik republike Danilo Türk, ki je ob tej priložnosti postal tudi častni član DKSS. Pridobitev je pozdravil tudi predsednik Svetovne kuharske organizacije Gissur Gudmundsson, ki je ob tej priložnosti DKSS ponudil možnost, da iz svojih vrst izbere mladega kuharja, ki bo predstavljal Svetovno kuharsko organizacijo po vsem svetu. Odprtja se je med drugim udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec.

Predsednik Türk je v nagovoru poudaril, da je poklic kuharja ali slaščičarja del ekonomije in kulture v sleherni civilizaciji. Korenine slovenskega kuharstva segajo vsaj v leto 1799, ko je izšla prva kuharska knjiga Valentina Vodnika, slovenskim kuharjem pa je pravico do delovanja podelila že Marija Terezija, je poudaril predsednik in pozdravil tudi humanitarno delovanje slovenskih kuharjev, številne uspehe na mednarodnih tekmovanjih ter njihovo inovativnost. »Odprtje izobraževalnega centra je za razvoj turizma in prehranske industrije, našega gospodarstva in naše kulture pomemben dogodek,« je dejal Türk.

Po besedah predsednika DKSS Tomaža Vozlja bodo v novem centru potekala izobraževanja tako za profesionalne kot za amaterske kuharje. V DKSS želijo dvigniti kulturo prehranjevanja v Sloveniji in tudi domače kuharje seznaniti s kulinaričnimi trendi in s sodobno slovensko kuhinjo. »Ne želimo konkurirati srednjim šolam za gostinstvo in turizem, ampak praktično znanje, ki ga kuhar pridobi po končanem šolanju, prenesti na druge kuharje,« je še pojasnil.

V DKSS je včlanjenih okoli 420 kuharjev, medtem ko je v Sloveniji približno 7800 lokalov, v katerih delajo kuharji. Ob tej priložnosti so v svoje vrste sprejeli tudi najmlajšega člana, 11-letnega Aljaža Konca iz Lipoglava pri Poljčanah, ki je lani zmagal na 18. kuharskem tekmovanju kuharjev amaterjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 14. april 2022 / 17:04

Lažje do knjig samozaložnikov

Samozaložniki slovenskih knjig so dobili svojo spletno stran, na kateri predstavljajo avtorje, obveščajo bralce o novostih, priznanjih in nagradah, pripravljajo novice in nagradne igre.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 21. marec 2019 / 19:49

Živeli so v gradu Khislstein

V Ullrichovi hiši so se srečali nekdanji dijaki poklicne slikopleskarske šole v Kranju, ki so svoja dijaška leta preživeli v internatu v gradu Khislstein.

Zanimivosti / četrtek, 21. marec 2019 / 19:24

Kdo pa si ti, ki se pogovarjaš z menoj

Nekaj posebnega je bil eksperiment, s katerim so učenci in učitelji Osnovne šole Tržič s pomočjo Facebooka želeli ugotoviti, kako hitro se informacije širijo in kam vse bo njihovo sporočilo prispelo....

Nasveti / četrtek, 21. marec 2019 / 19:23

Pečen piščanec s sladkim krompirjem

Ni bolj enostavnega načina priprave kosila, kot da vse skupaj zmešamo in postavimo v pečico ter počakamo, da se speče. Na ta način lahko pripravimo okusnega pečenega piščanca in sladek krompir. Res...

Mularija / četrtek, 21. marec 2019 / 19:22

Ustvarjali nasmehe

V Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so minuli petek podelili nagrade ob zaključku likovnega natečaja Otroci pomagajo otrokom.

Rekreacija / četrtek, 21. marec 2019 / 19:21

Igre z dolgoletno tradicijo

V Škofji Loki so razglasili najboljše na športno-rekreacijskih igrah za leto 2018, ki so potekale v že 38. izvedbi. Izvedenih je bilo 28 tekmovanj, ki se jih je udeležilo 288 ekip, skupaj med 750 in 8...