Izobraževalni center kuharjev in slaščičarjev v Kamniku je odprl predsednik republike Danilo Türk. (Foto: Tina Dokl)

Odprli izobraževalni center za kuharje

V izobraževalnem centru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije v Kamniku bodo potekala izobraževanja za profesionalne in amaterske kuharje.

Kamnik – Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) je v sredo v Ekslerjevi ulici v Kamniku odprlo izobraževalni center, v katerem bodo profesionalni kuharji prenašali znanje na svoje kolege in na amaterske kuharje. Investicijo, vredno 420 tisoč evrov, ki jo je društvo uresničilo z lastnimi sredstvi ter s pomočjo sponzorjev, predvsem podjetja Nektar Natura, je odprl predsednik republike Danilo Türk, ki je ob tej priložnosti postal tudi častni član DKSS. Pridobitev je pozdravil tudi predsednik Svetovne kuharske organizacije Gissur Gudmundsson, ki je ob tej priložnosti DKSS ponudil možnost, da iz svojih vrst izbere mladega kuharja, ki bo predstavljal Svetovno kuharsko organizacijo po vsem svetu. Odprtja se je med drugim udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec.

Predsednik Türk je v nagovoru poudaril, da je poklic kuharja ali slaščičarja del ekonomije in kulture v sleherni civilizaciji. Korenine slovenskega kuharstva segajo vsaj v leto 1799, ko je izšla prva kuharska knjiga Valentina Vodnika, slovenskim kuharjem pa je pravico do delovanja podelila že Marija Terezija, je poudaril predsednik in pozdravil tudi humanitarno delovanje slovenskih kuharjev, številne uspehe na mednarodnih tekmovanjih ter njihovo inovativnost. »Odprtje izobraževalnega centra je za razvoj turizma in prehranske industrije, našega gospodarstva in naše kulture pomemben dogodek,« je dejal Türk.

Po besedah predsednika DKSS Tomaža Vozlja bodo v novem centru potekala izobraževanja tako za profesionalne kot za amaterske kuharje. V DKSS želijo dvigniti kulturo prehranjevanja v Sloveniji in tudi domače kuharje seznaniti s kulinaričnimi trendi in s sodobno slovensko kuhinjo. »Ne želimo konkurirati srednjim šolam za gostinstvo in turizem, ampak praktično znanje, ki ga kuhar pridobi po končanem šolanju, prenesti na druge kuharje,« je še pojasnil.

V DKSS je včlanjenih okoli 420 kuharjev, medtem ko je v Sloveniji približno 7800 lokalov, v katerih delajo kuharji. Ob tej priložnosti so v svoje vrste sprejeli tudi najmlajšega člana, 11-letnega Aljaža Konca iz Lipoglava pri Poljčanah, ki je lani zmagal na 18. kuharskem tekmovanju kuharjev amaterjev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 3. december 2018 / 12:23

Najprej prodajala okraske, nato pa ukradla nakit

Žirovnica – Jeseniški policisti so v sredo prejeli prijavo drzne tatvine nakita iz stanovanjske hiše starejše oškodovanke na območju Žirovnice. Oškodovanka je policistom razložila, da se je neznana...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 23. februar 2017 / 20:15

Znova k vojakom?

Nekatere evropske države ponovno razmišljajo o uvedbi služenja vojaškega roka. Poleg držav Severne Evrope to možnost tehtajo tudi v sosednji Hrvaški. Pri nas je ponovno uvedbo naborniškega...

Škofja Loka / četrtek, 23. februar 2017 / 20:11

Devet nagrajenih filmov

Škofja Loka – V škofjeloškem kinu Sora se v petek, 24. februarja, začenja pomladni cikel filmskega gledališča. Vsak petek ob osmih zvečer bodo prikazovali različne filme, dobitnike prestižnih films...

Medvode / četrtek, 23. februar 2017 / 20:11

V Medvodah bodo odprli Zlati kotiček

Medvode – V Medvodah bo v četrtek, 23. februarja, ob 14. uri odprtje petega Zlatega kotička. Svoje prostore bo imel v prvem nadstropju Mercator centra. Zlati kotički, katerih delovanje omogoča Merc...

Razvedrilo / četrtek, 23. februar 2017 / 20:10

Zlata zakonca Fende

Zlato poroko sta praznovala Jerca in Miro Fende s Primskovega v Kranju. Pred petdesetimi leti sta se poročila zelo skromno, je bila pa zato nedavna obnova poročnih zaobljub toliko bolj slovesna.

Razvedrilo / četrtek, 23. februar 2017 / 20:10

Z mehurčki v kozarcih

Slab mesec pred četrtim Salonom penečih vin, ki ga je v petek po stari navadi gostila Velika dvorana ljubljanskega Grand Hotela Union, so njegovi organizatorji pripravili tiskovno konferenco. Letos...