Bogdan Aupič, nagrajeni lastnik slaščičarne Metuljček

Metuljčkov sladoled drugi v državi

Na slovenskem prvenstvu v izdelavi sladoleda je Bogdan Aupič iz jeseniške slaščičarne Metuljček osvojil drugo mesto.

Jesenice - Slaščičarna Metuljček je ena najstarejših na Jesenicah, saj jo je Ana Nuša Aupič odprla pred več kot 25 leti. Leta 1991 se ji je v družinskem podjetju pridružil sin Bogdan, izučen slaščičar, ki danes vodi slaščičarno, seveda ob nepogrešljivi pomoči mame Ane Nuše, ki je sicer uradno upokojena.

V četrt stoletja, odkar imajo Aupičevi slaščičarno in kavarno (že od samega začetka delujeta v pritličju družinske hiše na jeseniškem Plavžu), so se za slaščičarstvo menjavali boljši in slabši časi. Kot pravi Bogdan, je bilo težko v začetku devetdesetih, pa potem leta 2001, prav dobri za posel niso niti sedanji časi. »Kriza se pri nas v slaščičarni pokaže tako, da imamo gnečo le po petnajstem v mesecu, proti koncu meseca pa je obiska bistveno manj,« pravi Bogdan.

Slaščičarna Metuljček je znana predvsem po tortah, ki jih pečejo vsak dan, in to najrazličnejših okusov. Po Bogdanovih besedah so že kmalu po letu 1990 začeli izdelovati lažje, smetanove torte, ki so do danes skoraj nadomestile torte z maslenimi kremami. »Skušamo uporabljati čim bolj naravne sestavine, ne uporabljamo emulgatorjev, ki ohranjajo svežino. Torta je sicer dobra dva, tri dni. Prvi dan, ko je narejena, še ni najboljša, mora vsaj en dan ostati na hladnem, da se okusi prepojijo,« razlaga Bogdan. Največ tort prodajo pomladi, ko se začnejo razni dogodki, kot so poroke, birme, obhajila … Poleg tort so Aupičevi znani tudi po potici in v teh pustnih dneh tudi po krofih - dnevno jih ocvrejo po tristo.

Pred leti pa so začeli izdelovati tudi domači sladoled. Na začetku so ga imeli le šest vrst, danes pa ga v sezoni ponujajo po 24 vrst vsak dan. Po Bogdanovih besedah se glavna sezona za sladoled začne aprila in traja tri mesece, torej do konca junija, medtem ko julij in avgust za mestne slaščičarne nista najboljša meseca. Veliko jih namreč odide k vodi, na morje, mesta pa so prazna.

Aupič se je pred nedavnim udeležil 2. prvenstva Slovenije v izdelavi sladoleda, ki je potekalo v okviru kulinaričnega sejma GASTexpo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Tekmoval je že lani, a brez vidnejšega uspeha, letos pa je s sladoledom okusa mlečna čokolada prepričal žirijo in osvojil drugo mesto. »V čem je skrivnost? Osnovne sestavine nagrajenega sladoleda so mleko, smetana, sladkor, kakav in čokolada, potem pa je vse odvisno od okusa in instinkta, kako boš kombiniral te sestavine,« razlaga sogovornik, ki pravi, da bodo zmagovalni sladoled vsekakor ponujali tudi svojim kupcem v slaščičarni. Sicer pa imajo njihovi obiskovalci najraje osnovne okuse sladoleda, to je čokoladnega, jagodnega in vaniljinega, otroci pa še okus piškotek in nutela. Pa cilji za naprej? »Predvsem si želimo obdržati kakovost,« je kratek Bogdan Aupič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 19. junij 2020 / 09:10

Minister Počivalšek prestal interpelacijo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je uspešno prestal interpelacijo, o kateri so poslanci na predlog opozicije razpravljali pred dobrim tednom dni. Podprlo jo je 37 poslank in poslancev, p...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 7. avgust 2024 / 22:25

Upokojil se je Uroš

Konec junija se je upokojil kranjski poklicni gasilec Uroš Valič, ki je skoraj 36 let svoje poklicne poti posvetil gasilstvu in pomoči ljudem. Sodelavce in dinamično delo bo pogrešal, vendar mu dolgča...

Nasveti / sreda, 7. avgust 2024 / 22:25

Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusn...

Zanimivosti / sreda, 7. avgust 2024 / 22:24

Kako poznano pa je oglarstvo

Dan oglarjev je na Stari vrh privabil številne obiskovalce. Nekaterim je prireditev dobro znana in so redni gosti, spet drugi pa so se z oglarjenjem srečali prvič....

Rekreacija / sreda, 7. avgust 2024 / 22:16

Očakov sosed

Cmir (2393 m n. m.) – Gora, po katere zahodni steni poteka znana Tominškova pot. Manj obiskan vrh nad dolino Vrata, ki na drugi strani meji na manj znano in brezpotno dolino Za Cmirom.

Kranj / sreda, 7. avgust 2024 / 22:11

Kanjon Kokre ponovno odprt

Sprehajalna pot v kanjonu reke Kokre v Kranju, ki je bila zaradi v neurju podrtega drevja in poškodovanih varovalnih ograj na določenih mestih neprehodna in nevarna, je ponovno odprta za obiskovalce.