Bogdan Aupič, nagrajeni lastnik slaščičarne Metuljček

Metuljčkov sladoled drugi v državi

Na slovenskem prvenstvu v izdelavi sladoleda je Bogdan Aupič iz jeseniške slaščičarne Metuljček osvojil drugo mesto.

Jesenice - Slaščičarna Metuljček je ena najstarejših na Jesenicah, saj jo je Ana Nuša Aupič odprla pred več kot 25 leti. Leta 1991 se ji je v družinskem podjetju pridružil sin Bogdan, izučen slaščičar, ki danes vodi slaščičarno, seveda ob nepogrešljivi pomoči mame Ane Nuše, ki je sicer uradno upokojena.

V četrt stoletja, odkar imajo Aupičevi slaščičarno in kavarno (že od samega začetka delujeta v pritličju družinske hiše na jeseniškem Plavžu), so se za slaščičarstvo menjavali boljši in slabši časi. Kot pravi Bogdan, je bilo težko v začetku devetdesetih, pa potem leta 2001, prav dobri za posel niso niti sedanji časi. »Kriza se pri nas v slaščičarni pokaže tako, da imamo gnečo le po petnajstem v mesecu, proti koncu meseca pa je obiska bistveno manj,« pravi Bogdan.

Slaščičarna Metuljček je znana predvsem po tortah, ki jih pečejo vsak dan, in to najrazličnejših okusov. Po Bogdanovih besedah so že kmalu po letu 1990 začeli izdelovati lažje, smetanove torte, ki so do danes skoraj nadomestile torte z maslenimi kremami. »Skušamo uporabljati čim bolj naravne sestavine, ne uporabljamo emulgatorjev, ki ohranjajo svežino. Torta je sicer dobra dva, tri dni. Prvi dan, ko je narejena, še ni najboljša, mora vsaj en dan ostati na hladnem, da se okusi prepojijo,« razlaga Bogdan. Največ tort prodajo pomladi, ko se začnejo razni dogodki, kot so poroke, birme, obhajila … Poleg tort so Aupičevi znani tudi po potici in v teh pustnih dneh tudi po krofih - dnevno jih ocvrejo po tristo.

Pred leti pa so začeli izdelovati tudi domači sladoled. Na začetku so ga imeli le šest vrst, danes pa ga v sezoni ponujajo po 24 vrst vsak dan. Po Bogdanovih besedah se glavna sezona za sladoled začne aprila in traja tri mesece, torej do konca junija, medtem ko julij in avgust za mestne slaščičarne nista najboljša meseca. Veliko jih namreč odide k vodi, na morje, mesta pa so prazna.

Aupič se je pred nedavnim udeležil 2. prvenstva Slovenije v izdelavi sladoleda, ki je potekalo v okviru kulinaričnega sejma GASTexpo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Tekmoval je že lani, a brez vidnejšega uspeha, letos pa je s sladoledom okusa mlečna čokolada prepričal žirijo in osvojil drugo mesto. »V čem je skrivnost? Osnovne sestavine nagrajenega sladoleda so mleko, smetana, sladkor, kakav in čokolada, potem pa je vse odvisno od okusa in instinkta, kako boš kombiniral te sestavine,« razlaga sogovornik, ki pravi, da bodo zmagovalni sladoled vsekakor ponujali tudi svojim kupcem v slaščičarni. Sicer pa imajo njihovi obiskovalci najraje osnovne okuse sladoleda, to je čokoladnega, jagodnega in vaniljinega, otroci pa še okus piškotek in nutela. Pa cilji za naprej? »Predvsem si želimo obdržati kakovost,« je kratek Bogdan Aupič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 12. september 2010 / 07:00

Dober dan, šola (2)

"Ko se začne šola, je pa vsega konec."

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:46

Na Brniku za kakovostne in trajnostne storitve

Zgornji Brnik – Aerodrom Ljubljana je letošnjega maja uspešno opravil redno presojo standarda ISO 14001 za sistem ravnanja z okoljem, junija pa z odliko certifikacijsko presojo za sistem vodenja ka...

Moravče / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:45

Uspešni gorenjski kosci

Moravče – V Moravčah je bila ob koncu prejšnjega tedna četrta tekma v ročni košnji za naslov državnega prvaka. Na tekmovanju so bili zelo uspešni tudi gorenjski kosci in kosice. Med mladinci je And...

Gorenjska / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:43

Težijo k zmanjševanju odpadkov

Na slovenskih odlagališčih konča okoli triindvajset odstotkov nastalih komunalnih odpadkov. Do precejšnjih razlik pri ravnanju z odpadki prihaja tudi med gorenjskimi občinami.

Bled / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:40

Deset let Društva blejskih fijakerjev

Bled – Društvo blejskih fijakerjev letos praznuje desetletnico delovanja. Fijakerji ali izvoščki tudi v teh vročih poletnih dneh čakajo na svoje stranke v senci na postajališču za kočije ob Festiva...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. avgust 2016 / 11:25

Čudovita srhljivost strel

V Sloveniji v povprečju beležimo okoli šestdeset tisoč udarov strele letno. Bliskanja in grmenja se nekateri bojijo, drugim pa lov za nevihtami predstavlja izziv in sprostitev.