Metuljčkov sladoled drugi v državi
Na slovenskem prvenstvu v izdelavi sladoleda je Bogdan Aupič iz jeseniške slaščičarne Metuljček osvojil drugo mesto.
Jesenice - Slaščičarna Metuljček je ena najstarejših na Jesenicah, saj jo je Ana Nuša Aupič odprla pred več kot 25 leti. Leta 1991 se ji je v družinskem podjetju pridružil sin Bogdan, izučen slaščičar, ki danes vodi slaščičarno, seveda ob nepogrešljivi pomoči mame Ane Nuše, ki je sicer uradno upokojena.
V četrt stoletja, odkar imajo Aupičevi slaščičarno in kavarno (že od samega začetka delujeta v pritličju družinske hiše na jeseniškem Plavžu), so se za slaščičarstvo menjavali boljši in slabši časi. Kot pravi Bogdan, je bilo težko v začetku devetdesetih, pa potem leta 2001, prav dobri za posel niso niti sedanji časi. »Kriza se pri nas v slaščičarni pokaže tako, da imamo gnečo le po petnajstem v mesecu, proti koncu meseca pa je obiska bistveno manj,« pravi Bogdan.
Slaščičarna Metuljček je znana predvsem po tortah, ki jih pečejo vsak dan, in to najrazličnejših okusov. Po Bogdanovih besedah so že kmalu po letu 1990 začeli izdelovati lažje, smetanove torte, ki so do danes skoraj nadomestile torte z maslenimi kremami. »Skušamo uporabljati čim bolj naravne sestavine, ne uporabljamo emulgatorjev, ki ohranjajo svežino. Torta je sicer dobra dva, tri dni. Prvi dan, ko je narejena, še ni najboljša, mora vsaj en dan ostati na hladnem, da se okusi prepojijo,« razlaga Bogdan. Največ tort prodajo pomladi, ko se začnejo razni dogodki, kot so poroke, birme, obhajila … Poleg tort so Aupičevi znani tudi po potici in v teh pustnih dneh tudi po krofih - dnevno jih ocvrejo po tristo.
Pred leti pa so začeli izdelovati tudi domači sladoled. Na začetku so ga imeli le šest vrst, danes pa ga v sezoni ponujajo po 24 vrst vsak dan. Po Bogdanovih besedah se glavna sezona za sladoled začne aprila in traja tri mesece, torej do konca junija, medtem ko julij in avgust za mestne slaščičarne nista najboljša meseca. Veliko jih namreč odide k vodi, na morje, mesta pa so prazna.
Aupič se je pred nedavnim udeležil 2. prvenstva Slovenije v izdelavi sladoleda, ki je potekalo v okviru kulinaričnega sejma GASTexpo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Tekmoval je že lani, a brez vidnejšega uspeha, letos pa je s sladoledom okusa mlečna čokolada prepričal žirijo in osvojil drugo mesto. »V čem je skrivnost? Osnovne sestavine nagrajenega sladoleda so mleko, smetana, sladkor, kakav in čokolada, potem pa je vse odvisno od okusa in instinkta, kako boš kombiniral te sestavine,« razlaga sogovornik, ki pravi, da bodo zmagovalni sladoled vsekakor ponujali tudi svojim kupcem v slaščičarni. Sicer pa imajo njihovi obiskovalci najraje osnovne okuse sladoleda, to je čokoladnega, jagodnega in vaniljinega, otroci pa še okus piškotek in nutela. Pa cilji za naprej? »Predvsem si želimo obdržati kakovost,« je kratek Bogdan Aupič.