Triglavsko kraljestvo

Priljubljeni dvatisočak

Viševnik (2050 m) - V zimskih mesecih, pa tudi čez celo leto, eden najbolj obiskanih dvatisočakov. Pozimi je zahtevnost vzpona odvisna od snežnih razmer. Razgled v nedrje slovenskega očaka.

Viševnik je verjetno eden najbolje obiskanih dvatisočakov v Sloveniji. Dokaj lahek vzpon, ki je pozimi sicer odvisen od snežnih razmer, čudovit razgled in možnost čudovite turne smuke so več kot očitni razlogi za obisk tega pokljuškega dvatisočaka. Pred kakšnim tednom je bil vzpon dobesedno idealen; trdna snežna podlaga, kar je sploh je, in visoke temperature so dajale občutek pomladi, ne pa zime.

 

Izhodišče vzpona na Viševnik je Rudno polje na Pokljuki. Po makadamski cesti, ki je trenutno še pokrita s snegom, se odpravimo v smeri Viševnika. Ko pridemo do smučišča, začnemo z vzponom na levi strani, pod vlečnico, kar naravnost navzgor. Po prvem delu vzpona pot zavije levo in se še bolj strmo začne dvigovati po smučišču. A vsaka stvar je za nekaj dobra: na višini se hitro pridobi, a vrh, ki ga bomo zagledali pred seboj, še ni Viševnik, pač pa Plesišče, ki je kar precej nižji kot dvatisoč metrov.

 

Na vrhu smučišča pozimi pot običajno pelje po levi strani še kar naravnost navzgor, tako da planino pod Plesiščem dosežemo po levi strani. Pot se rahlo položi, potem pa se v dveh okljukih dvigne na sedlo. S sedla se pod nami prvič pokaže planina Konjščica, za njo Uskovnica, v ozadju pa se dvigujejo bohinjske gore. Še malo višje, vidimo tudi Bohinjsko jezero. Pot se strmo vzpenja, okoli nas so samo še pritlikavi borovci. Od tod se tudi že vidi naš današnji vrh, ki ne daje občutka, da smo v zimskih mesecih, pač pa pozno pomladi, saj je količina snega minimalna.

 

Pobočje se najprej dviguje dokaj položno, a strmina spet naraste in nas pripelje na vzhodni greben Viševnika. Ko pridemo na rob, se pred nami odpre pogled proti Lipanskemu vrhu in Debeli peči, v daljavi pa vidimo verigo Karavank z markantno Kepo in sosedo Dovško Babo.

 

V nekaj minutah smo na vrhu. Vrh Viševnika, kot da bi bil v naročju Triglava, ki nam leži na dlani. Planika in Kredarica, zadaj slovenski očak. Med nami in Triglavom pa vidimo Tosc, na njegovi levi strani je Ablanca, pred njim pa Veliki Draški vrh in Mali Draški vrh, ki je le streljaj stran. Če se z Viševnika spustimo na Srenjski preval, smo pod Malim Draškim vrhom, vendar je pozimi vzpon nanj resno zimsko gorniško dejanje, za katero potrebujemo kompletno zimsko opremo. Sprva se vzpenjamo desno, nato pa levo po žlebu. Ker je snega malo, bodo mestoma tudi skale. Dosežemo vzhodni vrh Malega Draškega vrha, če pa želimo še na zahodnega, nas pa čaka kratek kamin. Z vrha sestopimo po isti poti.

 

Če se pa nismo odločili še za Mali Draški vrh, pa vseeno sestopimo na Srenjski preval, odkoder sestopimo do Jezerc, tiste znane dolinice pod Studorskim prevalom. Od tam sestopimo do planine Konjščice, kjer nas čaka krajši vzpon, nato pa sestop nazaj na Rudno polje.

 

Z Rudnega polja do vrha Viševnika je približno 1 in 30 minut do 2 uri, odvisno od razmer, za sestop po opisani poti pa tudi potrebujemo približno toliko. In ne pozabimo, da se gibljemo v svetu visokogorja in da navadni "krampižarji" oz. male derezice v visokogorje ne sodijo. Če so dereze na nogah, pa v roko spada tudi cepin.

 

Glede na vremsko napoved obstaja velika možnost, da se količina snega v hribih spremeni. Srečno!

 

Nadmorska višina: 2050 m

Višinska razlika: 703 m

Trajanje: 4 ure

Zahtevnost: 3 zvezdice (lahko tudi 5, odvisno od snežnih razmer)

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 23. julij 2022 / 12:40

Papanova zgodba, 3. del

Ko se je Josip Likozar priženil h »Gecelj«, kot je bilo starejše ime za hišo Mesto št. 127, na današnji Jenkovi ul. 4, je prevzel posle in jih uspešno širil. Tu je v prvem nadstropju sprva njegova...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Zdravljica iz Davče

Lani smo pred Prešernovim dnevom naredili izjemo in namesto nove predstavili eno »staro« knjigo, Prešernov večno mladi Krst pri Savici iz leta 1835. Letos naredimo podobno: spomnimo se...

GG Plus / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Koliko in kaj berete z vašimi otroki? (2)

Mogoče se še spomnite časov, ko smo knjige kupovali tako rekoč na metre. Skoraj vsaka družina je imela dela izbranih pisateljev in pesnikov, ne vem pa, koliko teh knjig je zares kdo pr...

GG Plus / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Skrbniki slovenske dediščine

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske naravne in kulturne dediščine in krajine Kultura - Natura, ki mu predseduje Slavko Mežek, je v začetku tedna na sejmu Alpe-...

Nasveti / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Priljubljeni dvatisočak

Viševnik (2050 m) - V zimskih mesecih, pa tudi čez celo leto, eden najbolj obiskanih dvatisočakov. Pozimi je zahtevnost vzpona odvisna od snežnih razmer. Razgled v nedrje slovenskega očaka.

Zanimivosti / ponedeljek, 6. februar 2012 / 07:00

Ka(h)va se peče, ne kuha

V knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču so v torek priredili bošnjaški večer Bosno, divna moja. Gost je bil tržiški imam Nijaz Salkić.