Pijan kmet in deževni črvi

V pijanem kmetu ni niti trohice alkohola, deževni črvi v smetanovi omaki pa so celo zelo užitni, ker so narejeni iz moke jajc in mokrote. Tako piše v kuharski knjigi Margarete Pleiweis (1815-1890), ki je prvič izšla leta 1868 in je prva izvirna slovenska kuharica, ki je v dopolnjevanih ponatisih do 1902 izšla kar štirikrat. Margareta Knafelj je bila doma z bogate kmetije v podgorjah na avstrijskem koroškem in se je v zrelih letih kot škofova kuharica poročila s premožnim trgovcem Valentinom Pleiweisom st., ki je pokopal že dve ženi in na starost ni maral biti sam. Ni se zmenil za jezo svojih treh sinov, med katerimi je bil najbolj imeniten dr. Janez Bleiweis. Margareta Pleiweis je pokopana na ljubljanskem Navju. Njena kuharica je še vedno praktični priročnik, ki ga lahko sami (zdravo) prirejamo. V knjigi je čez devetsto receptov in štirinajst jedilnikov. Prvi za slavnostne pojedine ima šestnajst hodov!!!, prvi za postni dan pa deset. No, med skromnejšimi, ki imajo samo tri hode, sem odkrila naslednjega: fižolova juha, kisla repa z volovskim očesom (jajcem na oko) in pijani kmet. Pijani kmet je nedolžna sladica z jabolki. Seveda pa imena jedi niso zmeraj tako slikovita. Tista, ki je že nekaj let na mojem jedilniku, pa je jelenov hrbet s hečapečno polivko. Hečapeč je namreč šipek. Seveda v Margaretinih receptih niso navedene količine in jih moraš določiti sam.

Jelenov hrbet s hečapečno polivko

Za 4 osebe potrebujemo: dobro kvašo po najljubšem receptu, 800 g jelenjega hrbta, po možnosti s kostmi, maščobo za peko, 150 g slanine, 1 korenček, 1 koreninico peteršilja, 1 majhno zeleno, 1 por, 1 neškropljeno limono, 6 brinovih jagod, 10 poprovih zrn, 2 klinčka, vejico timijana, vejico šetraja, 600-700 ml rdečega vina, malo juhe ali jušne osnove, sol, kislo smetano po želji.

Meso vzamemo iz kvaše, ga osušimo in zavijemo v slanino ter zavežemo. V kozici segrejemo maščobo, damo nanjo sesekljane kosti in zelenjavo, nekaj minut pražimo in potegnemo z ognja. V drugi kozici dobro opečemo meso in ga damo k prepraženi zelenjavi. Zalijemo s pol l vina, dodamo limonino lupinico in začimbe in počasi pražimo; kdaj pa kdaj meso obrnemo. Ko tekočina povsem izpari, dolijemo malo juhe in preostalo vino. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz kozice, zrežemo na koščke in damo na toplo skupaj s slanino. Omako precedimo. Če je preredka, jo še malo pokuhamo, po želji dodamo kislo smetano in s polivko prelijemo meso. Na mizo damo posebej šipkov džem. Postrežemo s krompirjem, cmoki ali polento.

 

Šipkov džem

 

Potrebujemo: 500 g navadnega šipka, obranega po prvi zmrzali, 500 g jabolk, 1 paličico cimeta, 1 zvezdni janež, 2 klinčka, sok pol limone, 1 l vode, 1 zavitek želirnega sladkorja 3:1 (1/2 kg).

 

Šipku odrežemo stebelce, cvet in izdolbemo peščice. Jabolka olupimo in razrežemo na krhlje. Sadeže, začimbe in limonin sok damo v lonec, dolijemo vode do 1200 ml in stresemo vanjo želirni sladkor. Zavremo, vre na štiri minute. Precedimo in damo v pogrete kozarce, zapremo ter ohladimo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Panoramski kolesarji

Pisal sem že, da smo letos na naših kolesarskih vadbah, turah, treningih, izletih ali kakorkoli to že imenujemo, uvedli novost.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 6. maj 2021 / 18:12

Vsaka vrtnica ima svojega darovalca

Grad Dvor v Preddvoru iz dneva v dan spreminja svojo podobo – na bolje in na lepše. Nedavno so ob pročelje in ob vhod na dvorišče gradu že zasadili tudi prve vrtnice.

Žiri / četrtek, 6. maj 2021 / 18:06

»Kraljujejo« velike čipke

Letošnji 15. Slovenski klekljarski dnevi so minuli konec tedna potekali v okrnjenem obsegu, saj je bil mogoč zgolj ogled razstav v galeriji DPD Svoboda, ostalemu programu pa so se morali zaradi ukrepo...

Kranj / četrtek, 6. maj 2021 / 18:04

V Savi več drstišč podusti

Trenutno v reki Savi v Kranju poteka drst podusti, in sicer na treh drstiščih – pod pragom prodnega zadrževalnika Majdičev log, pod Hidroelektrarno Sava in v izlivnem delu reke Kokre.

Škofja Loka / četrtek, 6. maj 2021 / 17:52

Stari vrh rešljiv s poletno sezono

Z vzpostavitvijo letne sezone na smučišču Stari vrh bi ob dogovoru z lastniki lahko rešili težave »na hribu«, so ocenili občinski svetniki v Škofji Loki ob poročilu direktorja STC Stari vrh Tomaža Tro...

Rekreacija / četrtek, 6. maj 2021 / 16:08

Manj znan tržiški vrh

Planinski izlet: Robič (1384 m n. m.) – Vrh, na katerega z juga, iz Jelendola, pelje čudovita stezica, bomo za začetek obiskali z zahodne strani. Travnika na vrhu je ravno toliko, da ponudi nekaj lepe...