Pijan kmet in deževni črvi

V pijanem kmetu ni niti trohice alkohola, deževni črvi v smetanovi omaki pa so celo zelo užitni, ker so narejeni iz moke jajc in mokrote. Tako piše v kuharski knjigi Margarete Pleiweis (1815-1890), ki je prvič izšla leta 1868 in je prva izvirna slovenska kuharica, ki je v dopolnjevanih ponatisih do 1902 izšla kar štirikrat. Margareta Knafelj je bila doma z bogate kmetije v podgorjah na avstrijskem koroškem in se je v zrelih letih kot škofova kuharica poročila s premožnim trgovcem Valentinom Pleiweisom st., ki je pokopal že dve ženi in na starost ni maral biti sam. Ni se zmenil za jezo svojih treh sinov, med katerimi je bil najbolj imeniten dr. Janez Bleiweis. Margareta Pleiweis je pokopana na ljubljanskem Navju. Njena kuharica je še vedno praktični priročnik, ki ga lahko sami (zdravo) prirejamo. V knjigi je čez devetsto receptov in štirinajst jedilnikov. Prvi za slavnostne pojedine ima šestnajst hodov!!!, prvi za postni dan pa deset. No, med skromnejšimi, ki imajo samo tri hode, sem odkrila naslednjega: fižolova juha, kisla repa z volovskim očesom (jajcem na oko) in pijani kmet. Pijani kmet je nedolžna sladica z jabolki. Seveda pa imena jedi niso zmeraj tako slikovita. Tista, ki je že nekaj let na mojem jedilniku, pa je jelenov hrbet s hečapečno polivko. Hečapeč je namreč šipek. Seveda v Margaretinih receptih niso navedene količine in jih moraš določiti sam.

Jelenov hrbet s hečapečno polivko

Za 4 osebe potrebujemo: dobro kvašo po najljubšem receptu, 800 g jelenjega hrbta, po možnosti s kostmi, maščobo za peko, 150 g slanine, 1 korenček, 1 koreninico peteršilja, 1 majhno zeleno, 1 por, 1 neškropljeno limono, 6 brinovih jagod, 10 poprovih zrn, 2 klinčka, vejico timijana, vejico šetraja, 600-700 ml rdečega vina, malo juhe ali jušne osnove, sol, kislo smetano po želji.

Meso vzamemo iz kvaše, ga osušimo in zavijemo v slanino ter zavežemo. V kozici segrejemo maščobo, damo nanjo sesekljane kosti in zelenjavo, nekaj minut pražimo in potegnemo z ognja. V drugi kozici dobro opečemo meso in ga damo k prepraženi zelenjavi. Zalijemo s pol l vina, dodamo limonino lupinico in začimbe in počasi pražimo; kdaj pa kdaj meso obrnemo. Ko tekočina povsem izpari, dolijemo malo juhe in preostalo vino. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz kozice, zrežemo na koščke in damo na toplo skupaj s slanino. Omako precedimo. Če je preredka, jo še malo pokuhamo, po želji dodamo kislo smetano in s polivko prelijemo meso. Na mizo damo posebej šipkov džem. Postrežemo s krompirjem, cmoki ali polento.

 

Šipkov džem

 

Potrebujemo: 500 g navadnega šipka, obranega po prvi zmrzali, 500 g jabolk, 1 paličico cimeta, 1 zvezdni janež, 2 klinčka, sok pol limone, 1 l vode, 1 zavitek želirnega sladkorja 3:1 (1/2 kg).

 

Šipku odrežemo stebelce, cvet in izdolbemo peščice. Jabolka olupimo in razrežemo na krhlje. Sadeže, začimbe in limonin sok damo v lonec, dolijemo vode do 1200 ml in stresemo vanjo želirni sladkor. Zavremo, vre na štiri minute. Precedimo in damo v pogrete kozarce, zapremo ter ohladimo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / / 17:30

Blagoslov konj na štefanovo

Šenčur – Pri cerkvi sv. Radegunde v Srednji vasi pri Šenčurju bo v petek ob 10. uri potekalo tradicionalno štefanovanje, že 21. po vrsti. Blagoslov konj bo popestril Pihalni orkester občine Šenčur....

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 23. junij 2017 / 06:00

Po poteh vitezov

Žlebe – V organizaciji TD Žlebe - Marjeta bo tudi letos 25. junija potekal tradicionalni Pohod po poteh roparskih vitezov. Začel se bo ob 8. uri pred OŠ Preska.

Slovenija / petek, 23. junij 2017 / 20:15

Drugi o Sloveniji

Pred praznikom, ki zaznamuje rojstvo slovenske države, je prav, da pogledamo, kako nas vidijo drugi, kako Slovenijo doživljajo po svetu. To pot prisluhnemo izjavam simpatičnih tujcev, ki živijo pri na...

Kronika / petek, 23. junij 2017 / 20:08

Gasilce v helikopter

Mojstrana – V sredo popoldne sta na težko dostopnem terenu pod Malim Vrhom v Mojstrani zagorela štor in podrast. Prostovoljne gasilce iz Mojstrane in Dovjega so z vojaškim helikopterjem prepeljali...

Kronika / petek, 23. junij 2017 / 20:07

Preglasni irski turisti

Bled – V sredo pozno zvečer so policisti na Bledu obravnavali skupino irskih turistov, ki je razgrajala na javnem kraju. Glasne Irce so zlahka izsledili, enega pa so zaradi vandalizma in kršitev pr...

Zanimivosti / petek, 23. junij 2017 / 20:04

Za praznik dobrote iz besniške doline

Kranj – Milena in Miha Sušnik iz Turističnega društva Besnica sta sodelavce Gorenjskega glasa včeraj dopoldne prijetno presenetila s pogostitvijo z domačimi dobrotami iz besniške doline. Kruh je bi...