Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Zlati znak Rdečega križa Anici Tonejec

Anica Tonejec z Jezerskega je dobitnica letošnjega najvišjega priznanja Rdečega križa Slovenije, zlatega znaka RKS. Priznanja so podelili na krvodajalski proslavi Območnega združ...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 14:14

Virus ebole, daleč ali blizu

V zahodni Afriki se širi virus ebole, preostali del sveta se ukvarja s tem, kako se virus lahko razširi tudi drugam in kako se zaščititi. Mimoidoče smo vprašali, ali so glede tega kaj zask...

Kamnik / / 14:04

Uspeh v Snoviku je čudež

Letos mineva dvajset let od postavitve pilotnega bazena Term Snovik, kar so v termah pred dnevi obeležili z okroglo mizo na temo Termalna voda – vir življenja in razvoja.

Kranj / / 14:03

Delo in trud kronali s priznanji

Udeleženci delavnice pletarstva so pokazali, kakšni mojstri so postali v dobrem letu dni.

Razvedrilo / / 14:01

V Ljubnem zmagal Makedonec

V Ljubnem so pretekli konec tedna obeležili krajevni praznik. Po tem ko so že pred časom na nogometnem igrišču pripravili dan športa in zabave, se je osrednje praznovanje začelo v četrtek z gasilsko v...

Zanimivosti / / 13:52

Akcijske ponudbe

V anketi je sodelovalo 500 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, kako pogosto pregledujejo ponudbe na letakih, ki jih pošiljajo različni trgovci in če pri nakupovanju izkoriščajo razne popuste in a...