Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 5. avgust 2021 / 11:22

Spremenjen parkirni režim v Rebru

Žirovnica – Občina Žirovnica je na parkirišču v Rebru uvedla nov parkirni režim. Parkirišče so razdelili na dve območji, in sicer na območje omejenega parkiranja in območje najetih parkirnih prosto...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Kadar se zasliši čisto tiha tišina

Brez suhe klobase na mršav petek v korak z nagajivim soncem proti sedlu Suha (in brez suhih rokavic, ki so ostale pozabljene doma).

Zanimivosti / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Do cerkve po Merkurjevi poti

S Placa do cerkve v Kropi po novem vodi obnovljena pot. Ureditev je predlagal Bine Kordež, finančno pa so jo podprli v Merkurju.

Zanimivosti / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Pevska pot Mance Izmajlove

Študentka odkrije, da njeno pravo ni tisto pravo, odloži juridične učbenike in se odloči za odrske in koncertne deske. Iz rodnih Lesc v London, spet v Lesce, nato v Moskvo in spet v Lesce ...

Šport / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Želje in volje mu ne manjka

Še ne 16-letni Nik Peternel je trenutno eden najbolj obetavnih članov Smučarskega kluba Radovljica

Kultura / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Rad imam besedne igre

V Farnem kulturnem društvu Koroška Bela so pred novim letom premierno uprizorili komedijo Vaje v slogu Raymonda Queneauja. Režiral jo je "prvi sosed" društva, dramski igralec in režiser Gregor Čušin....