Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 12. oktober 2017 / 12:48

Zapor za dobavitelja kokaina

Kranjsko sodišče je Jeseničana Armina Mujagića zaradi vpletenosti v trgovino s kokainom obsodilo na slabe tri leta zapora, soobtoženemu Senadu Budimoviću pa je izreklo pogojno zaporno kazen.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:44

Podjetnica iz nuje in veselja

Pripravljati hitro hrano po slovensko ter biti zadovoljen tako sam kot stranke, je bilo vodilo Kranjčanke Katje Sušnik, ki se je v slabem letu uveljavila pod imenom Mama Katja.

Bohinj / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:43

Rekordni poletni obisk

Na Voglu so poletno ponudbo dopolnili še z jeklenico za spust, t. i. zip line. Poletni obisk ruši rekorde, približuje se celo zimskemu.

Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:42

V obmejnih krajih peščica tujih kupcev nepremičnin

Lani so tujci v gorenjskih obmejnih upravnih enotah kupili le nekaj nepremičnin.

Radovljica / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Skočiš gor, skočiš dol

Na območju Občin Bled, Bohinj in Radovljica je letošnjo poletno sezono prvič na voljo turistom posebej prilagojena oblika javnega prevoza. Avtobusi Hop-on Hop-off omogočajo obiskovalcem lažje odkrivan...

GG Plus / nedelja, 9. avgust 2015 / 14:41

Jezero Kreda je v zasebni lasti

V pregretih poletnih dneh se številni obiskovalci skozi dolino Radovne zapeljejo do jezera Kreda, ki s svojo smaragdno barvo kar vabi na osvežitev. Ob soparnih vikendih se tako ob jezeru nagnete tudi...