Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Jubilej vrtca v Mojstrani

S priložnostno slovesnostjo so v sredo v Mojstrani zaznamovali štirideset let delovanja domačega vrtca.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 8. maj 2014 / 11:38

Ena, dva, tri … bezeg že cveti

Ko črni bezeg cveti, srce se veseli! Obdobje velikih bezgovih socvetij, ki so kot nežna rumenkasto bela čipka, je za ljubitelje bezga in šabese eno najlepših v celem letu. Poparek iz bezgovih cvetov p...

Razvedrilo / četrtek, 8. maj 2014 / 11:36

Dela počepe in bere brez očal

Takšno početje za marsikoga ne bi bilo nič posebnega, a Kranjčan Stane Podlogar je prejšnji mesec praznoval stoti rojstni dan, ob čestitkah pa je povedal tudi marsikaj zanimivega o svoji mladosti in ž...

Naklo / četrtek, 8. maj 2014 / 11:34

Igrajmo se garklc

Dan odprtih vrat Biotehniškega centra Naklo je bil raznolik z dogodki in tradicionalno dobro obiskan.

Radovljica / četrtek, 8. maj 2014 / 11:13

V Kropi pospešeno gradijo komunalno opremo

Do konca letošnjega leta bo v Kropi zgrajeno kanalizacijsko omrežje in nova čistilna naprava, začenja se tudi gradnja in obnova vodovodnega omrežja v kraju. Naslednja bo na vrsti Kamna Gorica.

Bohinj / četrtek, 8. maj 2014 / 11:10

V proračunu tudi rondo

Na seji občinskega sveta v Bohinju so sprejeli prvi rebalans proračuna, ki je bil potreben zaradi sprememb pri prihodkih zaradi padca zakona o davku na nepremičnine.