Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:10

Reke in jezera so čisti

Glede na opravljene rezultate zadnjih meritev so gorenjske reke, Šobčev bajer in obe največji jezeri primerni za kopanje, kljub temu pa je treba biti previden, saj se razmere lahko hitro spremenijo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:56

Peti v narečju je težko

V Škofji Loki bo v petek že 15. Večer slovenskih viž v narečju. Direktor Radia Sora Marjan Potočnik nam je zaupal, kaj festival prinaša, kako je z leti presegel prvotne okvire pa tudi zakaj bo dal za...

GG Plus / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:50

Nima vsaka župnija otoka

»Delo, ki ga opravljam tu, na Blejskem otoku, opravljam z vero in Božjo pomočjo v slavo Boga, v čast Materi Božji, kraljici na jezeru, in v blagor ljudi,« je jasen blejski župnik dr. Janez Ferkolj, ki...

GG Plus / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:50

Majhni šoli, dragoceni za domača kraja

Dvakrat letno se srečajo učenci in učitelji dveh majhnih šol: podružnične v Kokri in ljudske v Selah na avstrijskem Koroškem. Prva ima deset, druga triindvajset učencev, obe pa sta neprecenljivi za ži...

Kranj / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:11

Razveselili so se novih knjig

Ob zaključku dobrodelne akcije Podarimo knjige so se v Centru Korak razveselili darila pa tudi obiska in sodelovanja, ki vsem veliko pomeni.

Preddvor / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:05

Pohod po Stari tovorni poti

Prejšnjo soboto je bil pohod po Stari tovorni poti, po kateri so nekdaj na Koroško tovorili sol in železo.