Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 17. september 2010 / 07:00

Škofjeloški rokometaši v osmini finala

Škofja Loka - Škofjeloški rokometni prvoligaši, ki so minuli konec tedna prvenstvo sicer začeli s porazom 28:32 proti ekipi Gorenja, so bili v sredo uspešni v šestnajstini finala...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 12. april 2019 / 12:53

Delavnica izdelave cvetnonedeljskih butaric

Podgorje – Krajevna skupnost Podgorje vabi na brezplačno delavnico izdelave cvetnonedeljskih butaric, ki bo jutri, 13. aprila, ob 9. uri v Kulturnem domu Podgorje. Delavnico bo vodil strokovnjak za...

Kamnik / petek, 12. april 2019 / 12:41

Praznovanje bodo sklenili z Maistrovim pohodom

Kamnik – V Kamniku bodo pestro praznovanje občinskega praznika, ki z različnimi dogodki traja že od sredine marca, sklenili jutri, 13. aprila, s tradicionalnim, že 14. Maistrovim pohodom – po točka...

Preddvor / petek, 12. april 2019 / 12:02

Čiščenje tudi v Preddvoru

Preddvor – Tudi občina Preddvor vabi na akcijo čiščenja okolja, in sicer jutri, 13. aprila, z začetkom ob 8.30. Sodelovali bodo tudi učenci OŠ Matije Valjavca Preddvor. Vrečke in rokavice bodo zago...

Radovljica / petek, 12. april 2019 / 11:22

Sladke skrbi

Ta konec tedna se bodo, če jim je le ne bo preveč zagodlo muhasto aprilsko vreme, v Radovljico zgrinjale množice ljubiteljev sladkih pregreh od blizu in daleč. Če bo tako kot že nekaj let...

Šenčur / petek, 12. april 2019 / 11:18

Šenčur v oddaji Dobro jutro

Šenčur – Danes dopoldne jutranja oddaja TV Slovenija Dobro jutro gostuje v Šenčurju. Tamkajšnjo značilno kulinariko bodo povezali s kulturno dediščino, starimi rokodelskimi dejavnostmi in današnjim...