Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 23. januar 2024 / 12:33

Kariero vzeti v svoje roke

Na Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli Šolskega centra Kranj so minuli četrtek v sklopu kariernega dneva pripravili okroglo mizo z naslovom Pričakovanja delodajalcev, na kateri so z gosti s...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Otroška peresa: Ko bom velik-a

Razmišljanja učencev, ki bodo kmalu začeli obiskovati četrti razred na OŠ Bistrica Tržič

Prosti čas / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Muhice osvajajo Luno

Film Muhice osvajajo Luno je vesoljska dogodivščina, ki kombinira misijo Apolla 11 na Luno s hudomušnim zasukom v zgodbi, v kateri spremljamo tri najstniške muhice, ki se po spletu okolišč...

Prosti čas / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Pustolovščina za tisoč življenj

Akcijska pustolovščina Mumija: Grobnica zmajskega cesarja pogumnega arheologa Ricka že tretjič vrača po starodavne zaklade, le da tokrat namesto egipčanskih piramid Rick raziskuje grobnice kitajskih c...

Kronika / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Nesreče

Kolesarila preveč po sredi Pevno - V petek ob 12.40 se je blizu Pevna hudo ponesrečila šestnajstletna kolesarka iz Kranja. Skupaj s prav tako šestnajs...

Prosti čas / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

RTV Slovenija oddaja tudi v HD TV tehniki

Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK) je RTV Slovenija dodelila dovoljenje za trimesečno poskusno oddajanje televizije visoke ločljivosti (HD TV) prek prizemelj...