Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 13. december 2013 / 14:36

Transparentnost

»Državna uprava je sistem, ki bega tako zdravo kmečko pamet kot intelektualce. Tako mi je pokojni pianist Primož Lorenz nekoč zastavil vprašanje, kako je mogoče, da država ob stalnih menjavah kadro...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 18:46

Bojana Beovič: Izjemen porast okuženih

Ljubljana – Po ocenah je v Sloveniji okužena ena oseba od stotih, torej je aktivno okužen odstotek prebivalstva. Virus se širi izjemno hitro. In četudi bodo sedanji ukrepi »prijeli«, v drugem tednu...

GG Plus / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 15:31

Naglič, priimek iz greha

Začenjamo objavljati novo rubriko o gorenjskih priimkih. Njen avtor je profesor zgodovine Tino Mamić (48) iz Kopra, ki po naročilu izdeluje družinska drevesa, piše rodbinske kronike in razlage pomene...

Slovenija / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 15:21

Lani skoraj štiriinpetdeset milijonov ton e-odpadkov

Kranj – Ob tretjem mednarodnem dnevu e-odpadkov (14. oktober) se je WEEE forum, evropsko združenje skupnih shem ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, osredotočil na ozaveščanje o pro...

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 15:00

V Ameriki je nujno dvoje: umreti in plačevati davke

Jurček Žmauc, predsednik Slovensko-ameriškega poslovnega združenja v Clevelandu, o tem, kaj čaka slovenska podjetja, ki želijo vstopiti na trg ZDA.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 19. oktober 2020 / 14:58

Največ za gradnjo vodovodov

V Občini Gorenja vas - Poljane v proračunu za prihodnje leto načrtujejo dobrih 10,5 milijona evrov prihodkov, od tega bodo dobrih štirideset odstotkov sredstev namenili za naložbe.