Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 19. november 2015 / 11:03

Zeleni center na Primskovem

Merkurjev center na Primskovem v Kranju s sončno elektrarno na strehi proizvede 60 odstotkov vse potrebne električne energije. Ob centru odprli polnilnico za električne avtomobile.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 25. april 2014 / 14:50

Partizanska vojska osvobajala na pragu Ljubljane

Dne 13. junija 2014 mineva sedemdeset let od uspešnega boja Gorenjskega partizanskega odreda z nemško armado. Ta boj je bil na območju občine Vodice in v njeni okolici.

Kronika / petek, 25. april 2014 / 17:30

Lani umrlo šestnajst kolesarjev

Kolesarjem je kot enim najbolj ranljivih udeležencev cestnega prometa namenjena preventivna akcija, ki poteka še do nedelje.

Humor / petek, 25. april 2014 / 15:00

Od zadaj

Slovenskim hokejistom je včeraj le uspelo streti odpor Ukrajincev. Zlobnež bi pomislil, da v zadnji tretjini Ukrajinci ruskega rodu niso prišli na ledeno ploskev.

Slovenija / petek, 25. april 2014 / 18:29

Krajina slikarja Sadnikarja

Narodni muzej v Ljubljani je bil v torek prvič kraj začetka Koroških kulturnih dni v Ljubljani. Letošnji so že dvanajsti. »To si štejemo v čast, saj je naša dolžnost varovanje in predstavlja...

Škofja Loka / petek, 25. april 2014 / 16:31

Prebili so predor pod Stenom

V predoru pod Stenom se je v petek opoldne dobesedno posvetilo. Gradbeni delavci, ki so v zadnjih tednih predor kopali z obeh strani, so namreč izkopali še zadnje metre.