Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 22. december 2023 / 12:20

Belega božiča spet ne bo

Kranj – »Božič bo po nižinah zeleno-rjav,« je napovedal meteorolog Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje. Vremensko dogajanje je bilo v ponedeljek in torek v znamenju zelo izrazitega to...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 18. december 2018 / 20:34

Zmagal je Franko Bajc

Letošnji resničnostni šov Kmetija se je zaključil. Videli smo solze, slišali smeh in zadrževali dih, ko smo spremljali odločilna boja. Zmaga je šla na koncu v roke Franku Bajcu, fantu, ki smo ga pred...

Nasveti / torek, 18. december 2018 / 20:31

Skrivno življenje dreves

Morda se vam zdi zgornja trditev čudna, vendar me je močno nagovorila. To je naslov knjige, ki govori o življenju, ki ga živijo drevesa, najstarejša živa bitja med nami.

Kronika / torek, 18. december 2018 / 20:30

Jutri bodo odvetniki delili brezplačne nasvete

Kranj – Slovenski odvetniki bodo jutri že tradicionalno nudili brezplačno pravno pomoč – 19. december je namreč že osmo leto zapored namenjen dnevu odvetniške pravne pro bono pomoči, ki bo na voljo...

Razvedrilo / torek, 18. december 2018 / 20:28

Brencl banda v Layerjevi hiši

Kranj – V sredo, 19. decembra, bo ob 20. uri v Layerjevi hiši nastopila zasedba Brencl banda. Njena avtorska glasba nastaja pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom z različnih koncev sveta, p...

Rekreacija / torek, 18. december 2018 / 20:25

V Planici odprli tekaško sezono

Rateče – Na snežnem stadionu v Nordijskem centru Planica je v soboto potekal dogodek, ki so ga poimenovali Ski opening pod Poncami.