Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 2. december 2017 / 14:45

Umor Franca Ferdinanda

»Po vstopu skozi vrata taborišča, nad katerimi je bil napis Arbeit macht frei, so ju fotografirali, odvzeli vse osebne predmete in ju prisilili, da sta mirno stala, medtem ko so jima grobo ostrigli...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 8. maj 2014 / 11:38

Ena, dva, tri … bezeg že cveti

Ko črni bezeg cveti, srce se veseli! Obdobje velikih bezgovih socvetij, ki so kot nežna rumenkasto bela čipka, je za ljubitelje bezga in šabese eno najlepših v celem letu. Poparek iz bezgovih cvetov p...

Razvedrilo / četrtek, 8. maj 2014 / 11:36

Dela počepe in bere brez očal

Takšno početje za marsikoga ne bi bilo nič posebnega, a Kranjčan Stane Podlogar je prejšnji mesec praznoval stoti rojstni dan, ob čestitkah pa je povedal tudi marsikaj zanimivega o svoji mladosti in ž...

Naklo / četrtek, 8. maj 2014 / 11:34

Igrajmo se garklc

Dan odprtih vrat Biotehniškega centra Naklo je bil raznolik z dogodki in tradicionalno dobro obiskan.

Radovljica / četrtek, 8. maj 2014 / 11:13

V Kropi pospešeno gradijo komunalno opremo

Do konca letošnjega leta bo v Kropi zgrajeno kanalizacijsko omrežje in nova čistilna naprava, začenja se tudi gradnja in obnova vodovodnega omrežja v kraju. Naslednja bo na vrsti Kamna Gorica.

Bohinj / četrtek, 8. maj 2014 / 11:10

V proračunu tudi rondo

Na seji občinskega sveta v Bohinju so sprejeli prvi rebalans proračuna, ki je bil potreben zaradi sprememb pri prihodkih zaradi padca zakona o davku na nepremičnine.