Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / / 11:16

Odpadna embalaža se kopiči

Tudi pri Komunali Kranj ugotavljajo, da sedanji način ravnanja z odpadno embalažo ni ustrezen, saj se ob koncu leta na njihovem dvorišču kopičijo velike količine odpadne embalaže.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 22. januar 2017 / 14:45

V centralni register vpisane vse oporoke

Kranj – Notarska zbornica Slovenije je prejšnji teden v dogovoru z vrhovnim sodiščem in ministrstvom za pravosodje v centralni register oporok vpisala vse oporoke, ki so jih sestavila sodišča kot s...

Naklo / nedelja, 22. januar 2017 / 14:41

Postajališče za avtodome

Podbrezje – Občina Naklo je septembra lani na vlado posredovala pobudo in zaprosilo za izdajo soglasja za načrtovanje prostorskih ureditev lokalnega pomena na delu opuščenega odseka nekdanje hitre...

Gospodarstvo / nedelja, 22. januar 2017 / 14:41

Heta prodaja terjatve tudi do gorenjskih podjetij

Kranj – Avstrijska slaba banka Heta je objavila javni poziv za izkaz interesa za nakup njenih terjatev do slovenskih podjetij v znesku 121 milijonov evrov. Med njimi so tudi terjatve do štirih gore...

Zanimivosti / nedelja, 22. januar 2017 / 14:41

Mrzla zima – višji računi

Letošnja zima je že nekajkrat pokazala zobe, ko so se temperature spustile krepko pod ledišče. To se pozna tudi na stroških ogrevanja, še zlasti pri starejših in slabše izoliranih gradnjah...

Gospodarstvo / nedelja, 22. januar 2017 / 14:39

Prezimovanje živine na prostem

V mrazu imajo živali večje potrebe po energiji.