Tortice lahko ponudite hladne ali tople. Tokrat so zraven dodali še jagode. (Foto: Tina Dokl)

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.

Čokoladne tortice s suhimi slivami

Sestavine za tortice: 150 g suhih sliv, 25 g zmletih mandljev, 60 g jedilne čokolade, 25 g sladkorja, 1 jajce, 20 g masla;

Sestavine za omako: 100 g suhih sliv, 1,5 dl sladke smetane;

Sestavine za modelčke: 15 dag masla, 10 g kakava v prahu.

Suhe slive brez koščic skuhamo v vodi in jih ohladimo. Rumenjak ločimo od beljaka, mu dodamo sladkor in ga penasto umešamo. Iz beljaka naredimo sneg. Čokolado skupaj z maslom raztopimo nad soparo. K čokoladi stresemo kuhane ohlajene slive, jih dobro premešamo, dodamo penasto umešan rumenjak, zmlete mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj na rahlo premešamo in napolnimo modelčke, ki smo jih namazali z maslom in potresli s kakavom. Pečemo v pečici 25 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija. Omako naredimo tako, da kuhane slive dobro premešamo s stepeno sladko smetano.

Beluševa kremna juha z rumenjakom

Sestavine: 200 g belušev, 6 dl vode, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 0,2 g metila (sredstvo za penjenje), 4 rumenjaki, 4 okrogli lističi vlečenega testa premera 8 cm, 02 dl oljčnega olja in 10 g solnega cveta.

Beluše očistimo, narežemo in jih kuhamo v osoljeni vodi z dodatkom masla približno dvajset minut. Ko so kuhani, jih zmešamo s paličnim mešalnikom, prilijemo sladko smetano in kuhamo pet minut. Potem dodamo metil in s paličnim mešalnikom juho spenimo. Vlečeno testo premažemo z oljčnim oljem, z njim obložimo nizke modelčke in jih pečemo v pečici pri temperaturi 160 stopinj Celzija pet minut, tako da nastanejo skodelice. V vsako skodelico potem damo po en rumenjak in jih v pečici pečemo še dve minuti pri temperaturi 150 stopinj Celzija. Spenjeno kremno juho vlijemo v globok krožnik in na sredino položimo rumenjak v skodelici iz vlečenega testa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 24. november 2006 / 06:00

Ženske so sedaj močnejše

Bohinjska Bistrica - Medtem ko sta v zadnjih štirih letih imeli svoj glas in mnenje v bohinjskem občinskem svetu zgolj dve svetnici, Darja Zorč in Lucija Grm, ima nov ob...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Da bo zdravje pri živini!

Kmetje in mesarji so v nedeljo h kipu svojega zavetnika sv. Antona v cerkvi nad Mačami prinesli darove - klobase, krače in druge dobrote, po maši pa je bila še licitacija.

Zanimivosti / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Skrb za rokodelsko dediščino

Celovec/ Škofja Loka - Pretekli teden so v Celovcu predstavniki Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze iz Celovca...

Nasveti / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Glasovi fenomeni

Zima je spet zadihala tako, kot se spodobi za njeno ime. S ceste je pregnala kolesarje, tekače pognala na smučke in smučarje v vrste pred žičnice. Vse je spet na svojem mestu.

Mularija / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Moj dom, tvoj dom ...

Hiška, hiša, vila, stolpnica, blok ... kako se med seboj razlikujejo, zakaj ima stolpnica dvigalo, je lahko tudi stanovanjska prikolica dom?

Gospodarstvo / sreda, 26. januar 2011 / 07:00

Anketa: Podražitve hrane

Leto 2011 se je začelo z občutnimi podražitvami hrane, predvsem kruha, mleka, mesa ter pekovskih, mlečnih in mesnih izdelkov. Nekaj potrošnikov smo vprašali, kako bodo podražitve vplivale na njihove n...