Janez, Jernej, Mitja in Taya
Znani slovenski kuharski mojster Janez Bratovž se je rodil 18. januarja 1962. Letos je tako znani 'chef' dopolnil petdeset let. Seveda brez manjših in večjih praznovanj ne gre. Prijatelji, družina, sorodniki, znanci in še kup ljudi iz njegovega kuharskega sveta, kjer se prepletajo umetnost, poslovnost, znanje, želja po novih okusih, so Janezovi večni spremljevalci. Je kot slikar, le da je njegov delovni prostor kuhinja, njegovi čopiči vonjave, okusi in sestavine, platno pa končni izgled na krožniku. Brancina vam lahko postreže na prav poseben način, ko prikupnost majhnih surovih koščkov ribe, zavitih v kot papir tanke lističe repe, izgleda dovršeno, estetsko in za povrhu je še okusno. Cimet pa lahko okusite v zanimivo postreženi ribji kroglici in vam v sanjah ne bi padlo na pamet, da se okusi lahko tako dobro ujamejo.
V ponedeljek, 23. januarja, pa je praznovala tudi slovenska pevka Taya Adamič, dekle našega smučarskega skakalca Jerneja Damjana. Na isti dan se je rodil daljnega leta 1872 tudi naš znani arhitekt Jože Plečnik. Tayo pa smo pred nekaj dnevi spremljali na modni reviji svečanih in poročnih oblek – tokrat tudi v vlogi neveste na modni pisti, kar nas je spomnilo na to, da naj bi se v kratkem pevka z Damjanom tudi poročila.
V tem času pa vemo še vsaj za enega, da praznuje rojstni dan. Prav na današnji dan, 27. januarja 1980, je namreč na svet 'privekal' škofjeloški Čukec Jernej Tozon; včeraj pa je 31 let dopolnil Kranjčan, ki živi na Poljskem, in se zelo dobro znajde v svetu filmskih režiserjev, Mitja Okorn.