Recepti za vse, ki želijo zdravo živeti
Društvo diabetikov Tržič, ki letos praznuje petnajstletnico, je doslej izdalo štiri kuharske knjižice, ki so nastale iz prakse: kuharskih delavnic.
Društvo diabetikov Tržič je s kuharskimi delavnicami z naslovom Zdrava kuhinja začelo že leta 2004. Delavnice vodi klinični dietetik Jože Lavrinec, izvajajo jih v gospodinjski učilnici Osnovne šole Bistrica pri Tržiču. »Že v prvih letih je bilo zbranega veliko pisnega materiala, skuhanih jedi po sodobnih receptih in navodil, kako se kaj pripravlja, zato smo leta 2006 izdali prvo knjižico z naslovom Zdrave in preproste jedi. Avtor knjižice Jože Lavrinec je pripravil teoretični del publikacije, z udeleženci delavnic pa je vse opisane jedi v obliki receptov tudi preizkusil,« je povedala Ana Marija Hafner, predsednica Društva diabetikov Tržič.
Naneslo je, da so naslednji sklop delavnic organizirali v času praznikov ali vsaj blizu praznikov. Tako se je druga kuharica kar »sama pisala«. Naslovili so jo Zdrave in preproste jedi za praznične dni, avtor, ki se je podpisal pod vse doslej izdane knjige, je Jože Lavrinec; druga je izšla leta 2007. »Pri tretji kuharski publikaciji pa smo se osredotočili na stare jedi in knjigo naslovili Stare jedi na sodoben način. V tej knjigi je na primer objavljen tudi recept za matuzo, ki je »lahka« oblika masovneka. Moram tudi povedati, da so vse štiri knjige, ki smo jih doslej izdali, posvečene spominu na zdravnika, diabetologa in izjemnega človeka prof. dr. Ljudevita Merčuna. Ravno v tej tretji naši kuharski publikaciji leta 2009 je minilo 70. let od izdaje njegove kuharske knjige, 55-letnice njegove smrti in pete obletnice postavitve spominske plošče na Storžiču,« je dejala Hafnerjeva.
Četrta knjiga z naslovom Stročnice je dokaj sveža, saj nosi letnico 2011. »Naslovnico te knjige smo posneli v trgovini. Vsako leto imamo eno delavnico na temo Nakupovanje živil v trgovini, ko gremo od oddelka do oddelka pod vodenjem Jožeta Lavrinca. Imamo enajst pravil nakupovanja in naj naštejem le nekaj zelo pomembnih: v trgovino obvezno hodimo z listkom, na katerem piše, kaj potrebujemo. Po nakupe gremo siti, torej po obroku ter s povečevalnim steklom in po možnosti celo z lučko. Pomembne deklaracije so napisane tako drobno, da jih ne vidiš s prostim očesom. Jože Lavrinec udeležencem pove, kaj je sprejemljivo v smislu zdrave prehrane in kaj ne. Če vzameva na primer brokoli: za brokoli pravi, da je podivjana cvetača, ki nima kaj prida okusa in jo je povzdignila samo reklama,« je pojasnila sogovornica.
Zadnja lanska delavnica, ki so jo izvedli decembra, je imela naslov Sol v prehrani. »Z delavnico na to temo bomo nadaljevali tudi prvega, osmega in petnajstega marca. Sol lahko zlahka nadomestimo, na primer s pomarančo ali limono. Pekli smo osliče in ko smo jim dodali pomarančo, še vedeli ne bi, da ni soljeno. Ali pa smo zeljnato solato pokapali z limoninim sokom, dodali drobno nasekljano čebulo in korenček. Okusi so se tako prepletli, da soli sploh nismo pogrešali. Na samo eni delavnici kuhamo po približno šestih, sedmih receptih, vsak kuha po svoje, na koncu pa se pomenimo. Delavnici Soli v prehrani bomo v teh terminih dodali še eno temo, Mleko v prehrani,« je napovedala Ana Marija Hafner ter poudarila, da so recepti v vseh kuharskih publikacijah, ki so jih izdali, namenjene vsem, ki želijo zdravo živeti: »Pri določenih receptih pa smo dodali še opombo, za katere bolezni vse te recept še posebej priporočamo.«
Petnajst let delovanja Društva diabetikov Tržič
Osrednje praznovanje bo tretjo soboto v juniju, ko ga bodo združili z Merčunovim dnevom. Društvo organizira tudi zdravstvene programe, okrevanje v zdraviliščih Rogaška Slatina, v Šmarjeških Toplicah in Termah Zreče. Imajo kuharske delavnice, izobraževanja, socialne in humanitarne programe, rekreacijo, meddruštvene pohode, tekmovanja in kopalne izlete. Lani so prvič organizirali Miklavževo kopanje v Dolenjskih Toplicah – dejansko z obiskom Miklavža. V petek, 10. februarja, društvo organizira ekskurzijo v Posavje. V društvu je trenutno 362 članov.