Pri meni sneži ...

Med božičnimi okraski imam škatlo, na kateri z debelim flomastrom piše: STEKLO!!! V njej so ročno izdelane bunkice, ki jih zbiram že dolga leta. Med njimi je tudi Plönlein, kjer vedno sneži. V pritajeni svetlobi večera je to spomin na snežen zimski večer v Rothenburgu ob Tauberi, kjer je služboval Primož Trubar. Mesto diha in živi srednji vek za sedanje turiste, v njem pa vse leto trgujejo z božičem. Tu je božični muzej Käthe Wohlfahrt (ki se ga splača videti) z dobro založeno trgovino, v kateri pa so cene zasoljene. Ročno poslikane glasbene skrinjice s Sveto nočjo ali drugimi prazničnimi napevi, umetelni svečniki v obliki lokov z različnimi prizori, posamične figure in figurice, hrestači, najrazličnejše jaslice in cel angelski orkester, v katerem je sto angelov v družbi Meseca, Sonca, sv. Petra ... Pravo razkošje za zbiralce. Soprogova kapa ima bel nadev iz snežink, ko se mu pridružim na trgu, kjer med vonjem po cimetu, klinčkih in ingverju srka kuhano vino. Nisi nič kupila? Odkimam in slišim: Kakšna disciplina! ... A discipline je konec, ko stopiva v bukvarno in sredi polic zagledam drevo, ovešeno s kroglami, na katerih so sijajno naslikani motivi mesta. Sklenem, da od tu ne grem praznih rok. Odločim se za Plönlein (ime iz izvira iz latinske besede 'planum', kar pomeni raven), najlepši del srednjeveškega mesta z imenitnim Sieberjevim stolpom v ozadju, okoli katerega metejo snežinke. Zimska idila na steklu, cena pa nič idilična. Tuhtam, bi – ne bi, ko zaslišim: Jaz tebi netopljivi sneg, ti meni večerjo!

 

Zmenjeno!

 

Dvakrat okajeni zajček

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kunca, težkega od 1000 – 1200 g, 1 žlico srednje ostre gorčice, sol, poper, ščep kajenskega popra, 1 žličko mešanice rožmarina, timijana in origana, 2 sesekljani šalotki, 250 ml juhe, 1 lovorov list, 4 žlice vina (s katerim bomo pozneje tudi postregli), 100 ml manj sladkega portovca, 10 dag manj sladke brusnične marmelade, 10 ml kisle smetane, olje. Če nimamo portovca, vzamemo vino.

 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Kunca umijemo in osušimo in ga narežemo na kose. Gorčico zmešamo s poprom, soljo in kajenskim poprom. Če uporabimo posušene dišavnice, jih zmanemo med dlanmi, če imamo sveže, povežemo po eno vejico vsake dišavnice v šopek. Z mešanico gorčice in začimb in posušenih dišavnic natremo kose zajčje pečenke.

 

V pekač damo malo olja in popražimo šalotki, dodamo kose mesa in jih opečemo. Zalijemo z juho in vinom ter dodamo lovorov list. Zavremo in pustimo, da zelo kratek čas vre. Nato pekač odstavimo z ognja, ga pokrijemo in damo v pečico. Vsake četrt ure dolijemo po 30 ml portovca ali vina. Ko je meso po slabi uri pečeno (izsušeno ne sme biti), damo kose na toplo in precedimo omako. Če je preredka, jo še malo ukuhamo in po potrebi dodatno začinimo. Nato ji primešamo brusnice in kislo smetano po okusu.

 

Za prilogo lahko ponudimo kruhove cmoke v prtiču ali krompirjev pire. Za dodatno barvo na krožniku poskrbi kuhan stročji fižol, zabeljen z maslom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 21. avgust 2007 / 07:00

Gorenjska bo gostila plavalne veterane

Kranj - Na kongresu Evropske plavalne zveze je Kranj dobil organizacijo letošnjega XI. Evropskega veteranskega prvenstva v plavanju in skokih v vodo. Prvenstvo bo prihodnji teden,...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 19. julij 2016 / 07:00

Vojaška vadba za prihodnost

Na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli je potekal že sedemnajsti Vojaški tabor, na katerem se študenti in dijaki seznanjajo z vojaškim načinom življenja. Med več kot petdesetimi udeleženci...

Šport / torek, 19. julij 2016 / 16:20

Domžale boljše od Radomelj

Domžalski nogometaši so se z neodločenim izidom vrnili iz Belorusije, na prvi tekmi domačega prvenstva pa so premagali sosede iz Radomelj.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 19. julij 2016 / 15:13

Na brniškem letališču tudi kartingi

Na neizkoriščenem parkirišču brniškega letališča so uredili prvi kartodrom na Gorenjskem. Odprl ga je Vladimir Stankovič, ki ob adrenalinski zabavi veliko pozornosti posveča tudi ozaveščanju o varni v...

Kranj / torek, 19. julij 2016 / 15:10

Odpadnih gum ni mogel oddati

V zbirnem centru v Tenetišah je moč odpadke oddati le popoldne, ves dan pa jih sprejemajo na Zarici.

Gorenjska / torek, 19. julij 2016 / 15:05

Spominski pohod na Triglav

Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica in odbor veteranskih organizacij; Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov so prejšnji...