Pri meni sneži ...

Med božičnimi okraski imam škatlo, na kateri z debelim flomastrom piše: STEKLO!!! V njej so ročno izdelane bunkice, ki jih zbiram že dolga leta. Med njimi je tudi Plönlein, kjer vedno sneži. V pritajeni svetlobi večera je to spomin na snežen zimski večer v Rothenburgu ob Tauberi, kjer je služboval Primož Trubar. Mesto diha in živi srednji vek za sedanje turiste, v njem pa vse leto trgujejo z božičem. Tu je božični muzej Käthe Wohlfahrt (ki se ga splača videti) z dobro založeno trgovino, v kateri pa so cene zasoljene. Ročno poslikane glasbene skrinjice s Sveto nočjo ali drugimi prazničnimi napevi, umetelni svečniki v obliki lokov z različnimi prizori, posamične figure in figurice, hrestači, najrazličnejše jaslice in cel angelski orkester, v katerem je sto angelov v družbi Meseca, Sonca, sv. Petra ... Pravo razkošje za zbiralce. Soprogova kapa ima bel nadev iz snežink, ko se mu pridružim na trgu, kjer med vonjem po cimetu, klinčkih in ingverju srka kuhano vino. Nisi nič kupila? Odkimam in slišim: Kakšna disciplina! ... A discipline je konec, ko stopiva v bukvarno in sredi polic zagledam drevo, ovešeno s kroglami, na katerih so sijajno naslikani motivi mesta. Sklenem, da od tu ne grem praznih rok. Odločim se za Plönlein (ime iz izvira iz latinske besede 'planum', kar pomeni raven), najlepši del srednjeveškega mesta z imenitnim Sieberjevim stolpom v ozadju, okoli katerega metejo snežinke. Zimska idila na steklu, cena pa nič idilična. Tuhtam, bi – ne bi, ko zaslišim: Jaz tebi netopljivi sneg, ti meni večerjo!

 

Zmenjeno!

 

Dvakrat okajeni zajček

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kunca, težkega od 1000 – 1200 g, 1 žlico srednje ostre gorčice, sol, poper, ščep kajenskega popra, 1 žličko mešanice rožmarina, timijana in origana, 2 sesekljani šalotki, 250 ml juhe, 1 lovorov list, 4 žlice vina (s katerim bomo pozneje tudi postregli), 100 ml manj sladkega portovca, 10 dag manj sladke brusnične marmelade, 10 ml kisle smetane, olje. Če nimamo portovca, vzamemo vino.

 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Kunca umijemo in osušimo in ga narežemo na kose. Gorčico zmešamo s poprom, soljo in kajenskim poprom. Če uporabimo posušene dišavnice, jih zmanemo med dlanmi, če imamo sveže, povežemo po eno vejico vsake dišavnice v šopek. Z mešanico gorčice in začimb in posušenih dišavnic natremo kose zajčje pečenke.

 

V pekač damo malo olja in popražimo šalotki, dodamo kose mesa in jih opečemo. Zalijemo z juho in vinom ter dodamo lovorov list. Zavremo in pustimo, da zelo kratek čas vre. Nato pekač odstavimo z ognja, ga pokrijemo in damo v pečico. Vsake četrt ure dolijemo po 30 ml portovca ali vina. Ko je meso po slabi uri pečeno (izsušeno ne sme biti), damo kose na toplo in precedimo omako. Če je preredka, jo še malo ukuhamo in po potrebi dodatno začinimo. Nato ji primešamo brusnice in kislo smetano po okusu.

 

Za prilogo lahko ponudimo kruhove cmoke v prtiču ali krompirjev pire. Za dodatno barvo na krožniku poskrbi kuhan stročji fižol, zabeljen z maslom.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 11. december 2013 / 12:31

Med kot zdravilo in darilo

Od Miklavža mi je ostal le še parkelj iz medenega testa, nekaj orehov in domači med, ki sem mu ga naročila in ga kakopak dobila. Ob sprehodu po prazničnih stojnicah se težko uprem medici, stari pijači...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:43

V kočah prespi manj planincev

Na Planinski zvezi Slovenije ugotavljajo, da je obisk visokogorja podoben lanskemu ali celo malce boljši, vendar pa se planinci redkeje odločijo, da prespijo v planinskih kočah. V nekaterih je moč uno...

Razvedrilo / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:42

Na Vrhniki se je letos ponovno mešalo

Pokal argonavtov, tekmovanje barmanov Fructal Trophy, so letos ponovno izpeljali. V začetku avgusta ga je gostil Športni park Vrhnika. Gorenjski predstavniki so bili odlični, skupno pa je bil najboljš...

Razvedrilo / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:40

Spoznala sta se na morju

Konec julija sta usodni da dahnila tridesetletna Tadeja Šuštar iz Domžal in njen izbranec Andraž Zalar.

Mularija / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:38

Fletno poletno

Aktivni tedni športa s Športno zvezo Tržič med poletnimi počitnicami z rekordno udeležbo otrok.

Izleti GG / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:35

Vrtoglava hvarska ferata

Sopiham po strmi makadamski cesti, ki se dviguje nad Sveto Nedjeljo. Popoldansko sonce neusmiljeno prikliče na obraz prve kapljice, ki mi potem še naslednje pol ure počasi polzijo po čelu in kaplja...